O zicală populară susține că o femeie cu arsuri la stomac în timpul sarcinii va avea un copil cu păr bogat. Cercetătorii au examinat acest aspect și au constatat că din cele 28 de femei cu arsuri la stomac, 23 au avut copii cu păr abundent. Chiar dacă hormonii eliberați în timpul sarcinii pot influența creșterea părului la bebeluși, există și alte factori care determină această caracteristică.

Foliculii de păr ai bebelușilor sunt prezenți la naștere, dar prezența sau absența părului nu indică în mod direct cât de bogat va fi acesta pe parcursul vieții. Factori genetici și ADN-ul joacă un rol esențial în această privință. De obicei, creșterea părului are loc în jurul celei de-a treizecea săptămâni de sarcină, iar un bebeluș care dezvoltă păr încă din uter se va naște cu acesta abundent.

Hormonii materni pot contribui, de asemenea, la creșterea inițială a părului la bebeluș, dar nivelul acestora scade semnificativ după naștere, influențând ritmul de creștere al părului nou-născutului. Este important de menționat că absența părului la un bebeluș nu indică neapărat deficiențe nutriționale din timpul sarcinii mamei sau aportul inadecvat de calciu.

Căderea părului în primele 6 luni de viață este un fenomen normal la majoritatea bebelușilor, iar acesta poate fi determinat și de frecarea scalpului de saltea. Astfel, variabilitatea în creșterea părului la bebeluși poate fi rezultatul interacțiunii complexe dintre factori genetici și influențe hormonale.

Distribuie articolul: