Nu există îndoială: o ceașcă de cafea ne poate schimba ziua și starea de spirit. Totuși, efectele secundare ale acestei băuturi energizante nu le-a anulat nimeni. Cum diminuezi efectele secundare ale cafelei, vezi în cele ce urmează. 

Ce înseamnă să bei multă cafea?

Agenția americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) arată un consum zilnic de maximum 400 de miligrame de cafea este în general sigur. „După 400 mg de cafeină, începi simți cum efectele benefice ale cafeinei sunt înlocuite de efectele ei negative”, explică expertul în nutriție Shawn Talbott.

Ce faci dacă ai băut prea multă cafea?
Bea apă 

Consumul excesiv de cafea poate duce la deshidratare. Urologul Vannita Simma-Chiang a explicat pentru Mind Body Green , pe lângă efectul de diuretic natural, cafeaua este și un stimulent al vezicii. Dacă nu bei apă, te vei deshidrata.

Ca vezi dacă te deshidratează cafeaua nu trebuie neapărat observi culoarea urinei – verificăți buzele. Gastroenterologul Will Bulsiewicz spune buzele uscate sunt un semn trebuie bei apă. Efectul deshidratării declanșat de cafeină poate fi combătut simplu: bea apă, mănâncă fructe care te hidratează sau adaugă electroliți.

Fă mișcare 

Dacă ai timp, încearcă faci mișcare. Mișcarea și arderea caloriilor ar putea fi de ajutor”, spune Gandhi. Un studiu asupra migrenelor a arătat mișcarea poate ajuta la reducerea durerilor de cap, așa și o simplă plimbare sau o scurtă sesiune de yoga pot fi de ajutor. Orice efort care îți consumă energia te ajută nu mai resimți efectul cafeinei.

Mănâncă alimente bogate în fibre

Alimentele bogate în fibre, precum cerealele integrale sau legumele, pot ajută la absorbția cafeinei, explică Gandhi.

Ia suplimente și adaptogeni

Suplimentele și adaptogenii, inclusiv L-theanina, ashwagandha sau rhodiola pot ajută la reducerea anxietății și emoțiile induse de cafeină, arata Gandhi.

Pentru a evita din start bei prea multă cafea, Bulsiewicz se asigură prima ceașcă va avea un efect sporit, adăugând ashwagandha și rădăcină de maca. „Ashwagandha îi mai multă putere când simt obosit, iar rădăcina de maca este bună pentru energie”, a explicat el.

Practică meditația și ia-ți suficiente pauze

Poate fi greu ți liniștești mintea când ai băut atâta cafea. Desigur, nu toată lumea ajunge în această situație, dar dacă efectele stimulatoare ale cafeinei îți generează o stare de anxietate și de nervozitate, te poate ajută tragi puțin frâna, faci exerciții de respirație sau meditezi.

Efectele negative ale excesului de cafea

Consumul excesiv de cafeină, fie aceasta provine din cafea, ceai, ciocolată sau anumite medicamente, poate declanșa următoarele simptome nedorite:

  • ritm cardiac crescut
  • emotivitate
  • anxietate
  • presiune sanguină ridicată
  •  retenție de sare și apă
  • dezechilibru de electroliți
  • deshidratare
  • insomnie
  • dureri de cap
  • probleme digestive, precum crampe intestinale, balonări și reflux gastric.

Distribuie articolul: