Femeie curcubeu, așa poate fi numită Dorina Onici. Pasionată de folclor și tot ce înseamnă artizanat, ea se detașează de rutină la stative, făcând ițe, care ulterior vor deveni adevărate capodopere din patrimoniul național.  

Locuiește în satul Tudora, raionul Ștefan-Vodă, alături de soț și două fiice. Iar atunci când vii în ospeție la Tudora, te primește cu zâmbetul pe buze și brațele larg deschise, fapt pentru care te simți ca acasă. O fire energică, puternică și gingașă în același timp, cu trăsături accentuate ale feței: ochi căprui mari și foarte veseli, un zâmbet dulce și atât de sincer, și vocea extrem de frumoasă, fină și melodioasă. Încă nu a fost nicio sărbătoare la care ea, împreună cu fetele să nu interpreteze cântece vechi, dar atât de actuale.

Dimineața este femeia de afaceri care merge la muncă, seara, după ce revine, lasă pantofii de-o parte și devine mamă și soție. Chiar dacă ziua a fost grea și plină cu momente obositoare, Dorina Onici oricum va zâmbi și va menține o discuție călduroasă cu familia sa. După cina tradițională, în bucătărie rămân a fi zeițe fetele, pentru că mama se duce în cameră, să mai bată la stative. Albastru-alb-albastru-alb, noua tehnică în care ea lucrează și se detașează de treburile cotidiene, de altfel, toți avem nevoie să ne odihnim de ele. Își pune ochelarii, aprinde lumina în cameră, se așează pe scaun și se uită cu atenție unde a rămas data trecută. Se concentrează, de parcă ar apăsa pe butonul magic și este totalmente dedicată pasiunii sale. Mâinile, cu mare atenție se mișcă dintr-o parte în alta și mânuiesc firele de ață, de parca ar împleti o istorie umană. 

Dacă intri în casă la familia Onici, înțelegi foarte repede că această familie are o legătură directă cu folclorul. Promovează tot ce înseamnă tradiții:

„În perioada actuală se pune accent pe artizanat, pe lucrurile realizate manual, se întoarce la începuturi. Absolut tot ce trăiește pe fața pământului, trebuie să-și cunoască începuturile. Totul se află într-un cerc continuu care nu are final, astfel, fiecare dintre noi trebuie să cunoască (,) că tradiția, cântecul, îndeletnicirea, vor fi mult mai apreciate decât orice nano-tehnologie”, spune Dorina Onici. 

Pandemia, a avut și ea un impact asupra dezvoltării folclorului în Tudora, sau mai bine zis în familia Dorinei Onici. Fiind totul închis, inclusiv și jobul fiind sistat, soțul a decis să-i construiască stativele, pentru că în prezent, nu le mai cumperi. Au căutat scheme pe internet, s-au inspirat din stativele de la muzeul local și au construit împreună o speranță pentru păstrarea tradițiilor.

„Fiind atașată de folclor și de rusticul nostru, am început să restartez totul ce am învățat de la bunica. Ea m-a învățat să bat la stative și odată cu pandemia, Dorel (soțul) a zis ca trebuie să mi le facă acasă”, povestește Dorina Onici. 

Azi, ea este fericită că poate continua ceea ce o învăța bunica, tot azi, ea este mândră că o ajută fiicele, care parțial, dar totuși continuă tradițiile de familie.

Foto: Arhivă personală