Numele lui Wallis Simpson răsună din nou. Meghan Markle și schimbările, care au avut loc în viața prințului Harry după ce s-a căsătorit cu ea i-a  făcut pe mulți să se gândească la femeia, care l-a făcut pe prințul Edward să renunțe la tron pentru a se putea căsători cu ea. 

Comparaţiile cu această femeie fatală de altădată au început să apară încă din momentul în care Meghan Markle s-a logodit cu Prinţul Harry.

Toţi privesc această situaţie drept ceea ce este: o altă americancă divorţată care l-a făcut pe un prinţ de sânge să-şi piardă minţile şi să trăiască în exil, de dragul ei. Unii istorici merg până într-acolo încât să susţină că aceasta este cea mai mare criză prin care trece monarhia britanică de la abdicarea Regelui Edward al VIII-lea din anul 1936, pentru că nu i-a fost permis să domnească alături de aleasa sa, Wallis Simpson, „femeia nepotrivită“. Astăzi vremurile şi personajele s-au schimbat, nu şi obiceiurile.

Şi în povestea lui Wallis este vorba de un prinţ de sânge, Edward, care şi-a pus în joc relaţia cu fratele lui mai mic, Regele George al VI-lea, atunci când şi-a abandonat ţara şi datoria pentru americanca lui, stabilindu-se alături de ea în Franţa.

Intriga poveştii a doi fraţi de spiţă regală şi a celor două soţii ale lor, care se ciondănesc din cauza titlurilor, banilor şi privilegiilor, se pare că se repetă şi azi.

Cum spuneam, înainte ca tatăl Reginei Elisabeta să preia coroana abandonată de fratele său, rolul unei Meghan Markle care a destabilizat familia regală era… jucat de Wallis Simpson.

Concidență sau nu Wallis Simpson , ca şi Meghan, se plângea de tratamentul nedrept de care avea parte ca urmare a relaţiei cu cel destinat a fi rege.

„Nimic nu mă şochează şi răneşte mai mult decât să descopăr câtă ură îmi poartă mulţi. Enormitatea acestei uri şi imaginea distorsionată pe care şi-au făcut-o despre mine au mers mai departe decât aş fi anticipat eu vreodată, chiar şi-n cele mai negre momente ale mele“, se plângea, în memoriile ei, cea care a fost soţia fostului Rege Edward între 1937 şi 1972.

Cine a fost, aşadar, Wallis Simpson, prima femeie care a zguduit monarhia?

Wallis s-a născut în localitatea Blue Ridge Summit, din statul Pennsylvania, pe 19 iunie 1896. Tatăl ei a fost prosperul comerciant de făină Teackle Wallis Warfield, însă acesta a murit de tuberculoză pe când fiica sa era doar un copil, lăsând-o în grija mamei sale, Alice, care s-a recăsătorit. Wallis a urmat cursurile unei şcoli exclusiviste din Maryland, iar colegii şi-au amintit-o ca fiind foarte inteligentă şi ambiţioasă: „Era isteaţă, mai isteaţă decât noi toţi. Şi-a propus să devină şefa clasei şi a reuşit“.

Nimic nu mă şochează şi răneşte mai mult decât să descopăr câtă ură îmi poartă mulţi – Wallis Simpson

Wallis dădea încă de pe-atunci semne că este o fashionistă în devenire, afişând ţinute imaculate, cu care ieşea în evidenţă din rândul fetelor. Un biograf avea să scrie următoarele despre ea: „Deşi maxilarul lui Wallis era prea puţin feminin pentru a fi considerată frumoasă, ochii ei de un albastru violet fin şi silueta ei suplă, inteligenţa vie, vitalitatea şi capacitatea de concentrare totală asupra interlocutorului ei i-au adus mulţi admiratori”.

Primul serios a fost Earl Winfield Spencer Jr, pilot în cadrul US Navy, cu care Wallis s-a căsătorit în noiembrie 1916. Mariajul lor a durat până în anul 1927, cu multe perioade de separare, sfârşitul venind atunci când Wallis s-a săturat să-i suporte acestuia dependenţa de alcool. Imediat după despărţire, Wallis a început o relaţie cu un comerciant de vase anglo-american, pe numele lui Ernest Aldrich Simpson. Acesta a divorţat de prima lui soţie pentru a se căsători cu Wallis, nunta având loc în anul 1928, la Londra.

Cei doi s-au mutat într-o reşedinţă pretenţioasă din cartierul londonez Mayfair, acolo unde duceau o viaţă de burghezi, cu servitori şi tot tacâmul.

Curios este că Wallis nu a avut copii din niciunul dintre aceste două mariaje. Traiul ei la Londra i-a facilitat proaspetei doamne Simpson întâlnirea cu Lady Thelma Furness, fiica unui diplomat american şi amanta din acele vremuri a moştenitorului coroanei britanice, Prinţul Edward. Ei bine, pe 10 ianuarie 1931, a avut loc şi întâlnirea care avea să rescrie destinul monarhiei: Lady Furness o prezintă pe amica ei americană fiului cel mare al Regelui George al V-lea şi al Reginei Mary.

În timp ce soţul ei, Ernest, era mai mult plecat din ţară cu treabă, Wallis se integra din ce în ce mai bine în gaşca de petrecăreţi a Prinţului Edward, iar în 1934, îi lua locul Thelmei în patul acestuia. Numai că prinţul nu o privea doar ca pe-o amantă, ci era îndrăgostit irecuperabil şi dependent de Simpson, admirându-i personalitatea puternică şi nepăsarea cu care îi trata originea regală.

Chiar dacă şi americanca se îndrăgostise, la rândul ei, de prinţul moştenitor, aceasta iubea şi vacanţele extravagante, hainele şi bijuteriile scumpe, iar prinţul, spre deosebire de fostul soţ aproape ruinat, avea mijloacele cu care putea să-i finanţeze acest stil de viaţă.

În 1936, Wallis a divorţat de al doilea ei soţ, motivul invocat fiind, evident, adulterul, iar consolarea, faptul că era liberă să se căsătorească cu prinţul ei. Numai că acest prinţ a devenit rege mai devreme decât se aştepta, după moartea tatălui său, pe 20 ianuarie 1936.

Noul rege Edward al VIII-lea îşi începea domnia cu Wallis alături şi cu pretenţia ca aceasta să-i devină nevastă. Opinia publică britanică şi Biserica Anglicană aveau, însă, altă părere, avertizându-l pe noul rege că nu acceptă recăsătoria, atât timp cât fostul partener este în viaţă. Iar cei doi foşti ai lui Wallis erau cât se poate de vii.

Prins între datorie şi iubire, la nici un an de când a fost proclamat rege, pe 10 decembrie 1936, Edward a semnat documentul de abdicare, la pachet cu următoarea declaraţie:

„Am considerat imposibil să-mi îndeplinesc această responsabilitate enormă fără ajutorul şi susţinerea femeii pe care o iubesc“.

Ca şi Ducii de Sussex, şi cei care au primit titlurile compensatorii de Duci de Windsor au părăsit regatul şi au dus o viaţă de exilaţi sub soarele Franţei, acolo unde s-au şi căsătorit pe 3 iunie 1937.

Americanca nu i-a oferit nici lui Edward copii, dar problema se pare că a fost la duce, o afecţiune din copilărie lăsându-l infertil. Wallis a rămas văduvă în anul 1972, după ce Edward a murit ca urmare a cancerului la gât, la vârsta de 77 de ani.

Diagnosticată, în anii care au urmat, cu demenţă, Wallis şi-a trăit ultima parte a vieţii izolată în vila ei din Bois de Boulogne, finanţându-se din moştenirea de la soţul ei şi din alocaţia primită de la Regina Elisabeta a II-a. A murit în 1986, la 89 de ani, şi a fost înmormântată alături de marea ei iubire, fostul Rege Edward, în împrejurimile Castelului Windsor.

Cum a fost, până la urmă, adevărata Wallis? Carismatică sau manipulatoare? Eroina unui basm superb, care s-a văzut devenită favorita celui mai dorit burlac din lume, a fost, până la urmă, victima unei idile care nu s-a sfârşit tot ca-n poveşti. Dar, vorba lui Wallis, „n-aveţi idee ce greu este să trăieşti o iubire măreaţă”.

Sursa: okmagazine.ro

Distribuie articolul: