Mariana Lucinschi este o norocoasă! Pe lângă experiența culinară inedită alături de mama și bunica, acestea i-au lăsat predecesoarei cele mai deosebite rețete, prinse încă de la bunicile lor. Una dintre acestea i-a aduc Marianei premiul „Cireașa de pe tort” la categoria desert tradițional la Festivalul „Mai Dulce 2017” - plăcintă rece cu mere și halva.

Istoric:

mariana lucinschi„Este o rețetă pe care bunica mea o pregătea, iar denumirea de „rece” nu e neapărat despre faptul că se servește rece – așa o numeau ele și așa a mers mai departe către mine. Este o rețetă tradițională din zona satului Doroțcaia”.

Aluatul:

„Nu am folosit pentru el decât făină și apă și un pic de sare. Secretul este probabil în calitatea făinii, dar și în modul cum pregătim aluatul – acesta trebuie bine modelat și foarte bine întins. Foile modelate un pic sunt ulterior întinse bine, până la grosimea unei foi de hârtie. Îl punem la bază, între straturi și deasupra”.

Umplutura:

„Halva, miez de nucă mărunțită, biscuit fărâmițat și mere răzuite. Se amestecă toate până se obține o compoziție omogenă. O vom așeza pe foile de aluat cam în 2 straturi, iar apoi dăm la cuptor”, ne-a povestit Mariana Lucinschi.