Toți visăm iubirea absolută, dedicăm iubirii zile anumite în an, ne-o imaginăm cum ar trebui să fie și ne punem întrebări despre ce emoții naște acest sentiment: Iubirea. Dar oare cât de conștienți suntem că nu putem fi iubiți, dacă nu știm mai întâi a iubi. Și prima, cea mai importantă formă de iubire, este… iubirea de sine. Sună ca un clișeu pe care îl auzim permanent, peste tot, însă relația cu propria persoană este mai importantă decât oricare altă relație. Psihologa Aurelia Balan explică de ce iubirea de sine este atât de valoroasă.

Din perspectiva spirituală, a ne întoarce atenția spre interior, spre sinele nostru, ne oferă capacitatea de a experimenta conexiunea cu viața, cu Dumnezeu și cu tot ceea ce există. Din perspectiva pur omenească, fiecare relație pe care ai avut-o cu cineva oglindește diferitele aspecte ale relației pe care o ai cu tine însuți.

Indiferent din ce unghi am privi, calea spre toată iubirea la care pretindem, pornește doar și doar de la iubirea de sine.

Toată lumea are nevoie să se iubească mai mult pe sine însuși, pentru că în felul acesta în inima lui nu mai este loc de supărare. Iubirea de sine nu înseamnă mândrie, orgoliu sau egocentrism. Înseamnă conexiunea cu sinele divin, cu izvorul de dragoste din care am fost zămisliți, înseamnă grijă, asumare și responsabilitate. Iubirea de sine – în sensul pozitiv – înseamnă să fii prezent în propriul tău corp și să-ți accepți emoțiile. Înseamnă să le acorzi atenție în loc să le eviți. Înseamnă să-ți doreșți să-ți construieșți relația cu tine însăți și să-ți înfrunți cu o atitudine plină de iubire sentimentele mai puțin plăcute – singurătatea, dezamăgirea în dragoste, suferința și neputința cu care ne confruntăm câteodată.

Lipsa iubirii esențiale, cea pentru divinitatea proprie, aduce cu sine un gol imens. A nu ști cum să te iubești pe tine poate fi un lucru profund dezechilibrant. În cazul cel mai bun, ești tulburat de indecizie sau îndoială de sine. În cazuri mai intense, totul se transformă în depresie și ura de sine, ceea ce poate afecta fiecare arie a vieții tale.

Până când nu înveți cum să te iubești pe tine, vei alimenta permanent un război interior care îți va mânca energia și îți va sabota eforturile de a găsi fericirea.

În plus, atunci când îți lipsește iubirea de sine vei atrage oameni și circumstanțe care îți vor oglindi credințele negative și sentimentele legate de tine. Iubirea de sine înseamnă și să înveți să te conectezi la o sursă superioară de iubire și înțelepciune, care să te inspire și să-ți umple sufletul. Când te simți singur în interior înseamnă că nu te iubești pe tine. Așa că, pentru a atrage oameni iubitori și circumstanțe diferite, ai nevoie să știi cum să te iubești pe ține însuți.

Citește și: Sindromul „broaștei fierte” sau pericolele care ne ucid lent. Aurelia Balan: „Nu te obișnui cu răul, salvează-ți viața!”

Sursa tuturor problemelor este convingerea că nu suntem suficient de buni și faptul că nu ne iubim suficient de mult. Nu contează cât timp am perpetuat un crez greșit, pentru că putem oricând să-l schimbăm. Momentul de putere este cel prezent. Singurul lucru cu care avem de a face în fiecare moment este un gând, iar un gând poate fi schimbat.

Începe prin a te ierta pe tine însuți.

Fiecare dintre noi face greșeli – în relații, finanțe, decizii personale și așa mai departe. Greșelile pot fi memento-uri costisitoare de a gândi înainte să acționăm, dar ele pot veni la pachet cu lecții mărețe. Faptul de a ne aminti acest lucru ne ajută să ne iertăm nouă înșine greșelile trecute și să discernem scopul lor mai înalt. Când ne iertăm pe noi înșine pentru lipsurile noastre, ne putem redirecționa atenția către noi eforturi care produc noi rezultate.

Fă în fiecare zi ceva ce îndrăgești să faci.

Când a fost ultima dată în care ai făcut ceva ce îți place cu adevărat? Ambiția noastră este admirabilă, dar viețile noastre au devenit atât de ocupate, încât adesea respingem plăcerile simple ale vieții, pentru a ne ocupa de afacere, de muncă, de copii, de partener și așa mai departe. Fie că este un hobby, un talent sau un meșteșug special, acordă treizeci de minute din ziua ta, în fiecare zi, pentru a practica ceea ce îți hrănește sufletul. Orice poate aștepta în timp ce îți răsfeți iubitul tău sine. Elimină toate influențele negative.

Fă o listă a tuturor oamenilor din viața ta care nu au ce căuta acolo.

Știi cine sunt – aceia care te seacă fizic, emoțional sau mental, care se folosesc de ține sau îți provoacă orice formă de stagnare. Literalmente înjumătățește-ti lista și lasă acest lucru să îți dea de gândit asupra modului în care vei separa aceste influențe negative în viața reală.

Spune te iubesc zi de zi, nu doar de Valentine’s day. Vorbește-ți ție însuți în fiecare dimineață: privește în oglindă și spune cu voce tare „te iubesc”.

Noi ne criticăm, ne condamnăm și ne invinuim pentru aproape orice, rareori recunoscând lucrurile pe care le facem bine sau cele de care s-ar cuveni să fim mândri. Arată-ți ție însuți doze zilnice de binemeritata apreciere. Oferirea de prea multă dragoste celorlalți ne poate lăsa cu lipsuri în dragostea pentru noi înșine. Trebuie să pășim pe linia subțire a îngrijirii celorlalți și atenției pentru noi înșine, însă cu mare grijă să nu cădem în patima egoismului sau a narcisismului.

Nu aștepta ca altcineva să te iubească, nimeni nu te poate iubi atât cât te iubești tu. Iubește-ti corpul și ai grijă de el. Pune-l în mișcare și hrănește-l cu cele mai sănătoase alimente. Iubește-ți mintea și spiritul și hranestele cu cele mai frumoase și pure fapte si gânduri. Să înveți să te iubești pe ține este o experiență cu adevărat magică! Iar timpul potrivit pentru asta, e exact in acest moment !

Autor: Aurelia Balan, dr. în psihologie

Vezi și: Aurelia Balan, despre cum să-ți organizezi mintea ca să fii fericită în fiecare zi: „Sensul vieții este viața trăită cu sens!”