Anul 2020 a venit la pachet cu pandemia globală, provocată de coronavirus. În majoritatea statelor lumii au fost impuse diverse restricții, pe care cetățenii au fost nevoiți să le respecte, inclusiv să renunțe la organizarea ceremoniilor și meselor de sărbătoare. Pe 3 aprilie este marcată Ziua Mondială a Petrecerilor. În acest context, ne-am gândit să-i întrebăm pe moldoveni ce sărbătoare regretă cel mai mult că au ratat-o în 2020, scrie Agora. 

Pe străzile din capitală am întâlnit oameni cu opinii diferite. Totuși, cei mai mulți au menționat că deși ar fi vrut să sărbătorească într-un mod deosebit, s-au rezumat la ceremonii în sânul familiei.

„Totul s-a petrecut într-un cerc restrâns. La zile de naștere ne-am adunat oamenii cei mai apropiați”, a menționat un tânăr.

Trecătorii au mai spus că au trăit situații în care au fost nevoiți fie să anuleze o ceremonie, fie să o amâne.

„Am avut botez și trebuia să invit 50 de persoane, dar cu o zi înainte s-a anulat și au spus că 20 maxim. Avem rude care voiau să vină, nu au înțeles.”, ne-a mărturisit un cuplu.

O altă tânără a menționat că mama ei trebuia să aibă nuntă, dar am amânat-o pentru că era permis doar un anumit număr de persoane. „Din păcate, multe sărbători, zile de naștere le-am amânat”, a mai adăugat aceasta.

Deși regretă întâlnirile cu mulți oameni la mesele de sărbătoare, unii cetățeni susțin că deciziile luate au fost corecte. „Asta a fost mai mult în beneficiul oamenilor și cred că a fost benefic să fie toate instituțiile închise. Sperăm la mai bine în anul care urmează”, a adăugat o femeie.

„Nu-i momentul în perioada asta să facem nunți și cumetrii. Nici nu știi cum o persoană e infectată și nici nu știe despre asta”, a comentat un alt trecător.

Amintim că, În R. Moldova a fost instituită stare de urgență pe întreg teritoriul țării din 1 aprilie până la 30 mai. Propunerea Guvernului a fost aprobată cu votul a 52 de deputați din fracțiunile PSRM, P. Șor + Pentru Moldova.

Potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale din data de 1 aprilie 2021, s-a decis sistarea tuturor tipurilor de ceremonii. Decizia prevede inclusiv sistarea ceremoniilor de celebrare a înregistrării solemne a nou-născutului şi căsătoriilor jubiliare, inclusiv celebrarea solemnă a căsătoriei, astfel asigurându-se încheierea căsătoriei exclusiv în incinta serviciului stare civilă/centrului multifuncţional şi doar în prezenţa exclusivă a mirilor.