O întrebare care stă destul de frecvent pe buzele multor părinți a unor copii școlari este: „Cum îmi ajut copilul să citească?”. Este evident că un copil își va dezvolta mai ușor abilitățile de citire dacă îi va plăcea acest lucru, așa că întrebarea nu ar trebui să fie „cum să îl fac să citească, ci cum să îl fac să citească de plăcere?”.

Majoritatea oamenilor nu se gândesc la procesul de învățare a cititului până când copiii lor nu ajung la momentul în care învață să o facă. Contrar a ceea ce cred unii, învățarea cititului nu este un proces „natural”, care se întâmplă pe cont propriu. Este unul complex, care necesită predarea adecvată a diferitelor abilități și strategii, cum ar fi fonica (cunoașterea relației dintre litere și sunete) și conștientizarea fonemică.

Vestea bună este că, deși cititul în sine este un proces complex, pașii parcurși pentru a construi aceste abilități sunt destul de simpli. Pentru a-i învăța pe copii să citească și să facă din citit o experiență pozitivă, puteți să apelați la una sau mai multe strategii descrise mai jos.

15 strategii să îți ajuți copilul să citească de plăcere

1. Nu ezitați să alegeți aceeași carte mereu

Copiii adoră predictibilitatea, așa că la început este foarte util să îi încurajați că citească ceva familiar. Dacă vedeți că copilul scoate aceeași carte din bibliotecă pentru a zecea oară, este în regulă, lăsați-l să o citească din nou. Reluarea lecturii ajută la creșterea vitezei și preciziei, iar acest lucru sporește încrederea copiilor în abilitățile lor de cititori.

2. Faceți lectura să pară reală

Conectați ceea ce citește copilul cu ceea ce se întâmplă în viața reală. De exemplu, dacă citiți o poveste despre baschet, puneți-i întrebări copilului despre experiența lui cu sportul și cât de asemănătoare sau diferită a fost de experiența personajelor din carte.

De asemenea, puteți căuta activități care fac poveștile să prindă viață. Dacă în carte se face referire la zmeie, rugați-vă copilul să vină cu idei despre activități distractive pe subiect, de exemplu, cum se face un zmeu. Astfel de activități practice pot menține copiii implicați în subiectul lecturii.

3.  Nu plecați de acasă fără ceva de citit

Luați cu voi o carte sau o revistă potrivită pentru copii, oricând știți că va trebui să așteptați cu copilul la medic, la eliberarea unor documente sau în oricare alt loc. Poveștile vor ține copilul ocupat și vă vor ajuta să valorificați într-un mod plăcut și constructiv timpul de așteptare.

4. Aprofundați povestea

Ajutați-vă copilul să se implice în poveste punând întrebări despre gândurile, acțiunile sau sentimentele personajelor: „De ce crede Jack că este o idee bună să cumpere fasolea magică? Cum se simte mama lui după ce află?”. Încurajați-vă copilul să se conecteze la poveste prin experiențe pe care le-ați avut împreună.

5. Prezentați cititul ca pe o activitate plăcută de petrecere a timpului liber

Evitați ca televizorul să fie recompensa și cititul să fie pedeapsa. Amintiți-i copilului că există lucruri distractive de citit și în afară de cărți, cum ar fi benzi desenate sau reviste de cultură generală.

6. Făceți-vă timp pentru a supraveghea lectura copilului

Când copilul găsește un cuvânt necunoscut, găsiți timp să îi explicați, să căutați împreună înțelesurile și lăudați-i efortul. Tratați greșelile pe care le face la citire ca pe o oportunitate de îmbunătățire. Încercați să citiți din nou împreună ceea ce nu înțelege și întrebați-l ce cuvânt are mai mult sens. Arătați-i și explicați-i asemănările dintre cuvinte și importanța sesizării micilor diferențe.

7. Alegeți cărți potrivite

Ajutați-l pe copil să găsească cărți care nu sunt nici prea grele nici prea ușoare pentru vârsta lui. Copiii au experiențe de citire mai bune atunci când citesc cărți la nivelul potrivit. Puteți verifica dacă a făcut alegerea corectă rugându-l pe copil să citească câteva fragmente. Vă veți da seama de ușurința cu care citește dacă lectura este potrivită. Puneți-i apoi întrebări despre ceea ce a citit și astfel veți vedea cât a înțeles din lectură.

8. Jucați jocuri de cuvinte

Folosiți jocuri de cuvinte pentru a face copilul mai conștient de sunetele din cuvinte sau cântați împreună cu el melodii care folosesc jocuri de cuvinte. O idee bună este să schimbați literele din cuvinte pentru a le transforma în cuvinte noi.

9. Citiți-vă unul altuia

Citiți pe rând cu voce tare în timpul lecturării. Pe măsură ce copilul își dezvoltă abilitățile de citire, îl puteți lăsa mai des să preia el inițiativa cititului. Dacă aveți și copii mai mici, încurajați-l pe cel mai mare să își asume responsabilitatea de a le citi fraților mai mici.

10. Explicați-i pe înțelesul lui relațiile dintre cuvinte

Vorbiți despre cuvinte ori de câte ori puteți. Explicați cum cuvintele înrudite au ortografii și semnificații similare. Arătați cum se leagă un substantiv de un verb sau cum se pronunță diferit cuvinte care se scriu la fel.

11. Faceți din cărți un obiect special și din citit un eveniment 

Copiii care au probleme cu cititul pot încerca să evite să citească, ba chiar să devină anxioși sau frustrați. Încercați să creați sentimente pozitive în jurul lecturii, prezentând-o ca pe o activitate foarte plăcută. Mergeți împreună la bibliotecă, faceți-i copilului un card sau transformați timpul de lectură în timpul vostru special. Oferiți-i cărți drept cadou.

12. Faceți citirea creativă

Variați activitățile de lectură și corelați-le cu punctele forte ale copilului dumneavoastră. Dacă copilului îi place să deseneze sau să facă anumite activități ce țin de lucru manual, creați împreună o carte. Îndoiți hârtia și capsați-o pentru a semăna cu o carte. Lucrați împreună pentru a scrie propoziții pe fiecare pagină și cereți copilului să adauge ilustrații sau imagini. Apoi citiți-o cu voce tare împreună.

13. Lasă-l pe copil să aleagă

Unii copii preferă cărțile de non-ficțiune. Unii iubesc doar romanele fanteziste sau cele cu multe ilustrații. Sau poate copilul preferă cărțile audio sau să citească online. Important este să exerseze lectura, indiferent unde sau cum se întâmplă.

14. Căutați serii de cărți

Adresați-vă unui bibliotecar sau unui profesor pentru sugestii despre seriile populare de cărți pe care le citesc cu plăcere copiii. Citirea unei serii de cărți îi ajută pe copii să se familiarizeze cu tonul, personajele și temele. Această familiaritate poate face ca următoarele cărți să fie mai ușor de înțeles.

15. Citiți cartea, apoi urmăriți filmul

Alegeți o carte ecranizată, de exemplu „Charlie și fabrica de ciocolată” și citiți-o împreună. Când ați terminat, organizați o seară de familie pentru a viziona filmul. Este o modalitate excelentă de a motiva cititorii reticenți, dar și de a discuta diferențele dintre carte și film.

Dar, dincolo de toate, nu uitați că exemplul personal este cel mai important, așa că nu uitați să-i oferiți copilului un model de părinte cititor, de la faptul că cercetați rafturile de cărți atunci când mergeți la cumpărături, până la a vă vedea citind cât mai des sau a lăsa cărți în casă, la vedere, îndemnându-l și pe copil să aibă o carte pe noptieră sau pe birou.

O altă modalitate prin care să încurajați copiii să citească de plăcere este să amenajați un spațiu de lectură în casă, pe care să îl faceți cât mai confortabil și să vă retrageți, împreună sau separat, pentru a vă lua mici momente de pauză prin lectură.

 

Foto: weheartit