Apa curată – copil sănătos! Este vitală și, respectiv, unul dintre cele mai prețioase resurse naturale, dar ce ne facem atunci când apa conține numeroase impurități și substanțe nocive? 

Organizațiile Uniunea Elevilor din Moldova – UEM, Părinți solidari, Extinction Rebellion Moldova și Femei cu Idei, vă invită să sărbătoriți ziua de 1 iunie altfel și să le asigurați copiilor voștri o #apăcurată pentru a evita problemele de sănătate.

Voi știți ce fel de apă beți? Dar copii voștri ce apă beau la grădiniță sau la școală?

Sănătatea copiilor noștri depinde de calitatea apei. În prezent, calitatea apei în toată țara și mai ales în școli și grădinițe nu corespunde normelor. Legislația trebuie ajustată pentru un viitor mai sănătos.

Dreptul la apă potabilă de calitate este un drept universal al omului.

Potrivit organizatorilor, acest drept este încălcat de către Guvernarea Republicii Moldova, dat fiind faptul că:

  • Circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă și aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componența chimică și nici după indicii bacteriologici.
  • Fiecare al 4-lea copil este expus la concentrații sporite de bor;
  • Fiecare al 6-lea copil din grădinițele republicii este expus riscului pentru sănătate prin îmbolnăvirea de boli diareice acute ca urmare a consumului de apă poluată microbian.
  • Fiecare al 8-lea copil din instituțiile preșcolare din republică se expune unui risc de a se îmbolnăvi, drept consecință a utilizării apei neconforme după conținutul de nitrați și fluor;

Cerințele organizatorilor sunt:

  • Asigurarea cu apă potabilă de calitate în cantitate suficientă a tuturor instituțiilor de învățământ din țară.
  • Verificarea calității apei din fiecare instituție și afișarea pe panoul informativ inclusiv a riscurilor pentru sănătatea copiilor.
  • Bugetarea resurselor necesare asigurării surselor sigure și sustenabile (instalării sistemelor de filtrare, schimbării și asigurării filtrelor de apă potabilă etc.).
  • Informațiile despre calitatea apei din grădinițe sau școli nu se face publică, iar copii din sate beau apa din fântâni poluate. Neglijența autorităților publice privind calitatea apei, cu care sunt alimentate instituțiile de învățământ nu poate fi tolerată.

Organizatorii vă îndeamnă să ieșiți la marș pe data de 1 iunie. Pornirea va avea loc la ora 10.30 din fața magazinului Unic spre Guvern: „Cerem ca dreptul copiilor la mediul sănătos să fie respectat!”

De asemenea, puteți semna online și o petiție adresată doamnei Silvia Radu, Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale și domnului Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova. Puteți semna petiția privind îmbunătățirea calității apei potabile utilizate de copii în grădinițe și școli accesând acest link.

Sursa: Facebook.com

Distribuie articolul: