Dmitri Grusovschii a descoperit fotbalul fiind copil, însă l-a abandonat în adolescență, fără să se lase de pasiunea sa pentru acest sport. Acum cinci ani, un pariu cu sine l-a reîntors în fotbal, dar deja în calitate de antrenor, iar anul 2017 a fost cel în care și-a propus să educe dragostea pentru acest sport picilor, începând cu vârsta de 3 ani. Antrenorul și unul dintre conducătorii proiectului „FC Mold Progress Junior” vine cu recomandări despre tipurile de sport potrivite fiecărei vârste a copilului.

Niciodată nu am lăsat fotbalul

„De la vârsta de 7 ani am început să iubesc, cu tot sufletul meu, fotbalul! La 8 ani am început să mă antrenez la școlile cele mai renumite din Republica Moldova precum: CSCT Buiucani, FC Zimbru și FC Constructorul, toate din Chișinău. Am încetat să mă antrenez la vârsta de 14 ani. Dar niciodată nu am lăsat definitiv fotbalul, jucând fotbal amator, chiar și în prezent. Cu 5 ani în urmă am fondat o echipă de fotbal amator – „Succes”, antrenând seniorii, în baza mai multor cursuri online și alte surse de documentare pe care le consultam. A început să-mi placă la nebunie să fac asta! Atunci am înțeles că doresc să fiu antrenor”, ne mărturisește Dmitri Grusovschii. 

Educăm și antrenăm

„În anul 2017 în R.M. să deschis școala de fotbal pentru copii „Junior” cu specificul de antrenamente la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani. Aici am făcut primii mei pași ca antrenor personal la copii mici, dar nu oricum. Am ținut să mă școlesc continuu, să citesc mult și să fiu mereu la curent cu tot ce apare nou în domeniu. Am trecut cu succes cursul online al acestei școli, am căutat multă literatură legată de dezvoltarea fizică și mentală a copilului de la cea mai mică vârsta. O temă aparte de care sunt interesat este relația antrenor – copil în timpul antrenamentului și după. Spun mereu că peste tot unde am activat, și acum în calitate de antrenor și unul din conducătorii proiectului „FC Mold Progress Junior”, noi educăm și antrenăm copii, iar aceste două elemente sunt indispensabile, fie că vorbim de pici de 3 ani sau de adolescenți de 13 ani”, mai menționează Dmitri.

Ce sport facem, în paralel cu fotbalul?

„La vârstă mică, 3-12 ani, la copii nu sunt dezvoltați mușchii, ei încep să se dezvolte abia la vârsta de 12 ani. Unicele activități pe care le recomand, complementar cu fotbalul ar fi doar înotul. La acest interval de vârstă, copiilor li se dezvoltă creierul, iată de ce sunt foarte binevenite sporturile minții: șahul, lego, robotica etc. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să punem accent pe învățătură (școală, limbi străine ș.a.), dar să nu exagerăm – ei încă sunt copii! Pentru o relație puternică între copii și părinți, recomand că să va jucați cu ei, căci la această vârsta copilul primește multe din joc – chiar și dragostea. De-a „prinselea” sau orice joc rapid va aduce și dezvoltare, și bucurie”, recomandă antrenorul de fotbal.

Cum diversificăm sporturile la 8-12 ani?

„La vârsta de 8-9 ani la fel mai trebuie să fie prezente jocurile rapide, bazate pe alergare, însă începem să lăsăm copii să vină singuri la/de la școală, stimulându-le astfel orientarea în spațiu, independența și responsabilitate – calități necesare și în sport. E momentul potrivit ca cel mic să se învețe bicicleta, rolele, skayboard, pinerboard sau alte asemenea aparate. Va fi excelent dacă chiar voi o să-i învățați – fie că vor merge sau nu pe viitor cu bicicleta, acest moment se va întipări pe multă vreme. Este momentul oportun să jucați cu ei volei, basket, tenis de masă sau de câmp. Aceleași activită, doar combinate și cu mărirea timpului se recomandă și la vârsta 10-11 ani”, mai spune Dmitri Grusovschii.

Toate sunt legate de fotbal

„După 13 ani și mai mult, punem accent pe turism, tabere de odihnă activă sau scoutism. Copilul trebuie permanent să vadă spații noi, să încerce noi jocuri și activități, ochii lui trebuie să vadă ceva nou permanent. Și de la această vârsta copilul poate fi dat la sporturi fizice și nu e târziu încă să le începeți pe unele dintre ele. Toate aceste jocuri, sporturi și activități despre care v-am scris sunt în legătură directă cu fotbalul, cu dezvoltarea fotbalistică a copiilor noștri, aducând o completare necesară și esențială în dezvoltarea lor”, mai precizează antrenorul de fotbal.

Școlirea profesorilor e la fel de importantă

„Continuu să mă școlesc și eu permanent, iar acum particip la cursuri de pregătire a antrenorilor la nivel de țară, un „antrenament” foarte util și pentru mine, interesant și nou, pe care îl implementez instant practic. Din experiență o să vă dau doar câteva titluri de carte, poate reușesc și alți părinți sau profesori să le studieze: „Psihologia sportului” de Stephen J. Bull, „Să predăm ca în Finlanda” de Timothy D. Walker, „De la joc la învățătura” de Marcia L. Nell și Wolter F. Drew, „Părinți de nota 10” de Jean Epstein etc. Eu cred că în Republica Moldova fotbalul se va dezvolta cu totul și cu totul la alt nivel în momentul în care conducerea țării va investi multă putere în copii noștri, și în toți care educă acești copii: părinți, educatori, profesori și antrenori”, spune cu multă speranță Dmitri Grusovschii, antrenor și conducătorul „FC Mold Progress Junior”.