Polonia a devenit țara cu cea mai dură legislație anti-avort din Uniunea Europeană după ce Curtea Constituțională, cea mai înalta instanță a țării, a restricționat și mai mult acest drept. Potrivit judecătorilor, întreruperea sarcinii pentru că fătul suferă de defecte congenitale severe este neconstituțională, relatează stiri.tvr.ro.

Grupurile pentru drepturile omului au cerut autorităților să nu sporească restricțiile, pentru că aproape toate avorturile făcute în Polonia au loc în cazurile în care fătul are dizabilități severe.

Activista poloneză pentru drepturile femeilor Antonina Lewandowska spune că apărarea legii din 1993 se bazează pe normele ONU care interzic tortura.

„Este inuman, este o dovadă de dispreț să obligi pe cineva să ducă o sarcină până la termen, mai ales dacă fătul are malformații. 98% din avorturile legale efectuate în Polonia se sunt cauzate de malformațiile fetale”, a spus ea.

„Următoarele proceduri ale Curții Constituționale se desfășoară în contextul atacurilor guvernamentale repetate împotriva drepturilor femeilor și a eforturilor de a reveni asupra drepturilor reproductive, precum și a modificărilor de legislație și politice care au subminat independența sistemului judiciar și statul de drept în Polonia”, au arătat organizațiile într-o declarație comună, relatează digi24.ro.

Un proiect mai vechi menit să restrângă și mai mult avorturile, susținut în 2016 de Lege și Dreptate, a stârnit proteste uriașe. Guvernul a dat înapoi în urma acestora.

Totuși, completul s-a pronunțat pe marginea unei sesizări făcute de mai mulți parlamentari ai partidului conservator Lege și Justiție. După această decizie, în Polonia avortul va fi permis doar în cazurile de incest, viol sau dacă viață mamei este în pericol.

Foto: BBC

Distribuie articolul: