Alimentele au efecte variate asupra saţietăţii. În timp ce senzaţia de foame este stinsă după un aport de 200 de calorii dintr-un piept de pui sau de unul de 500 de calorii dintr-o felie de tort, cea de-a doua alegere te poate îngrăşa. Opţiunile alimentare care îţi menţin saţietatea mai mult timp sunt şi cele care au mai puţine calorii.

Starea de saţietate pe care o dau unele alimente este influenţată de o serie de factori. Indicele de saţietate evaluează capacitatea unui aliment de a satisface foamea, de a suprima pofta de mâncare şi de a te ajuta să reduci aportul caloric pe parcursul zilei. Unele alimente sunt pur şi simplu mai bune decât altele pentru a satisface foamea şi pentru a preveni excesul alimentar, scrie clickpentrufemei.roâ

doc.ro

Cantitatea de alimente ingerată are un impact semnificativ asupra saţietăţii. Alimentele care conţin multă apă sau aer ocupă un volum mai mare, fără a creşte foarte mult aportul caloric zilnic. Proteinele sunt mai săţioase decât carbohidraţii şi grăsimile. Dietele bogate în proteine induc starea de saţietate şi au ca rezultat scăderea consumului total de calorii în comparaţie cu dietele sărace în proteine. De asemenea, fibrele te fac să te simţi sătul. Încetinirea trecerii alimentelor prin tractul digestiv îţi menţine starea de saţietate pentru mai multe ore.

Ouă

Extrem de bogate în elemente nutritive, ouăle conţin şi aproximativ jumătate din proteinele necesare zilnic. Includ toţi cei nouă aminoacizi esenţiali şi sunt destul de săţioase. Acestea te ajută să mănânci mai puţin şi sunt o alegere perfectă pentru o masă rapidă şi uşoară.

exquis.ro

Peşte

Peştele, bogat în acizi graşi Omega-3, poate face ca persoanele supraponderale sau obeze să slăbească mai uşor. Este bogat în proteine de calitate, care menţin saţietatea pentru o perioadă lungă de timp. La scorul de saţietate, peştele este pe locul doi, înaintea tuturor celorlalte alimente bogate în proteine. Alte surse de proteine, cum ar fi carnea de pasăre sau de vită, ar putea să nu ofere senzaţia de saţietate pe care o oferă peştele.

Carne slabă

Şi carnea slabă este bogată în proteine. Dietele bogate în proteine au ca rezultat un aport caloric mai mic. Cei care au ales la prânz carne slabă au mâncat cu 12% mai puţin noaptea, potrivit unui studiu. Persoanele care urmează diete cu conţinut scăzut de calorii şi grăsimi preferă carnea slabă. Seleniul, vitaminele B3 şi B6 se găsesc în acest tip de carne.

csid.ro

Ovăz

Sub formă de făină sau terci, ovăzul este de obicei o alegere pentru micul dejun. Se află pe locul al treile pe scara de saţietate. Este o opţiune populară pentru micul dejun datorită conţinutului ridicat de fibre şi capacităţii de a absorbi apa.

lalena.ro

Sursa: clickpentrufemei.ro

 

Distribuie articolul: