Simplitatea unui text este crucială pentru ca el să vândă. În pastiluța de astăzi, Adriana Arnăut ne va povesti de ce un un mesaj transmis într-o manieră mai puțin complexă se va bucura de mai multă simpatie și aprobare din partea publicului țintă decât un mesaj scris într-un mod mai complicat. Care totuși să fie indicatorul pentru simplu sau complicat?

„Un copywriter bun nu se va consideră super-inteligent (sau cel puțin nu o va da pe față) și va scrie textele simplu, citibil și cald. Dacă folosiți cuvinte greu de înțeles pentru oamenii de rând, puține sunt șansele că textele voastre să genereze simpatie între măsele de oameni.

Textul pe care îl scrieți nu are scopul de vă pune pe voi, copywriterii, în lumina reflectoarelor. Ceea ce un copywriter bun va demonstra este capacitatea de a scrie convingător, și nu cunoștințele lui în materie de cuvinte sofisticate. Acolo, în centrul atenției, este cititorul, care primește o informație utilă despre un produs ori serviciu.

În limba engleză avem câteva tipuri de scoruri de a calcula cât de ușor sau greu este de citit un text. În unul din aceste scoruri, că punct de reper sunt luate clasele școlare, iar un text, în mod ideal, trebuie să fie accesibil nivelului intelectual din clasă a 6-a pană în clasă a 9-a. Desigur, aici vorbim de texte scrise în limbaj obișnuit și nu de cele scrise pentru domenii mai înguste de activitate, cu limbaj specific.

Deși în limbă română nu avem stabilite în mod oficial asemenea scoruri, putem prelua ideea de a determină gradul de dificultate a unui text  în funcție de cât de ușor va fi de înțeles de un elev din clasele a 6-a până în a 9-a”, spune Adriana Arnăut.

Iată deci, pe scurt, recomandările specialiștului în Copywriting:

  • Folosiți propoziții simple sau fraze scurte
  • Înlocuiți cuvintele complicate cu sinonime din 2-3 silabe
  • Excludeți cuvintele de umplutură
  • Lăsați mesajul curat