În loc de multe ore petrecute în bucătărie, vei avea parte de un desert sănătos cu mai puțin efort. Rețeta cozonacului tradițional a fost reinventată și vă propunem să o încercați și voi.

Cozonacul, cu multă nucă și cacao, este atât de iubit încât uneori tindem să facem excese. Tocmai pentru a ne bucura din plin de gustul copilăriei, dar într-o manieră mai dietetică și mai ușor de preparat publicația cosmopolitan.ro vine cu o rețetă reinventată.

Ingrediente (aluat):

  • 540g făină integrală de grâu spelta;
  • 60ml + 1 lingură ulei sâmburi de struguri;
  • 300ml de apă;
  • 70g zahăr de cocos sau zahăr brun;
  • zeama și coaja de la o jumătate de lămâie;
  • zeama și coaja de portocală de la o jumătate de fruct;
  • 1 linguriță și un sfert de drojdie uscată activă;
  • 1 linguriță praf de copt;
  • jumătate de linguriță de sare;
  • jumătate de linguriță extract de vanilie.

Ingrediente (umplutură):

  • 225g nuci;
  • 70g zahăr de cocos sau zahăr brun;
  • 2 linguri pudră de cacao;
  • câteva picături de esență de rom;
  • 1 lingură făină integrală de grâu spelta;
  • 115ml de apă.

Preparare:

  1. Într-un vas mare amestecă toate ingredientele pentru aluat cu ajutorul unei linguri de lemn.
  2.  Acoperă vasul cu un prosop și lasă aluatul să crească până își dublează volumul (aproximativ 2 ore). Compoziția obținută trebuie să fie elastică; în cazul în care este prea umedă mai adaugă făină până când aceasta este ușor de frământat.
  3.  Frământă aluatul aproximativ 10 minute pe o suprafață acoperită cu făină.
  4. Întinde-l cu ajutorul unui făcăleț. Atenție: aluatul nu trebuie să aibă o lungime mai mare decât tava în care va fi copt.
  5.  Amestecă într-un blender toate ingredientele pentru umplutură, mai puțin apa care trebuie adăugată treptat până la obținerea unei paste (este posibil să nu ai nevoie de toată cantitatea de apă). 6
  6. . Întinde umplutura pe suprafața aluatului.
  7.  Rulează aluatul ușor într-o formă cilindrică, așază-l în tava de cozonac acoperită cu hârtie de copt și unge-l cu un pic de ulei pe deasupra.
  8.  Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Pentru a verifica dacă este copt, introdu o scobitoare în mijloc: dacă aceasta iese curată, cozonacul este gata!

Dacă totuși preferi rețeta tradițională vă propunem să încercați și varianta de cozonac pufos și aromat, după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu.

Foto: Google.com

Distribuie articolul: