Japonezii sunt unul dintre cele mai longevive popoare. Un factor important care le permite, nu doar că să trăiască mult, ci să mențină o formă fizică bună și sănătatea mentală până la o vârstă înaintată este dieta lor.  Mănâncă mult orez, pește și fructe de mare, legume. Mâncărurile populare din bucătăria japoneză, care conțin toate aceste ingrediente, sushi și sashimi, au devenit disponibile pentru Europa de Est ceva mai târziu, în ultimele decenii.

Dar mulți rămân ostili față de sushi, neavând prea multă încredere în acest tip de bucate.

Cum se pregătește sushi?

În mod tradițional, sushi este făcut din orez alb gătit cu zahăr, care este combinat cu pește crud. În Europa, este prioritară utilizarea somonului, iar în Japonia a tonului. Pe scurt, pentru această rețetă se folosește o foaie de alge marine nori; deasupra, se pune un strat de orez condimentat și pește, avocado și alte legume sau fructe la alegere. Se formează rulouri, înfășurând algele. Se taie în bucăți de aceeași lungime. Pentru aromatizare, înainte de consum, se înmoaie într-un castron cu sos de soia.

smood.ch

Este sănătos să mâncăm sushi?

Ingredientele din sushi sunt utilizate în mod obișnuit în orice dietă, cu excepția sosului de soia. Peștele din acest fel de mâncare este folosit crud. Pentru a stabili dacă este sau nu sănătos, s-a analizat rețeta, scrie dozadesanatate.ro

Peștele oferă acizi grași sănătoși

Atât tonul, cât și somonul sunt pești albaștri. Consumul acestora are diverse beneficii pentru sănătate, în special cardiovasculare. De fapt, diverse studii pe această temă indică faptul că omega 3 din pește poate preveni diferite patologii.

Avocado este o sursă de omega 9

Avocado este fructul folosit la prepararea sushi. Desigur, unele variante pot încorpora alte legume, cum ar fi morcovii sau ardeiul gras.

Avocado este o sursă de grăsimi de calitate. Cartea alimentară spaniolă afirmă că acest fruct este o sursă de vitamina E, C și B6. De asemenea, are un conținut ridicat de potasiu, ce contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și muscular.

Consumul de sushi poate avea unele dezavantaje, mai ales din cauza riscului pe care îl implică consumul de carne crudă.

123rf.com

Nu este indicat să consumăm pește crud

Dincolo de faptul că peștele oferă grăsimi de calitate, pentru a nu vă expune la boli de origine microbiană, nu este indicat să consumați carne crudă. Diverse studii pe această temă subliniază riscurile pe care le poate avea consumul de alimente fără tratament termic adecvat.

Cea mai frecventă boală asociată cu consumul de sushi este anisakis. Este declanșată de ingestia de larve vii care sunt prezente în pești. Pe scurt, parazitul poate declanșa reacții alergice severe și simptome digestive.

Poate exista și contaminarea cu alte bacterii, cum ar fi Salmonella sau Listeria monocytogenes. Din acest motiv, populațiile aflate la risc, precum copiii și femeile însărcinate, ar trebui să evite consumul de sushi.

Sosul de soia este bogat în sodiu

Una dintre problemele legate de consumul de sushi în mod frecvent este faptul că sosul de soia este bogat în sodiu. Mai exact, o singură lingură oferă aproximativ 40% din limita zilnică. Din acest motiv, ingredientul nu este recomandat persoanelor care au tensiunea arterială crescută.

Deși sosul de soia este esențial pentru a obține aroma, cei cu tensiune arterială crescută ar trebui să folosească un alt tip de sos. Astfel vor evita complicațiile.

csid.ro

Poate avea o valoare calorică ridicată

În general, un rulou de sushi oferă o cantitate mică de pește, alge și legume. Prin urmare, componenta sa principală este orezul alb, care nu oferă aceeași cantitate de vitamine, minerale și fibre ca versiunea integrală. Gătitul orezului cu zahăr duce la creșterea valorii calorice.

Sushi este dietetic, dar asta nu înseamnă că nu are calorii. Platoul format din Sushi și Maki are 440 g și 600 calorii, în schimb platoul cu Sashimi de somon are 150 g și 260 calorii. Diferența dintre ele o face, bineînțeles, orezul.

Chiar și așa, Sushi este un fel de mâncare simplu și sigur pentru siluetă – nu are grăsimi ascunse, nu este gătit/prăjit, nu conține sos de amidon și glutamat cum au toate mâncărurile chinezești, iar pasta de wasabi accelerează circulația și metabolismul. În prezent găsim Sushi proaspăt preparat (dar și congelat) în multe supermarket-uri și la restaurante, deci nu e nevoie să ne apucăm de fiert și de modelat orez, mai ales că Sushi nu se mănâncă în fiecare zi”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Dacă țineți cont de ingredientele din sushi, poate fi o masă sănătoasă. Lăsați deoparte sosurile bogate în sodiu. Fiți extrem de atenți și consumați alimente care nu conțin microorganisme. În cazul în care doriți să mâncați acest fel de mâncare la restaurant, locul respectiv trebuie să respecte standardele de igienă sanitară. Citiți recenziile online și căutați certificatele guvernamentale de siguranță alimentară.

Sursa: dozadesanatate.ro

Distribuie articolul: