Originar din America Centrală, avocado este alimentul ce a devenit celebru mai ales în ultimii ani, fiind considerat unul dintre preferații generației Millennials,  un etalon al prosperității, al accentului pus pe alimentație sănătoasă și al expansiunii culturale. Dacă acum avocado este prezent în toate supermarketurile și a devenit o constantă în salatele noastre, un pericol este legat de consumul său excesiv. Vezi care sunt contraindicațiile și descoperă cele mai de temut efecte secundare pe care le poate avea fructul asupra sănătății tale.

libertatea.ro

Adorăm să testăm alimente noi, ne place mult să ne delectăm gusturile cu arome inedite și suntem fascinate de tot ceea ce este încadrat la smart living. Dar e avocado atât de sănătos pe cât pare? Experții tind să considere că nu, mai ales în exces. Include 25 de vitamine și minerale, fibre și grăsimi sănătoase, poate cauza însă și efecte secundare, potrivit divahair.ro

 1. Poate cauza alergii. Dacă în general ai sensibilități alimentare, avocado îți poate da de furcă. Acest fruct este „responsabil” mai ales pentru alergiile cutanate, incluzând iritații, mâncărimi, urticarie, roșeață sau eczemă.
 2. E de evitat în sarcină sau în alăptare. Ești pe punctul de a deveni mămică sau alăptezi? Ar trebui să o lași mai moale cu avocado. Fructul poate reduce producția de lapte, poate afecta funcționarea glandelor mamare și poate tulbura digestia bebelușului.
 3. Poate afecta ficatul. Dacă suferi de boli ale ficatului, încearcă cu moderație avocado. Nu toate soiurile sunt considerate periculoase pentru ficat, varietatea din Mexic fiind considerată cea mai dăunătoare.
 4. E periculos dacă ai alergie la latex. Avocado conține compuși care cresc nivelurile de anticorpi IgE din corp, cei care apar ca urmare a sensibilizării la un alergen. Prin urmare, dacă știi că ai alergie sau sensibilitate la latex, redu consumul.
 5. Îngrașă. Una dintre cele mai îngrijorătoare contraindicații ale avocado este legată de conținutul ridicat de grăsimi. Deși este vorba despre grăsimi sănătoase, cele 160 calorii (per 100g) ale fructului de avocado se pot dovedi nocive pentru dieta ta.
 6. Poate minimiza efectul unor medicamente. Avocado poate reduce eficiența medicamentelor antiinflamatorii, așa că evită să îl consumi atunci când îți administrezi un asemenea tratament.

csid.ro    

       7. Provoacă alergii bucale. Da, e nevoie să îl consumi în cantități mari, dar dacă te numeri printre devoratoarele acestui fruct, „păzește-te” și de iritații și mâncărimi în gură, dar și de fenomenul de umflare a limbii.

      8. Scade colesterolul. Ceea ce pare a fi la prima vedere o veste excepțională se poate transforma ușor într-un efect secundar. Bogat în Beta-sitosterol, avocado poate absorbi colesterolul din corp, ceea ce se dovedește nociv mai ales dacă nu prezinți niveluri în exces.

     9. Poate provoca iritații gastrointestinale. Tulburările digestive sau balonarea pot reprezenta unele dintre efectele adverse ale consumului exagerat de avocado.

     10. De evitat în hipersensibilitate. În cazul în care ai multe restricții alimentare, e mai bine să nu incluzi avocado în dieta ta. Poate cauza, printre altele, stare de vomă și alergii cutanate.

      11. Alte contraindicații ale avocado. Popularul și iubitul fruct mai poate provoca cu nerecunoștință și alte efecte secundare, cum ar fi: paralizie, greață, migrene, febră, stare de amețeală sau astm. E drept, acestea sunt extrem de rare.

La ce este bun avocado?

Am vorbit despre contraindicațiile avocado, dar să nu cumva să cazi în capcana de a considera că acest fruct trebuie blamat sau expulzat complet din viața ta. Iată, în schimb, și câteva dintre efectele sale pozitive.

 • Conține mai mult potasiu decât bananele. Susținând o tensiune echilibrată, potasiul te ferește de boli de inimă, de infarct și de insuficiență renală, motiv pentru care avocado este mai mult decât important.
 • Susține sănătatea inimii. Nu numai că reglează tensiunea, dar avocado susține sănătatea inimii în general grație conținutului ridicat de acid oleic, un acid gras monosaturat care previne afecțiunile cardiovasculare.
 • E plin de fibre. Fibrele sunt practic esențiale unei digestii eficace, iar avocado are o compoziție „stelară”. Fructul conține circa 7 g de fibre per 100 de g, fiind esențial pentru un metabolism sănătos și ajutându-te astfel să slăbești.
 • Îmbunătățește starea de sănătate în general. Un studiu desfășurat de NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) din SUA a analizat obiceiurile alimentare a 17,567 de participanți și a descoperit că cei care consumau în mod regulat avocado aveau un indice corporal mai scăzut și mai puțină grăsime în zona abdominală, factori de risc pentru numeroase boli.

casid.ro

 • Îți protejează vederea. Avocado e minunat pentru ochi. Dacă ți se pare că vezi mai bine de când ai început să mănânci fructul, este datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Dintre aceștia, cu precădere luteina și zeaxantina scad riscul de degenerare maculară și de cataractă.
 • Poate reduce riscul de cancer. Cu toate că nu există încă studii concludente care să demonstreze efectul anti-cancer al fructului de avocado, experții consideră că se poate dovedi benefic în acest sens, dar și pentru atenuarea efectelor nocive ale chimioterapiei.
 • Reduce simptomele de osteoartrită. Una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni mai ales în societatea occidentală, osteoartrita găsește un inamic în avocado.

Consumul de avocado zilnic: este permis?

Adori avocado și simți că nu te poți lipsi de el? Dincolo de raportul dintre beneficii și contraindicații  trebuie să știi că medicii recomandă cu căldură consumul acestui fruct.Dificultatea intervine atunci când exagerezi, atrag atenția specialiștii. În general, orice cantitate cuprinsă între o jumătate de avocado și unul întreg pe zi este permisă, dar nu depăși aceste valori. De asemenea, ar trebui să iei în considerare și tipul tău de corp și problemele de sănătate cu care te confrunți: nu uita că avocado are destul de multe calorii, circa 200-300 în funcție de mărimea sa.

elle.ro

Sâmburele de avocado proprietăți: la ce este bun?

Dacă în prima parte a articolului nostru am prezentat contraindicațiile avocado, acum plouă cu vești bune pentru împătimiții acestui fruct. Știai că și sâmburele de avocado este bun?

Consumat precum o delicatesă în Nigeria, sâmburele conține acizi grași, fibre, carbohidrați și proteine, dar și fitochimicale. Este considerat magic pentru a scădea tensiunea, are atribute antibacteriene și antifungice, profil antioxidant și scade nivelul de colesterol. Dar sâmburele de avocado este bun și pentru a preveni diabetul, deși nu există încă studii pe om concludente în acest sens.

Ca să îl consumi în cele mai bune condiții, e recomandat ca mai întâi să îl deshidratezi. Pune-l la cuptor pentru câteva ore (în general 2, la o temperatură de 120 de grade), iar apoi mărunțește-l la blender. Îl poți utiliza în sosuri, în rețete de smoothie sau în pudre proteice preparate acasă. Ai grijă, însă, are un gust ușor amărui, așa că experimentează.

Sursa: divahair.ro

Distribuie articolul: