Numărul cazurilor de tuberculoză în R. Moldova este în constantă scădere de la an la an. Mai cu seamă, anul 2020 se remarcă cu diminuarea în proporție de circa 39% a numărului de cazuri noi și a recidivelor. Se întâmplă mai cu seamă din motiv că măsurile de protecție împotriva infectării cu tuberculoză sunt similare cu cele din cazul infecției virale COVID-19, spun specialiștii. Iată cum se manifestă boala, cât durează tratamentul și cum poate fi prevenită tuberculoza, menționează Agora.

În anul ce s-a încheiat, în țara noastră au fost înregistrate circa 1.700 de cazuri noi și recidive de tuberculoză. Numărul este în scădere, așa cum în 2019 indicele a fost de circa 2.800 de cazuri.

Tuberculoza este o boală provocată de agentul patogen „Mycobacterium tuberculosis”. Organizația Mondială a Sănătății informează că, anual, fiecare a patra persoană din lume contactează cu această bacterie. Însă, nu toate persoanele infectate dezvoltă boala. Mai exact, 10-15% dintre cei infectați ajung să sufere de tuberculoză.

TB poate afecta toate organele corpului, cu excepția părului și a unghiilor. Însă, cel mai des, se localizează în plămâni, spun experții. Afecțiunea începe cu simptome „capcană”, la care bolnavul cel mai des nu atrage atenția: tuse de câteva săptămâni, febră de până la 37,5 C pe care persoana poate să nu o simtă, transpirații nocturne și oboseală, semne deseori atribuite programului încărcat de activitate.

„De multe ori, pacienții vin la medic deja în stadii foarte avansate, când au febră de mai mult timp, de câteva luni. Când au o scădere de greutate mare, de până la zeci de kg. Cu tusă chinuitoare, deja cu spută și în unele situații cu striuri de sânge”, explică medicul Diana Condrațchi din cadrul Departamentului de Coordonare a Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.

Tuberculoza poate afecta orice persoană. Totuși, există câteva grupuri de risc. Cele mai predispuse la boală sunt persoanele care au contactat îndelungat cu un bolnav contagios. Sunt persoanele care cândva au suportat TB. În unele circumstanțe, tuberculoza poate să revină. Sunt persoanele cu imunitate scăzută: cei care trăiesc cu HIV, persoanele care suferă de diabet zaharat, persoanele care fac tratament chimioterapeutic pentru diferite tipuri de cancer.

Tot din grupul de risc, dar pe motiv social, se includ persoanele fără loc de trai, cei cu venituri mici, persoanele care fac abuz de alcool sau substanțe psihoactive, migranții interni și externi.

Tuberculoza este o afecțiune care se vindecă, dau asigurări specialiștii. Este important să știm că, în R. Moldova, diagnoza și tratamentul bolii sunt absolut gratuite. În funcție de forma TB, tratamentul durează între șase luni și doi ani. Însă se cunoaște că, la câteva zile de la inițierea tratamentului, bolnavul deja nu este contagios. La fel, în unele situații, bolnavul poate urma tratamentul de acasă.

Totuși, este de precizat că tratamentul se aplică doar de serviciul specializat și doar la medicul ftiziopneumolog. Medicamentele naturiste nu vindecă TB, iar preparatele eficiente se găsesc doar în instituția specializată.

„În TB este o lege nescrisă: Cu cât mai devreme te adresezi la medic, cu atât succesul tratamentului va fi mai mare”, subliniază Diana Condrațchi.

Anual, la 24 martie, este marcată Ziua Internațională în Lupta cu Tuberculoza.

Sursă: Agora