L-am descoperit cu toții la „Românii au talent”, ediția a X-a. Un june cu cămașa tradițională crocmolită perfect și vocea unduitoare pe note autentice. Toate se trag din copilărie: și pasiunea pentru muzică, și pentru artele plastice, precum ne-a mărturisit chiar el. O să vă povestim în interviul ce urmează, pe îndelete, despre tânărul pasionat de folclor Damian Spinei, la moment student în anul II la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, România.

Începuturile și mentorii

„Folclorul l-am îndrăgit în sânul familiei , unde mi-a fost altoita dragostea față de cântece, de obiceiuri și tradiții.  Primele mele performanțe în cadrul unui concurs local au fost în cadrul școlii populare de arte din orașul Drochia. Cântam la chitară atunci.
Asta mi-a confirmat străduința și am mers să-mi continui studiile la C.E.E.A „Ștefan Neaga” din Chișinău, la specialitatea canto popular. Acum continui specializarea la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Primul meu îndrumător pe tărâmul muzicii a fost Viorica Cheptanaru. Pe parcurs am avut mai mulți profesori care mi-au ghidat drumul și cărora le sunt recunoscător și le mulțumesc: Silvia Goncear, Petre Neamțu, Zinaida Bolboceanu, Elise Stan, Constantin Bahrin, Ionel Stan și alții”, ne povestește Damian.

Cetățean al… folclorului

„Am încercat și muzică modernă, la începuturi. Cântam în trupa „CrescendoBand”, în calitate de tenor – fost o experiență frumoasă, participând la diverse spectacole. Dar predilecția mea este muzica populară. Fiind o fire mai sensibilă, cu trăiri profunde și o înțelegere mai amănunțită a lucrurilor, am decis să scot la iveală calitățile mele anume în folclor. Și vreau să cred că îl duc la un nivel mare de profesionalism – încet, dar sigur. Mai mult ca atât muzică populară s-a „încetățenit” cu mine (și eu cu ea), fiindu-mi carte de vizită pentru prezent și viitor”, recunoaște tânărul.

Reperul principal – sufletul ascultătorului

„În primul rând pentru orice artist valoros punctul de reper ar fi sufletul omului. În al doilea rând îmi doresc să ajung un artist consacrat, iar pentru acest scop sunt gata să înfrunt toate impedimentele din calea mea. Cu toate că am evoluat pe scene mari din Republica Moldova, România, Bulgaria, Rusia, nu aș vrea să mă opresc din drum. Eu cred că orice vis poate deveni realitate și de ce nu, mă văd pe cele mai mari scene ale lumii. Avem mari valori în acest domeniu – sunt mândru că sunt contemporan cu artiști, dirijori, instrumentiști care demonstrează un nivel ridicat de performanță muzicală, unii sunt exemple demne de urmat. Dar din totdeauna am fost călăuzit de muzica regretatului interpret Nicolae Sulac”, ne dezvăluie Damian.

Damian Spinei, alături de maestrul Nicolae Botgros

Cât există neamul românesc va exista și folclorul

„Acest gen trebuie să supraviețuiască atâta timp cât o să existăm ca națiune, deoarece reprezintă cultura noastră – o comoară fără de preț. Cred că e de datoria urmașilor de azi și de mâine să păstrăm și să promovăm în continuare autenticul. Îmi place cântecul nostru, din Basarabia. În același timp, admir și învăț cu mult interes zonele și sub-zonele din România – mult mai diverse. Aici s-a păstrat mai bine portul autentic, datinile și cântecele transmise din moși strămoși, spre deosebire de țărișoara noastră care, aflată atâția ani sub cârmă U.R.S.S, a suferit mult din punct de vedere cultural. Am fost păgubiți mult la capitolul folclor. Voi continua ceea ce am făcut și până acum: să promovez zona din care vin, să dau o haină nouă melodiilor vechi și să le fac iubite de public. Zona Basarabiei are un farmec aparte și, de fiecare dată, oamenii au rămas încântați de splendoarea cântecului din zona Moldovei”, ne mai dezvăluie tânărul muzician.

Orice scenă e o nouă provocare

„Românii au Talent este un concurs apreciat de majoritatea românilor, de pretutindeni. Aduce un mare beneficiu de imagine, oferind posibilitatea oamenilor talentați din diverse domenii să se afirme. M-a impresionat echipa de acolo, care dă dovadă de profesionalism la fiecare pas. Pentru mine desigur a fost o nouă provocare, ca și orice scenă nouă pe care pășesc. Dar orice experiență te face să urci pe o nouă treaptă în scara realizărilor!”, este de părere Damian Spinei, interpret de folclor.

Distribuie articolul: