Lipsa de măști de protecție îi forțează pe mulți să se descurce pe cont propriu. Cât de bune sunt, însă, cele făcute acasă? Stocurile reduse de materiale de protecție s-au epuizat de pe piață încă dinaintea epidemiei de Covid-19. În multe cazuri, personalul medical a fost nevoit să reutilizeze măștile, deși acestea sunt de unică folosință, iar în cazurile extreme este nevoit să lucreze chiar și fără masca.

În presă și pe rețelele de socializare au apărut numeroase relatări despre persoane care își confecționează măștile pe cont propriu. Dar cât de sigure sunt acestea și cine ar trebui să le poarte?

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) a emis o serie de măsuri pentru a optimiza stocurile de măști. Potrivit unui comunicat emis de această autoritate, măștile de protecție confecționate acasă, inclusiv bandanele și eșarfele, ar trebui să fie utilizate doar că ultima varianta, scrie Mind Body Green.

Cât de eficiente sunt măștile făcute acasă

„Măștile realizate acasă nu sunt considerate adecvate, întrucât capacitatea lor de a proteja personalul din domeniul sănătății nu este cunoscut. Trebuie să procedați cu prudență când luați în considerare această opțiune”, recomandă CDC.

Pe de altă parte, dacă ai luat virusul sau ai în grijă pe cineva diagnosticat cu Covid-19, măștile artizanale și eșarfele sunt o opțiune mai bună decât nimic.

„Măștile făcute acasă sau eșarfele pot opri picăturile din respirația ta, dacă ești bolnav”, explică Dr. Amy Shah. „Însă nu este necesară în mod deosebit o protecție dacă nu ești bolnav”, precizează ea.

Pe lângă măștile confecționate pe cont propriu, CDC recomandă să folosești o protecție pentru toată față, inclusiv pentru ambele lături ale capului, cuprinzând și obrajii.

Cine trebuie să poarte mască?

Conform CDC, dacă nu eșți bolnav, nu este nevoie să porți masca. „Stocurile de măști pentru față pot fi insuficiente și ar trebuie păstrate pentru sistemul medical”, se arată în comunicatul citat. Însă cum unii oameni pot fi asimptomatici sau pot avea simptome moderate, poate fi dificil să-ti dai seama cine este bolnav și cine este sănătos.

Nici autoritățile americane nu sunt convinse că ar trebui să poarte masca doar cei care sunt diagnosticați pozitiv. „Grupul de urgență încă discuta dacă trebuie să schimbăm recomandările despre măștile de protecție”, a declarat Medicul Deborah Birx, coordonatoarea grupului de la Casă Albă pentru gestionarea epidemiei de coronavirus.

„Trebuie să ne asigurăm mai întâi că angajații din sistemul sanitar au măști”, precizează Dr. Amy Shah.

Măștile artizanale trebuie spălate

Dacă îți faci și foloseșți măști artizanale de protecție, medicul Bindiya Gandhi recomandă să le speli regulat și să continui să te speli des pe mâini. Totodată, trebuie să eviți să-ti așezi masca și apoi să atingi alte părți ale corpului pentru a preveni răspândirea virusului. „Eliberăm picături când vorbim, cântăm și strigăm – nu trebuie neapărat să stranutam sau să tușim”, explică Shah.

Cea mai bună măsură de protecție rămâne, însă, izolarea. Stand acasă, departe de ceilalți, este cel mai sigur mod de a ține la distanță noul coronavirus. Fie că ai sau nu masca, continuă să respecți distanțarea socială, recomandă Mind Body Green.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: