Inteligenta emoțională (EQ) este un termen din ce în ce mai prezent în viețile noastre. Spre deosebire de IQ – pe care toată lumea a încercat să și-l dezvolte până în prezent, EQ – ul se referă la o zona sensibilă – zona emoțională.

Știu că poate este un mit, dar despre femei putem spune că sunt mai interesate de acest subiect, în timp ce bărbații preferă să fie mai pragmatici sau poate chiar mai indiferenți la propriile trăiri.

Totuși, în ultimii ani psihologii susțini că și bărbații au devenit mai deschiși la tot ce înseamnă dezvoltare personală și terapie. Astăzi vreau să vorbim despre cum recunoaștem un bărbat cu o inteligență emoțională dezvoltată.

Psihologul Andrei Vulpescu a creionat trăsăturile unui astfel de bărbat. Hai să le analizăm: 

1. Nu este bântuit de trecut

Mi se pare foarte important că atunci când intri într-o nouă relație să nu fii bântuit de fantomele trecutului. Un bărbat cu trecutul așezat este un posibil bun partener pentru o călătorie de lungă durata. Un bărbat cu trecutul zbuciumat, neașezat, va fi mereu nesigur și agitat.

2. Nu este gelos pe trecutul partenerei lui

Așa cum el are un trecut, bărbatul înțelege că și femeia de lângă el are un șir de experiențe prin care a trecut până la el. Un bărbat care se simte amenințat de foștii parteneri ai iubitei lui va trăi un adevărat coșmar. Un bărbat asumat, un bărbat care-și cunoaște propria sexualitate, le va mulțumi foștilor parteneri ai iubitei lui pentru experiențele pe care i le-au oferit :))

3. Știe să asculte

Un bărbat care știe să asculte este un bărbat care poate înțelege mai ușor ce-și dorește iubita lui. O problema ascultată corect este pe jumătate rezolvată.

4. Nu are regrete

Asta cred că se aplică și la bărbați. Un bărbat fără regrete este un bărbat care își asumă propria viață și care rezonează cu ea – adică un bărbat fericit!

5. Nu are pretenții exagerate de la femeia lui

El știe că femeia nu poate fi și iubită și amantă și mamă și femeie de carieră și gospodină în același timp… Drept urmare, el nu are pretențîi exagerate și nerealiste de la femeia lui. Ba mai mult, îi mai ia de pe umeri anumite sarcini.

6. Este prezent

Un bărbat cu un EQ peste medie înțelege că trebuie să fie prezent în viață iubitei lui. Femeile nu se mai mulțumesc doar cu calitatea bărbatului de provider de resurse. Ele au nevoie de bărbați prezenți în viață lor mai ales acum, când multe dintre ele își pot procura singure resursele.

7. Nu se sperie de singurătate

Bărbatul care nu se sperie de singurătate nu intră în relație din disperare, ci din dorința de a construi ceva.

8. Nu se teme de iubire

Bărbatul cu un EQ peste medie se deschide căao floare de lotus. El își abandonează toate armurile și se prezintă așa cum este. El știe că în iubire nu există vulnerabilități și acționează ca atare.

9. Înțelege ce înseamnă o relație modernă

El nu își dorește o femeie supusă, o sclava, ci o partenera. El privește relația în termeni actuali – ceea ce înseamnă că înțelege că relația înseamnă echipa, nu supunere; înseamnă fericire, nu pușcărie! El își respectă femeia și știe că o relație funcțională este formată din două persoane fericite.

10. Iubește!

Din tot sufletul, prin toți porii, cu toată ființă lui. Este acel bărbat care parcă plutește atunci când se află în compania iubitei lui; este acel bărbat a cărui față se luminează atunci când vorbește despre ea. Cei care își vorbesc partenerele de rău, nici nu iubesc și nici nu sunt fericiți.

11. Se dezvoltă permanent!
Este o calitate extrem de importantă atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Mai mult, dacă cei doi se ajută reciproc pe acest drum al dezvoltării… atunci este superb!

Tu ce completări ai mai avea?

Sursa: vulpescu.eu