Dezvoltarea personală este un concept benefic, un instrument către cunoașterea de sine, dar ține minte că aceasta nu este doar despre cărți, cursuri și informații noi. Ea este despre rezultate. Deci, evoluția personală, așa cum o mai putem numi, cuprinde suma tuturor activităților, care au drept scop îmbunătățirea stării de conștientizare, dezvoltarea abilităților și aspirațiilor. 

„Conștientizarea” este într-adevăr un pas important spre schimbare, rezultate și succes. Margarita Belecciu consilieră în terapie și hipnoterapie a vorbit în podcastul „File din Povești” cu Călin Gamurari, despre dezvoltare, conștientizare și autodisciplină. 

Dezvoltarea personală, spune Margarita, nu este ceva ce o formezi în cadrul unui curs, e ceva ce înțelegi tu că ai devenit. Calități, valori, principii, stil de personalitate, abilitatea de comunicare, munca și perseverența. Totul e un set ce nu are un punct final de vârstă.

„Noi, oamenii, cu adevărat avem potențial, dar ține doar de noi dacă ne găsim acea putere și motivație”, spune Margarita. 

Aceasta a menționat că mereu își ajută clienții să se concentreze, dar până la urmă fiecare în parte trebuie să se autodisciplineze. Sunt persoane care se țin de disciplină, dar numai cei care cu adevărat își doresc schimbarea. Decizia aparține fiecăruia în parte. 

Este important să conștientizăm că suntem într-un secol unde timpul este pe viteză. Nu poți să te oprești prea mult timp la o problemă, să te plângi de viața pe care o ai, sau de lipsa de resurse. Ar fi bine ca de fiecare dată să ne uităm în partea plină a paharului, sunt multe probleme, dar sunt și multe părți pozitive. O țară frumoasă, o limbă minunată, ochi, mâini, picioare, cu care poți simți, vedea și auzi. Mulți nu au ceea ce ai tu. Nu este totul atât de grav, orice lucru are și partea sa pozitivă. 

De aceea nu trebuie să fim mereu nemulțumiți. Din contra, să ții la valori și lucruri frumoase, astfel cu timpul le vei vedea și în interiorul tău. 

E trist să recunoaștem că într-adevăr lumea e prea încordată și tristă nu se salută, vorbesc cu un ton arogant. Însă, totul pornește de la comunicare și de la disciplina gândurilor, dacă tu ești bine cu propria persoană nu vei fi răutăcios și agresiv cu alții. 

„E nevoie de timp pentru ați autodisciplina gândurile, ține doar de voința pe care o ai. Dacă îți dorești acest lucru trebuie să începi cu pași mici. Testează-ți mintea, spune-i că ai o zi de 24 de ore, o zi în care poți să vezi partea frumoasă a lucrurilor, să ai o atitudine față de tine însuți pozitivă, să fii echilibrat/ă”, mai spune Marina.

Nu contează cât de multe cunoști, dar ce faci tu cu ceea ce cunoști ca să-ți îmbunătățești viața?

 Vizionează aici tot videoul: