S-au echipat cu instrumentul pe care îl posedă, au pornit telefonul sau calculatorul și au interpretat o melodie 100% online. Ba mai mult, unii dintre membrii unei tinere orchestre de folclor din Suceava, România, au îmbrăcat și cămașa tradițională cu care de obicei ies doar în concerte – așa ca spiritul de sărbătoare să fie și mai bine simțit.

Orchestra Mihai Cotos, proiect muzical din cel mai afectat județ al României, când e vorba de coronavirus, a înregistrat online „Hora de după sărbători”. Chiar dacă năpasta a invadat zona Bucovinei, artiștii de acolo păstrează optimismul și continuă perpetuarea valorilor noastre… online.

Mihai Cotos, fondatorul Orchestrei, a studiat muzica la Chișinău și a cântat câțiva ani în Orchestra Municipală a Fraților Advahov. În noul său proiect, care activează mai mult peste Prut, regăsim și instrumentiști autohtoni: Alexandru Șura la țambal, Alexandru Cușnir la nai și Vitalie Cazacu la clarinet.

„Dragi prieteni, munca noastră în aceste condiții reprezintă ceva nou și suntem nevoiți să ne adaptăm situației, pentru a putea continua să facem ceea ce iubim cu adevărat. E minunat când reușim să fim împreună, deși peste tot se vorbește despre distanțare. Nu este adevărat… cu siguranță mulți dintre noi am simțit că suntem singuri și înainte și poate doar acum am revenit cu picioarele pe pământ. Totul depinde doar de noi. Le mulțumesc colegilor mei pentru sprijin și implicare! Împreună am reușit să ne dezmorțim degetele și să punem umărul la treabă. Au fost toți trup și suflet și chiar a fost și amuzant în unele momente…

Cum anume?
Înregistrezi piesa pe telefon și parcă merge, iese bine, apoi din senin se aude o sirenă de ambulanță sau un motor de tir ori plânge copilul nou-născut în cealaltă cameră sau se aud niște pumni în ușa de la intrare, ai vecinului exasperat că aude de azi dimineață aceeași frază muzicală și nu își poate explica dacă aia e muzică sau vine sfârșitul lumii…( eu înțelegeam dacă era o muzică frumoasă dar ăsta e zgomot, același de azi dimineață 🙂 ). Desigur că în produsul final, au fost eliminate aceste întâmplări, încât dumneavoastră să puteți savura doar esența. Sper din suflet să vă fie pe plac”, a scris pe pagina sa de Facebook Mihai Cotos.

Vouă vă place ce a ieșit?