„O ceremonie la care, pe vremuri, participa aproape întreg satul” – astfel descrie interpreta de muzică populară Maria Iliuț, conducătoarea Ansamblului Crenguță de Iederă, videoclipul lansat astăzi. Cântecul de recruție „Pe marginea pădurii”, lansat de grupul folcloric este pe un text de inspirație folclorică, iar muzica acestuia poartă semnătura Mariei Iliuț. Aranjamentul a fost realizat de Ion Proca. Iată și ideea clipului, dezvăluită de Maria Iliuț.

Intenția de a filma un videoclip pentru acest cântec aparține lui Marin Iliuț, regizorul și directorul de imagine al clipului. Este pentru prima dată când un cântec de recruție din repertoriul interpretei devine subiect de scenariu pentru un clip video.

„Unele tradiții și obiceiuri odată cu scurgerea timpului au dispărut definitiv, altele sunt pe cale de avea aceeași soartă. Ceremonialul de recruție la care participa pe vremuri aproape tot satul, astăzi se mai păstrează doar în memoria oamenilor în vârstă. Acest ceremonial însemna despărțire de casă, de  mama, tată, frați, surori, copii, soție, de fată iubită, de obiceiurile și tradițiile din sat. Flăcăii erau nevoiți să schimbe îndeletnicirile avute – stâna, câinii, fluierul cu tunuri, mitraliere și câmp de luptă. Sunt pagini dramatice ale istoriei neamului nostru pe care atât cântecul cât și videoclipul le redau îndeaproape”, afirmă interpreta Maria Iliuț

Tematica recruției și imaginile de pe câmpul de luptă, pe care le vor descoperi toți cei ce vor urmări cu atenție videoclipul, au misiunea de a ne reaminti nouă și generațiilor viitoare despre valoarea vieții și a păcii.„Este important să lăsăm pentru urmași niște mărturii ale vremurilor pe care le-au trăit și bunicii noștri. Anume din dorința de a păstra și transmite generațiilor viitoare acest ceremonial al recruției,  am și insistat să realizăm acest clip. Actorii care s-au filmat  sunt chiar membrii ansamblului „Crenguță de Iederă”, ei împreună cu conducătorul muzical Ion Proca, au săpat tranșee și au redat cu fidelitate atmosfera câmpului de luptă. S-au descurcat foarte bine și în rol de actori pentru scenele clipului, așa cum o fac și atunci când sunt în scenă”, spune regizorul Marin Iliuț.

Maria Iliuț a debutat pe scena mare în anul 1983, în calitate de solistă a Ansamblului etnofolcloric „Tălăncuța”. Din 1987 și-a început activitatea de profesoară la Palatul de creație al copiilor din Chișinău. Astăzi activează în domeniul educației în calitate de lector superior la Facultatea de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova. În cadrul Facultății de Arte Frumoase activează și în calitate de conducător artistic al Colectivului etno-folcloric universitar „Crenguța de Iederă”.