Actorul Alec Baldwin va fi acuzat de omor involuntar din cauza împușcării directorului de imagine Halyna Hutchins, care a fost ucisă pe un platou de filmare când a tras cu o armă de recuzită. Alec Baldwin repeta o scenă pentru filmul occidental Rust când împușcarea a avut loc la o fermă de lângă Sante Fe, New Mexico, în octombrie 2021. Hannah Gutierrez Reed, armurierul filmului, va fi acuzată și ea.

Avocații ambilor au spus că intenționează să combată acuzațiile în instanță. Procurorul districtual din Santa Fe, Mary Carmack-Altwies, a anunțat acuzațiile joi, adăugând că acestea vor fi depuse până la sfârșitul lunii.

„Actorul și producătorul Alec Baldwin și armurierul Hannah Gutierrez Reed vor fi acuzați fiecare de două acuzații de omor involuntar”, se arată în comunicat. „Am stabilit că există suficiente dovezi”.

„În privința mea, nimeni nu este mai presus de lege și toată lumea merită dreptate”, a spus ea.

Ambii riscă până la 18 luni de închisoare și o amendă de 5.000 de dolari (4.040 de lire sterline) dacă vor fi găsiți vinovați. Aceștia vor fi judecați de un juriu, au spus procurorii. Regizorul de film Joel Souza a fost și el rănit în timpul împușcăturii, dar procurorii au spus că nu vor fi depuse acuzații în legătură cu asta. Asistentul de regizor al filmului, David Halls, a pledat vinovat pentru o acuzație de contravenție de utilizare neglijentă a unei arme mortale, au spus procurorii. El va petrece șase luni în perioada de probațiune. Într-o declarație, un avocat al soțului doamnei Hutchins, Matthew, a spus că susține depunerea acuzațiilor. „Este un confort pentru familie că, în New Mexico, nimeni nu este mai presus de lege”, a spus el.

Dar avocatul domnului Baldwin, Luke Nikas, a numit decizia „o teribilă eroare judiciară”.

 

„Domnul Baldwin nu avea niciun motiv să creadă că există un glonț viu în armă – sau oriunde pe platoul de filmare”, a spus Nikas. „S-a bazat pe profesioniștii cu care a lucrat, care l-au asigurat că arma nu are cartușe active. Ne vom lupta împotriva acestor acuzații și vom câștiga”.

Între timp, avocatul doamnei Gutierrez Reed a spus că anunțul a fost rezultatul unei „investigații foarte greșite și al unei înțelegeri inexacte a tuturor faptelor”.

„Hannah este și a fost întotdeauna foarte emoționată și tristă în legătură cu acest accident tragic”, a spus Todd Bullion. „Dar ea nu a comis omor involuntar”.

Moartea Halynei Hutchins a dus la solicitări pentru reglementări mai mari de siguranță pe platourile de filmare

Doamna Hutchins a murit la spital la scurt timp după ce a fost împușcată în piept de un pistol de recuzită tras de domnul Baldwin pe platoul de filmare. Incidentul a dus la acuzații de neglijență și a dus la solicitări pentru protocoale mai bune de siguranță pe platourile de filmare. O investigație inițială a incidentului a constatat că a existat „un grad de neglijare”, producătorii au fost amendați cu peste 136.000 de dolari de către Departamentul de Mediu din New Mexico pentru că nu au respectat protocoalele de siguranță.

Compania de producție a filmului, Rust Movie Productions, a susținut că nu este responsabilă de supravegherea platoului de filmare, „cu atât mai puțin de supravegherea unor protocoale specifice, cum ar fi întreținerea și încărcarea armelor”.

După împușcătură, domnul Baldwin a spus că arma a tras greșit. El a adăugat că nu a apăsat pe trăgaci și nu a știut că este încărcat. „Nu știu ce s-a întâmplat pe acel platou. Nu știu cum a ajuns acel glonț în acea armă. Nu știu”, a spus el.

Dl Baldwin a intentat, de asemenea, un proces împotriva mai multor persoane implicate în film, inclusiv a doamnei Gutierrez Reed și a domnului Halls, susținând că amândoi nu au verificat arma cu atenție.