Marți, AstraZeneca a anunțat că a început procesul de retragere la nivel global a vaccinului său anti-Covid-19 din cauza unui “exces de stocuri actualizate disponibile”. De asemenea, compania a declarat că va retrage autorizațiile de punere pe piață a vaccinului Vaxzevria în Europa, conform Reuters.

„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului Covid-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Conform presei, producătorul anglo-suedez de medicamente a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare, precum formarea de cheaguri de sânge și scăderea numărului de trombocite. Cererea companiei de retragere a vaccinului a fost făcută la 5 martie și a intrat în vigoare pe 7 mai, conform Telegraph, care a relatat prima dată despre această decizie.

Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană, deoarece compania și-a retras voluntar “autorizația de punere pe piață”.

AstraZeneca, listată la bursa de la Londra, a început să se orienteze spre vaccinurile împotriva virusului sinciţial respirator şi spre medicamente împotriva obezităţii prin mai multe tranzacţii făcute anul trecut, după o încetinire a creşterii, în urma scăderii vânzărilor legate de Covid-19.

În ultimele luni, scrie The Telegraph, Vaxzevria a făcut obiectul unei examinări intense din cauza unui efect secundar – foarte rar –, care provoacă formarea de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite. AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”.

TTS este acronimul de la Sindromul Trombozei cu Tromobocitopenie şi a fost asociat cu cel puţin 81 de decese în Marea Britanie, precum şi cu sute de cazuri grave. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime şi rude îndurerate într-un proces la Înalta Curte din Londra.

Însă compania britaică insistă că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul în instanţă sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca TTS. Aceasta a declarat că momentul este o pură coincidenţă.

Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate numai în primul an de utilizare şi peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial. Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume şi sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esenţială pentru a pune capăt pandemiei globale”, se arată într-un comunicat al companiei.

AstraZeneca nu a avut niciodată aprobare pentru ca vaccinul să fie utilizat în SUA.

Distribuie articolul: