Yoga a luat naștere în India și, treptat, a câștigat adepți în întreaga lume. Însă, nu se știe pe larg despre ce reprezintă, într-adevăr, yoga. Mulți o confundă cu un tip de sport, sau chiar cu o religie. 

Răspunsuri la întrebările despre esența știintei milenare yoga le-am primit de la Barinova Daria. 

Cum definești tu noțiunea de „yoga”?

Cuvântul „yoga” este derivat din rădăcina „yuj”, care în traducerea din limba indiană înseamnă: „unire, unitate, conexiune și armonie”. Yoga în primul rând, e un set de metode care contribuie la dezvoltarea unei personalități unice. Și mai exact, contribuie la tot ce ține de fizic, psihic și spiritual.

Cum ai descoperit tu această pasiune pentru yoga? Și de ce ai decis să o transmiți mai departe?

Pentru mine, yoga este în primul rând un mod de a gândi. Această pasiune am descoperit-o prin practică regulată și desigur, din dorința constantă de a crește și de a mă schimba. Doar practica poate duce persoana „undeva”. Fără teorie. Pentru că în yoga teoria este 1%, iar practica este 99%. Decizia de a transmite această pasiune mai departe a venit de la sine. Nu am analizat foarte mult. S-a întâmplat și este grozav. Mă bucur că am această oportunitate și sunt recunoscătoare pentru ceea ce am.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Баринова Дарья (@barinovayogi)

Care este misiunea ta principală ca profesoară de yoga?

În acest moment, misiunea mea în yoga este să învăț pe oricine să-și folosească corpul. Nu este deloc greu. De fapt, yoga e foarte naturală și intuitivă. Îmi doresc ca și o persoană cu dizabilități să poată practica yoga și să se bucure de ea. Orice este posibil. Iar mie îmi place să le arăt oamenilor ce poate corpul lor.

Este sau nu este yoga un tip de sport? 

Nu, yoga nu este sport. Totuși, e o întrebarea bună, pentru că yoga se confundă deseori cu sportul. Cel mai important lucru este ca oamenii să înțeleagă că, spre deosebire de sport, unde există obiective și reguli dure, yoga este „calea”, unde fiecare persoană va avea propriile sale obiective.

Care este diferența dintre stretching și yoga?

Uite că stretching-ul, în comparație cu yoga înseamnă mai mult sport. Da, poate părea că exercițiile sunt asemănătoare, și că scopurile ar fi la fel. Totuși, întinderea după regulă, are loc atunci când finalizezi un antrenament de forță și mușchii sunt fierbinți. Dar la yoga nu este așa întotdeauna. Yoga acoperă mai multe părți ale corpului, cum ar fi: sistemul respirator, organele interne, mușchii, ligamentele, tendoanele și articulațiile. De asemenea, se acordă multă atenție exercițiilor terapeutice. În timp ce întinderea este concepută pentru o sănătate medie a corpului. Yoga poate fi practicată și de persoanele cu dizabilități.

Ce semnifică yoga pentru tine?

Pentru mine, yoga a devenit un stil de „gândire”. Nu pot spune că este un stil de viață. Pentru că e mai mult despre atitudinea față de lume și față de sine. Pentru mine yoga înseamnă să fii sincer cu tine însuți, să faci ceea ce vrei. Cred în karma și reîncarnare, îmi plac aceste idei.

Care sunt cele mai importante beneficiile pe care le ai atunci când practici yoga?

O persoană care o practică primește exact ceea ce și-a dorit. Yoga te poate învăța atât despre ce este calmul, concentrarea, rațiunea, cât și curajul, determinarea și lejeritatea! Yoga te învață să privești problemele vieții dintr-un punct de vedere experimental. Oamenii încep să facă o paralelă între exercițiile pe covor și viața lor normală. Pentu mine yoga a devenit nu doar o practică, ci și un loc de muncă. În fiecare zi lucrez cu oameni și le văd progresul. Și asta e grozav. Pentru că văd cum persoana devine mai flexibilă și mai încrezătoare în corpul său. Calitatea somnului, starea de spirit și starea de bine se schimbă. Oamenii simt apariția unui echilibru în viață, pentru că în zilele noastre avem suficient stres și rigiditate.

„Yoghinii au spus: preia controlul asupra respirației tale și vei învăța să-ți controlezi gândurile, iar apoi îți poți controla întreaga viață”.

Daria, care este relația ta cu propriul corp, cu mintea și cu spiritul tău acum? Cum s-au modificat acestea, prin practicile yoghine pe care le așezi în viața ta de zi cu zi?

Acum eu sunt pe drum și în proces. Aceasta este calea eternă. Nu există nicio oprire, deși, uneori apar descoperiri spirituale foarte puternice. Odată ce a apărut yoga în viața mea, am descoperit literalmente universul în mine. Mi-am înțeles clar scopul, sunt în contact cu mine însumi și în fiecare zi e totul din ce în ce mai mult. Am un control mai bun asupra minții mele, asupra gândurilor mele. Nu mă gândesc la ceea ce nu vreau și asta este ceea ce învață meditația. Yoga m-a învățat să renunț la lucruri, oameni și situații. Ea m-a învățat să fiu conștientă de mine și de emoțiile mele. Acestea sunt abilități indispensabile pe care cred că fiecare persoană ar trebui să le aibă.

„Yoga nu îți ia timpul, ea ți-l dă.”

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Баринова Дарья (@barinovayogi)