Colagenul a devenit tot mai popular pe rețelele sociale și printre influencerii de sănătate și frumusețe care ne recomandă diferite suplimente. Dacă nu ai încredere în suplimente, dar totuși vrei să consumi colagen, iată în ce alimente îl poți găsi. 

Potrivit doc.ro, colagenul este componenta majoră a țesuturilor conjunctive care alcătuiesc mai multe părți ale corpului, inclusiv tendoanele, ligamentele, pielea și mușchii. El are multe funcții importante, inclusiv în menținerea calității pielii și întărirea oaselor.

Consumul de colagen poate aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, de la ameliorarea durerilor articulare până la îmbunătățirea aspectului pielii.

Hai să vedem principalele 6 beneficii pentru sănătate, dovedite de studii, ale consumului de colagen.

1. Poate îmbunătăți sănătatea pielii

Colagenul este o componentă majoră a pielii tale. Are un rol important în întărirea pielii, căreia îi aduce un plus de elasticitate și hidratare. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin colagen, ceea ce duce la uscarea pielii și formarea ridurilor.

Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că peptidele de colagen sau suplimentele care conțin colagen pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii, prin reducerea ridurilor și uscăciunii.

Într-un studiu, femeile care au luat un supliment care conținea 2,5–5 grame de colagen, timp de 8 săptămâni, au observat mai puțină uscăciune a pielii și o creștere semnificativă a elasticității în comparație cu cele care nu au luat suplimentul.

Un alt studiu a constatat că femeile care au băut zilnic o băutură cu un supliment de colagen timp de 12 săptămâni au raportat o hidratare crescută a pielii și o reducere semnificativă a adâncimii ridurilor în comparație cu un grup de control.

Efectele de reducere a ridurilor ale suplimentelor de colagen au fost atribuite capacității lor de a-ți stimula corpul să producă singur colagen.

În plus, administrarea de suplimente de colagen poate promova producția de alte proteine ​​care ajută la structurarea pielii, inclusiv elastina și fibrilina.

Există, de asemenea, multe afirmații conform cărora suplimentele de colagen ajută la prevenirea acneei și a altor afecțiuni ale pielii, dar acestea nu sunt susținute de dovezi științifice.

2. Ajută la ameliorarea durerilor articulare

Colagenul ajută la menținerea integrității cartilajului, care este țesutul care îți protejează articulațiile.

Cantitatea de colagen din corpul tău scade pe măsură ce îmbătrânești și crește riscul de a dezvolta tulburări degenerative ale articulațiilor, cum ar fi osteoartrita.

Unele studii au arătat că administrarea de suplimente de colagen poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare în general.

Într-un studiu, 73 de sportivi care au consumat 10 grame de colagen zilnic timp de 24 de săptămâni au experimentat o scădere semnificativă a durerilor articulare în timpul mersului și în repaus, în comparație cu un grup care nu a consumat.

Într-o altă cercetare, adulții au luat 2 grame de colagen zilnic timp de 70 de zile. Cei care au luat colagen au observat o reducere semnificativă a durerilor articulare și au fost mai apți să se angajeze în activitate fizică decât cei care nu l-au luat.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că suplimentele cu colagen se acumulează în cartilaj și pot stimula țesuturile proprii să producă colagen. Acest lucru poate duce la reducerea inflamației și a durerilor, dar și la o susținere mai bună a articulațiilor.

Dacă vrei să încerci să iei un supliment de colagen pentru potențialele sale efecte calmante, studiile sugerează că ar trebui să începi cu o doză zilnică de 8-12 grame.

3. Ar putea preveni pierderea osoasă

Oasele tale sunt făcute în mare parte din colagen, care le conferă structură și le ajută să fie puternice.

Așa cum colagenul din corpul tău se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, la fel se întâmplă și cu masa osoasă. Acest lucru poate duce la afecțiuni precum osteoporoza, care se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută și este legată de un risc mai mare de fracturi.

Studiile au arătat că administrarea de suplimente de colagen poate avea efecte benefice asupra organismului, ajutând la scăderea defalcării osoase care duce la osteoporoză.

Cercetătorii au constatat că femeile care au luat zilnic un supliment de calciu combinat cu 5 grame de colagen, timp de 12 luni, au avut niveluri semnificativ mai mici de proteine ​​​​în sânge care duc la degradarea oaselor. Rezultate similare au avut și 66 de femei care au luat 5 grame de colagen zilnic timp de 12 luni.

4. Ar putea crește masa musculară
Între 1-10% din țesutul muscular este compus din colagen. Această proteină este necesară pentru a-ți menține mușchii puternici și funcționali.

Studiile sugerează că suplimentele de colagen ajută la creșterea masei musculare la persoanele cu sarcopenie, pierderea masei musculare care survine odată cu vârsta.

27 de bărbați au luat zilnic 15 grame de colagen în timp ce au respectat un program de exerciții, timp de 12 săptămâni. În comparație cu bărbații care au făcut mișcare, dar nu au luat colagen, aceștia au câștigat semnificativ mai multă forță și masă musculară.

Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga potențialul colagenului de a crește masa musculară.

5. Promovează sănătatea inimii
Cercetătorii susțin că administrarea de suplimente de colagen poate ajuta la reducerea riscului de afecțiuni legate de inimă.

Colagenul oferă structură arterelor, care sunt vasele de sânge ce transportă sângele din inimă către restul corpului. Fără suficient colagen, arterele pot deveni slabe și fragile.

Acest lucru poate duce la ateroscleroză, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor. Ateroscleroza poate duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral.

31 de adulți sănătoși au luat zilnic 16 grame de colagen timp de 6 luni. Până la final, au experimentat o reducere semnificativă a rigidității arterelor, în comparație cu perioada anterioară. În plus, a crescut nivelul de colesterol „bun” HDL cu o medie de 6%. HDL este un factor important în reducerea riscului de afecțiuni cardiace, inclusiv ateroscleroza.

6. Alte beneficii pentru sănătate
Suplimentele de colagen pot avea alte beneficii pentru sănătate, dar acestea nu au fost studiate pe larg.

Părul și unghiile. Colagenul poate crește rezistența unghiilor și poate stimula creșterea părului.

Sănătatea intestinală. Deși nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație, unii practicieni din domeniul sănătății promovează utilizarea suplimentelor de colagen pentru a trata permeabilitatea intestinală sau sindromul de intestin permeabil.

Sănătatea creierului. Niciun studiu nu a examinat încă rolul suplimentelor de colagen în sănătatea creierului. Cu toate acestea, unii susțin că îmbunătățește starea de spirit și reduce simptomele de anxietate.

Pierdere în greutate. Se pare că suplimentele de colagen pot promova pierderea în greutate și accelerează metabolismul. Nu au existat studii care să susțină aceste afirmații.

Deși aceste efecte potențiale sunt promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări înainte de a se putea emite concluzii oficiale.

Alimente care conțin colagen

Colagenul se găsește în țesuturile conjunctive ale animalelor. Astfel, alimente precum pielea de pui, pielea de porc, carnea de vită și peștele sunt surse de colagen.

Alimentele care conțin gelatină, cum ar fi supa de oase, furnizează și colagen. Gelatina este o substanță proteică derivată din colagen, după gătire. Enzimele digestive descompun colagenul din alimente în aminoacizi individuali și peptide. Colagenul din suplimente este însă deja descompus sau hidrolizat, motiv pentru care se crede că este absorbit mai eficient decât colagenul din alimente.

Efecte secundare ale colagenului
În prezent, nu există multe riscuri cunoscute asociate cu administrarea de suplimente de colagen. Se pare că aceste suplimente sunt sigur de administrat în cazul majorității oamenilor.

Ai grijă însă, unele suplimente conțin alergeni alimentari comuni, cum ar fi peștele, crustaceele și ouăle. Persoanele care au deja alergii la aceste alimente ar trebui să evite suplimentele cu colagen care au și aceste ingrediente, pentru a preveni reacțiile alergice ce pot apărea.

Unele persoane au raportat, de asemenea, că suplimentele de colagen lasă un gust neplăcut în gură. În plus, suplimentele de colagen au potențialul de a provoca efecte secundare digestive, cum ar fi senzații de sațietate și arsuri la stomac.

Dacă intenționezi să începi o cură cu un astfel de supliment, întreabă-ți medicul, care îți poate face recomandări personalizate, pentru ca tu să te bucuri de beneficii maxime!

Sursa: doc.ro

Distribuie articolul: