O mare parte din limbajul psihologic a trecut în domeniul popular, dar nu a făcut-o neapărat într-un mod precis sau adecvat. Unul dintre exemplele clasice în acest sens este dificultatea de a stabili diferențele dintre tristețe și depresie. Astfel, includerea cuvântului „depresie” în limbajul popular a provocat confuzii și favorizează abordarea incorectă a bolii.

De asemenea, în rezultatul popularizării depresiei, are loc respingerea anumitor stări de spirit asociate ei. Tristețea regăsindu-se printre acestea. Specialiștii în psihologie au descoperit că oamenilor le este mai ușor să spună că sunt deprimați, decât să-și recunoască tristețea. Acest lucru se întâmplă din cauza asocierii din creierul uman. Depresia sună mai tehnic și investigat, în timp ce tristețea este asociată cu fragilitatea umană.

Adevărul este că există diferențe mari între tristețe și depresie. Prima și cea mai importantă dintre acestea este că tristețea este o stare de spirit, în timp ce depresia este o tulburare și trebuie tratată ca atare. De aceea este importantă diferențierea clară a celor două concepte.

Durata – factor decisiv

Durata fenomenelor psihologice nu are caracter exact. Chiar și așa, anume perioada de manifestare face diferența între cele două. Prin definiție, o emoție are o durată mai scurtă.

Una dintre marile diferențe dintre tristețe și depresie este că prima este o emoție temporară, în timp ce a doua este relativ cronică (cu excepția cazurilor când se intervine corespunzător). Dacă tristețea se manifestă în mod continuu pe o perioadă mai mare de șase luni, după criteriile de diagnostic, poate fi suspectată existența depresiei.

Abulia – marchează diferența

Abulia reprezintă dificultatea sau rezistența la acțiune. Când o persoană este tristă, se simte mai puțin motivată să desfășoare anumite activități. Tristeții îi este specifică reducerea vieții sociale sau tendința de a evita sarcinile anterioare. Totuși, persoana care suferă rămâne activă.

În schimb, persoanele deprimate sunt depășite de descurajare. Își neglijează obligațiile și nu sunt capabile să asimileze factorii favorabili din jur. Te simți mereu obosit și oboseala îți reduce activitățile la nivel minim pentru o perioadă relativ lungă de timp? Acesta este un semnal de alarmă care trebuie să te trimită la specialist. Depresia, în termeni clinici, prezintă o imagine foarte asemănătoare cu cea a unei tulburări de anxietate.

Gradul de izolare

O altă diferență între tristețe și depresie se reflectă în gradul de izolare specific fiecării stări. De obicei persoanele triste caută pe cineva apropiat pentru a vorbi despre ceea ce simt. Totodată, aceste persoane tind să caute consolare, chiar dacă mențin un anumit grad de izolare socială.

În depresie se manifestă o respingere constantă a contactului cu ceilalți. Persoana deprimată își ascunde sentimentele și, deși nu se simte bine în singurătate, preferă să nu împărtășească ceea ce simte. Se izolează progresiv, chiar și de cei mai apropiați oameni.

Nivelul de funcționalitate

În cazul tristeții, schimbarea stilului de viață, sub influența stării de spirit, este neesențială. Poate fi mai puțin dinamică sau mai rezervată, însă face toate activitățile pe care le-ar face într-o zi normală.

În schimb, atunci când o persoană suferă de depresie, rutina sa obișnuită este frecvent modificată. Apar dificultăți la îndeplinirea obligațiilor profesionale, familiale, sociale și emoționale. În acest context, inventarea și oferirea scuzelor pentru lipse și nerespectarea angajamentelor devine noua rutină.

Deznădejdea

O persoană poate fi tristă din diferite motive, asociate cu o pierdere sau cu o situație conflictuală pe care nu o poate gestiona. Deși se confruntă cu dureri emoționale este capabilă să râdă și să facă planuri. Aceste persoane, chiar dacă nu văd foarte clar soluțiile, înțeleg că situația în care se află este temporară.

În cazul persoanelor deprimate, ceea ce simt este deznădejde alimentată de imposibilitatea de a vedea lumina de la capătul tunelului. Pentru ele viitorul este întunecat. Nu există nici interes, nici dorință și nici capacitate de proiectare în viitor.

După cum putem vedea, există diferențe importante între tristețe și depresie. Cea din urmă nu poate fi soluționată fără ajutor din exterior. Având în vedere că este o tulburare de comportament, depresia trebuie să fie asistată și tratată cu ajutorul profesioniștilor în domeniul sănătății mintale. Din păcate, aceasta nu va dispărea de la sine. Chiar dacă există perioade în care se manifestă mai puțin evident, în realitate efectele pe care le are asupra conștiinței și subconștientului sunt grave și pot avea urmări catastrofale.

Dacă vă regăsiți în descrierile din articol, nu ezitați să cereți ajutor specializat pentru că viața are prioritate.

Sursa: La Mente es Maravillosa

Sursa foto: Pixabay.com

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: