Dulci, sărate, cu gem, brânză ori carne, clătitele reprezintă un deliciu pentru toți gurmanzii din întreaga lume. Astăzi, 2 februarie sărbătorim Ziua internațională a Clătitelor,  pornită de la exemplul Belgiei și Franței, două țări vestite pentru clătite și pentru bucuria pe care o afișează în ziua de La Chandeleur.

Inițial a fost Ziua Binecuvântării Fecioarei Maria, dar a devenit cunoscută în Franța ca „Le Jour des Crêpes” („Ziua Clătitelor”), referindu-se la tradiția de a oferi oaspeților clătite. Tradiția datează din anul 472, când Papa Gelasius le-a oferit clătite pelerinilor francezi care vizitau Roma pentru a sărbători Chandeleur.

eggs.ca

De asemenea, legenda spune că dacă întorci în aer o clătită ținând cu mâna dreaptă tigaia și cu mâna stângă o monedă de aur, vei avea un an bogat ce-ți va aduce venituri însemnate. Rotunjimea și culoarea aurie a unei clătite seamănă cu soarele și cu razele sale, sugerând schimbarea vremii pe care o va aduce sărbătoarea Chandeleur, ce pică la mijlocul perioadei dintre solstițiul de iarnă și echinocțiul de primăvară, potrivit life.ro

Această zi se pare că este cea mai superstițioasă din an. Pe lângă legenda cu moneda de aur, superstițiile sunt legate și de vreme. Dacă de această sărbătoare e senin și frumos afară, înseamnă că iarna s-a terminat. În schimb, dacă plouă, localnicii se așteaptă la 40 de zile ploioase și mohorâte.În unele case, stăpâna caselor obișnuiește să pitească prima clătită într-un sertar, ca să aibă noroc în casă și cămin.

elle.ro

Pe 2 februarie și americanii sărbătoresc Ziua Internațională a Clătitelor, dar sub altă denumite: ziua marmotei, o sărbătoare aproape identică, încărcată de la fel de multe superstiții. Există și ziua clătitelor americane, celebrele pancakes, care se sărbătorește pe data de 1 martie, pentru a se face diferența dintre franțuzeștile Crêpes și pufoasele Pankes.

Curiozități despre Ziua Internațională a Clătitelor

Întrucât clătitele sunt atât de populare în toată lumea, era imposibil să nu existe și câteva curiozități despre acestea.

  • Știați că lui William Shakespeare îi plăceau clătitele? Probabil din acest motiv le menționa adesea în piesele sale de teatru.
  • Știați că prima rețetă de clătite a apărut într-o carte de bucate englezească, în secolul al XV-lea?
  • Știați că cele mai scumpe clătite din lume se mănâncă în Dubai, fiind presărate cu aur comestibil? O porție costă 25.000 de euro.
  • Știați că o clătită a intrat în Cartea Recordurilor? Aceasta a fost realizată în 1994, în orașul Rochdale din Anglia, cu un diametru de 15 metri și cu o greutate de 3 tone.

pinterest.com

Sursa: magazine.holistic-edu.ro