Dacă îți plac romanele istorice care fac referință la cel de-al Doilea Război Mondial, atunci acest roman este pentru tine. Taisia Gîrlea Crudu a venit cu niște impresii la cald despre romanul „Al cincilea as” de Rodica Ojog-Brașoveanu. 


Sunt la primul roman istoric marca Rodica Ojog-Brașoveanu și respectiv la al nouălea roman al autoarei. Pe lângă Ingredientele bine cunoscute pe care le oferă de-obicei o lectură a îndrăgitei autoare, acest roman m-a impresionat și prin plusul de informație adusă. Cum s-ar zice am îmbinat utilul cu plăcutul.
Romanul scoate în prim-plan anii deloc ușori ai celui de Al Doilea Război Mondial, când în România fiecare supraviețuia cum putea și lupta în felul lui. Magda Savu lucrează în calitate de traducătoare la statul-major, ascunzând cu o iscusință deosebită antipatia față de regimul nazist. Dar oare va putea să rămână ea în umbră pentru mult timp? O întâmplare neverosimilă o pune în contact cu un grup de oameni din rezistență, dar cel mai important îl aduce în scenă pe Chat Noir, un spărgător profesionist.
Spionaj, luptă contra cronometru, dragoste, supraviețuire și multă acțiune. Având toate acestea la îndemână, romanul Rodicăi Ojog-Brașoveanu nu are cum să nu te cucerească. Cu acesta am prins drag de romanele ei istorice, la care sper să mai ajung.
„În septembrie 1944 șase divizii germane și horthyste au lansat o puternică ofensivă în Transilvania pe Mureș. Surpriza nemților n-a fost neglijabilă întâlnind Armata a IV-a română adusă din Moldova. Încercarea de a-și reface apărarea în lanțul Carpaților a eșuat. La 25 octombrie, întreg teritoriul Transilvaniei a fost eliberat.”