Și-a construit afacerea pe temelia casei părintești. A încercat întâi să o restaureze, dar pereții vechi de ani n-au rezistat și atunci a înțeles că trebuie să o reînvie, însă pe baza unei idei noi. A scotocit prin arhivele Bibliotecii Naționale, a vizitat diverse locuri din România. A vrut să fie autentic, rustic, să aducă atmosfera de Paști ca la mama acasă, cu lejancă, trosnit de lemne în cuptor, aromă de vișinată, „vinuri din piatră”, sarmale pitice, prune cu miez de nucă în vin roșu de Lalova. Așa a luat naștere Pensiunea agroturistică Hanul lui Hanganu, iar Sergiu și Emilia Hanganu sunt zilnic cu brațele deschise pentru oaspeți pe malul Nistrului, la Rezina.

Acum Agropensiunea are 7 camere, 2 încăperi de tip bașcă și o fâneață, un rating pe booking de 9,5 puncte și este o atracție tentantă pentru turiștii care vor să scape de zgomotul urbelor, să se plimbe cu barca pe Nistru, să pescuiască sau să vâneze, să stea de vorbă la un rug aprins, dar mai ales să guste din specialitățile casei – renumitele sarmalele pitice și prunele în vin roșu de Lalova cu gust dulce-acrișor. La evenimentul „Povești pe Acoperiș” organizat de Agora.md și Ea.md, gospodarii au venit să povestească mai multe despre specialitatea lor, prune uscate cu miez de nucă în vin roșu.

 

Produsele autentice moldovenești continuă tradiția gusturilor desăvârșite, și ne definesc ca națiune. Sergiu și Emilia Hanganu se pot mândri cu cele mai gustoase prune cu miez de nucă de Lalova, cu sarmalele pitice, un vin deosebit și măcerate în rachie de casă.

Domnul Segiu este un vânător iscusit și are o colecție impresionantă de vinuri și țuică; soția acestuia, doamna Emilia este o fire blândă care reușește de fiecare dată să bucure cu cele mai gustoase bucate tradiționale moldovenești. Iar pensiune „Hanul lui Hanganu” este locul unde soții Hanganu vă așteaptă cu drag și sunt gata să vă deservească cu tot respectul și bunătatea sufletului. În beciul lor sau la masa rotundă de lemn din curte au fost povestite secrete de stat și puse bazele unor acorduri naționale și internaționale. Mai mult, oaspeții străini le cer rețeta, cumpără ingredientele și prepară acasă celebrele prune cu miez de nucă.

Sergiu Hanganu a povestit la „Povești pe Acoperiș” din secretele producerii celor mai gustoase prune cu miez de nucă, precum și a altor specialități tradiționale cu potențial de a fi certificare cu Indicație Geografică Protejată și Denumire de Origine.

„Tradiția prunelor uscate începe de la faptul că satul Lalova, raionul Rezina a fost scăldat cu livezi de pruni roditori, astfel în curtea fiecărui gospodar se găsea un loc destinat uscării prunelor. Acest deliciu ajungea pe mesele de sărbătoare, fiind servit în calitate de desert sub diferite forme, cu diferite rețete. Cu trecerea timpului, tradițiile culinare se mai dau uitării, însă noi i-am găsit cea mai potrivită formă, o rețetă care datează încă de mulți ani în urmă, și am început procesul de înregistrare a preparatului culinar cu „Denumire de Origine protejată”.

 

Sergiu Hanganu spune cu mândrie: „Am fost și în străinătate cu prunele noastre, la diverse expoziții din România și din Europa – este un produs apreciat și dorit. Am primit mereu laude la superlativ și, deși nu suntem zgârciți să împărtășim rețeta, prunele de Lalova, cu miez de nucă de pe malul Nistrului, cu vin de piatră de-al locului – au totuși un alt gust, mai special”. Secretul îl știe doar doamna Emilia Hanganu, care a descoperit și metoda perfectă pentru a oferi deliciul transportabil și peste mări și țări.

„Noi avem o înțelegere: eu nu mă amestec în treburile ei, ea nu se amestecă în treburile mele. Dar avem și o concurență frumoasă între noi – eu am tezaurul meu în beci, iar Emilia îl întinde pe mese ori de câte ori avem oaspeți la han”. Astfel, doamna Emilia este cea care știe cu certitudine cât timp se fierb prunele cu miez de nucă, în ce moment se adaugă vinul, și nu în cele din urmă, care sunt proporțiile.

„Nu m-am gândit niciodată că pot sau aș fi putut face altceva, îmi place ceea ce fac și nu privesc în urmă. Privesc mereu înainte!”, e ceea ce a răspuns Sergiu Hanganu la întrebarea „ce ar fi făcut dacă nu ar fi început pe drumul acestei afaceri sau dacă nu ar fi construit pensiunea „Hanul lui Hanganu”?”.

 

Nu ne rămâne decât să incurajăm astfel de familli cum este familia Hanganu, care prin munca lor aduc faima unui neam întreg, să ne mândrim cu produsele autentice moldovenești și să admirăm munca și istoriile din spatele lor. Iar până atunci Segiu și Emilia Hanganu sunt mereu în așteptarea oaspeților dornici de tradiție, de bucate delicioase și pur și simplu de oameni buni la pensiunea „Hanul lui Hanganu”.

Vezi și: 10 motive pentru care trebuie să alegi „Ceaiul de Zăbriceni” (Foto)

Acest articol apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.