Puține sunt persoanele care își pot începe dimineața fără o doză de cofeină cu care deja sunt deprinse. Aceasta poate fi luată nu doar din cafea, dar și din ceai sau băuturi energizante. De ce cofeina este cu adevărat benefică pentru organismul tău, află mai jos.

Revigorează și crește capacitatea de funcționare a creierului 

Ca urmare a efectului pe care îl are asupra cortexului cerebral, cofeina îmbunătățește gândirea, funcția cognitivă și abilitățile de asociere. În plus, blochează efectele adenozinei în creier, un compus care scade activitatea și eficiența la trezire, astfel, prin blocarea adenozinei, cofeina produce efectul său energizant.

Te poate ajuta să pierzi în greutate

Ocazional, consumul de cofeină crește rata metabolismului cu 5-25%. Cofeina poate fi găsită în toate suplimentele de ardere a grăsimilor. Ajută corpul să producă mai multă căldură, ceea ce înseamnă că și consumul de calorii crește.

Îmbunătățește rezistența fizică

Băuturile care conțin cofeină, indiferent dacă vorbim de cafea, băuturi energizante, cafea îmbuteliată sau ceai, ridică nivelul de adrenalină din sânge, pregătind mușchii pentru acțiune. Vasele de sânge se extind, bătăile inimii cresc și funcția creierului devine mai intensă.

Scade riscul apariției depresiei

Potrivit unui studiu al jurnalului medical JAMA Internal Medicine, în cadrul căruia au fost examinate 50.000 de femei, doar 120 mg de cofeină pe săptămână ar putea scădea șansa de a dezvolta diverse forme ale depresiei cu 15%. Consumul zilnic de 240-360 mg reduce riscul cu 20%.

Sursa: Kudika.ro

Distribuie articolul: