Cu toții ne dorim să facem schimbări  în comportamentul nostru zilnic, să facem mai multe exerciții fizice sau să petrecem mai puțin timp răsfoind rețelele de socializare. Dar de cât timp este nevoie pentru a ne forma un obicei nou și cum îl menținem?

Un răspuns popular este 21 de zile. De atunci, mulți oameni încearcă să-și creeze un nou obicei timp de 21 de zile. Cu toate acestea, nu toate comportamentele sunt la fel și unele pot avea nevoie de mai mult de trei săptămâni pentru a deveni automate, potrivit LiveScience. Așadar, există un interval de timp precis de care este nevoie pentru a forma un obicei?

Ce este un obicei?
Un obicei este un comportament care a devenit automat. Obiceiurile pot fi formate și eliminate în mod deliberat sau neintenționat. Este posibil să nu fim nici măcar conștienți de unele dintre aceste comportamente. Dar aceste obiceiuri nu sunt întotdeauna decizii conștiente. Obiceiul este diferit de rutină, deoarece sunt înrădăcinate în viața de zi cu zi și le facem în mod automat, fără a ne gândi mult.  Însă nu toate obiceiurile sunt benefice sau practice, iar unele pot fi dăunătoare, precum fumatul. Pe scurt, obiceiurile nu se formează în partea rațională a creierului, ci în partea care răspunde de emoții, învățare și recunoașterea modelelor.  Obiceiurile ar putea fi înrădăcinată în ganglionii bazali. Ganglionii bazali sunt grupuri de neuroni, sau celule nervoase, situate în profunzimea creierului, sub materia albă.

De cât timp e nevoie pentru a ne forma un obicei?

Repetiția este esențială pentru formarea obiceiurilor. Obișnuința apare atunci când un comportament este repetat de suficient de multe ori, iar creierul se adaptează la rutină, făcând răspunsul automat.

Există trei etape în automatizarea comportamentului tău: declanșatorul, rutina și recompensa. De exemplu, o situație stresantă (un indiciu) îi poate determina pe unii oameni să răspundă prin supraalimentare (rutina), care este o activitate ce poate aduce temporar un anumit confort (recompensa). Atunci când un comportament devine suficient de repetitiv, creierul începe să vadă indiciul ca pe o oportunitate pentru recompensă. Declanșatorul  va determina să efectuați aceeași acțiune pentru a obține plăcerea.

Cât timp este nevoie pentru a forma un obicei poate depinde de ceea ce reprezintă indiciul și de rutina dorită. Potrivit unui studiu din 2009 publicat în European Journal of Social Psychology, formarea unui obicei poate dura între 18 și 254 de zile. Media de timp necesară pentru ca un comportament să devină automat este de 66 de zile, au constatat cercetătorii.  Diferite acțiuni necesită, de asemenea, un nivel diferit de efort. De exemplu, cei cărora li s-a cerut să dezvolte obiceiul de a bea un pahar de apă la micul dejun au avut tendința de a avea mai mult succes decât participanții care au fost instruiți să facă 50 de abdomene în fiecare zi.

Cum menții un obicei?

Menținerea unui obicei pe termen lung poate fi dificilă. Potrivit unei analize din 2016, publicată în revista Health Psychology Review , mulți factori diferiți joacă un rol în realizarea unei schimbări de comportament de durată. Printre aceștia se numără motivele personale, resursele fizice, capacitatea de autoreglare a comportamentului propriu și o serie de influențe sociale și de mediu. Factorii biologici pot avea, de asemenea, un efect. Dacă un obicei ne aduce satisfacție, atunci îl vom adopta mult mai ușor. De asemenea, ca un obicei să devină un comportament automat avem nevoie de mai multă încredere în sine.  Pur și simplu, o persoană care este convinsă că nu poate menține un comportament nou va fi mai puțin probabil să își păstreze obiceiul.

Un alt sfat e ca obiectivul pe care vreți să-l atingeți să fie mai atractiv, adică să-ți oferi o recompensă. De exemplu, dacă faci 10 minute de exerciții, atunci răsplătește-te cu o baie caldă și relaxantă.  Sau dacă vrei să-ți creezi un obicei de a face curățenie în fiecare zi, atunci alege-ți un cadou, pe care să-l cumperi dacă reușești.

În concluzie, încearcă să transformi formarea noilor obiceiuri într-un joc, care să-ți aducă satisfacție și să nu îți creeze disconfort.

Distribuie articolul: