În loc de multe ore petrecute în bucătărie, vei avea parte de un desert sănătos cu mai puțin efort. Rețeta cozonacului tradițional a fost reinventată și vă propunem să o încercați și voi.

Cozonacul, cu multă nucă și cacao, este atât de iubit încât uneori tindem să facem excese. Tocmai pentru a ne bucura din plin de gustul copilăriei, dar într-o manieră mai dietetică și mai ușor de preparat publicația cosmopolitan.ro vine cu o rețetă reinventată.

Prinde trei secrete din bucătăria patiserei Maria Macari (VIDEO)

Ingrediente (aluat):

  • 540g făină integrală de grâu spelta;
  • 60ml + 1 lingură ulei sâmburi de struguri;
  • 300ml de apă;
  • 70g zahăr de cocos sau zahăr brun;
  • zeama și coaja de la o jumătate de lămâie;
  • zeama și coaja de portocală de la o jumătate de fruct;
  • 1 linguriță și un sfert de drojdie uscată activă;
  • 1 linguriță praf de copt;
  • jumătate de linguriță de sare;
  • jumătate de linguriță extract de vanilie.

Ingrediente (umplutură):

  • 225g nuci;
  • 70g zahăr de cocos sau zahăr brun;
  • 2 linguri pudră de cacao;
  • câteva picături de esență de rom;
  • 1 lingură făină integrală de grâu spelta;
  • 115ml de apă.

Preparare:

  1. Într-un vas mare amestecă toate ingredientele pentru aluat cu ajutorul unei linguri de lemn.
  2.  Acoperă vasul cu un prosop și lasă aluatul să crească până își dublează volumul (aproximativ 2 ore). Compoziția obținută trebuie să fie elastică; în cazul în care este prea umedă mai adaugă făină până când aceasta este ușor de frământat.
  3.  Frământă aluatul aproximativ 10 minute pe o suprafață acoperită cu făină.
  4. Întinde-l cu ajutorul unui făcăleț. Atenție: aluatul nu trebuie să aibă o lungime mai mare decât tava în care va fi copt.
  5.  Amestecă într-un blender toate ingredientele pentru umplutură, mai puțin apa care trebuie adăugată treptat până la obținerea unei paste (este posibil să nu ai nevoie de toată cantitatea de apă). 6
  6. . Întinde umplutura pe suprafața aluatului.
  7.  Rulează aluatul ușor într-o formă cilindrică, așază-l în tava de cozonac acoperită cu hârtie de copt și unge-l cu un pic de ulei pe deasupra.
  8.  Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Pentru a verifica dacă este copt, introdu o scobitoare în mijloc: dacă aceasta iese curată, cozonacul este gata!

Dacă totuși preferi rețeta tradițională vă propunem să încercați și varianta de cozonac pufos și aromat, după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu.

SURSA

Foto: Google.com

Vezi și: Ouă de Paște vopsite natural, fără otrăvurile din comerț. 4 idei sănătoase de la Maria-Victoria Racu

Distribuie articolul: