O poți servi rece sau fierbinte, cu crutoane sau fără, ori de câte ori iei prânzul! Prepară o ciorbă de dovlecei dreasă cu smântână după o rețetă simplă și tradițională, fără cuburi de condimente și alte artificii. Vei simți gustul autentic românesc de ciorba acrișoară cu borș, chiar și în toiul verii.

Ingrediente:

  • 4 dovlecei medii
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • o țelină cu frunze (cât un pumn)
  • o ceapă
  • 1 ardei gras
  • 800 ml borș
  • 2 linguri leuștean tocat mărunt
  • 2 linguri ulei
  • sare

Ingrediente pentru dres ciorba:

  • 200 g smântâna grasă
  • 1 ou

Preparare:

1. Toaca legumele (morcovii și țelină cubulețe mici, cartofii cubulețe mai mari, dovleceii, cât cartofii).

2. Mărunțește ceapă de cuțit sau în robotul de bucătărie cât mai fin, apoi călește-o în 2 linguri de ulei, până devine translucidă.

3. Adăugă cartofii, țelină, morcovul și un praf de sare, 2 L de apă și lăsă ciorba să fiarbă până când poți pătrunde cartofii ușor cu furculița (~15 minute).

4. Adăugă apoi ardeiul tăiat bucățele și dovleceii, iar după 10 minute de fierbere adaugă borșul și potrivește de sare.

5. Lasă ciorba să fiarbă alte 5 minute la foc mic, cu capac.

6. Scoate un polonic de zeamă de ciorbă și adaug-o peste smântână bătută cu oul. Amestecă energic, pentru a preveni coagularea oului sau separarea smântânii, apoi întoarce smântână în ciorbă, amestecând iar rapid.

7. Răspândește pătrunjelul mărunțit în ciorbă și las-o 10 minute acoperită, să se odihnească.

8. Servește ciorba de dovlecei dreasă cu smântână fierbinte sau rece, după gust, cu crutoane.

SURSA

Vezi și: Așa se gătesc cele mai gustoase pârjoale de post!

Distribuie articolul: