Poate că îți este cunoscut acest scenariu: este duminică, soarele a început să apună, și chiar dacă te distrezi alături de familie sau te relaxezi pe canapea, simți un gol în stomac și te gândești cu îngrijorare la faptul că ziua de luni se apropie cu pași repezi.

Este un sentiment cu care se confruntă foarte mulți oameni care își încep săptămâna de lucru luni. Specialiștii l-au numit teama de duminică sau anxietatea de duminică. Dar ce este această stare și din ce cauza apare?

Ce este anxietatea de duminică?

„Tranziția de la weekend la ceea ce urmează să se întâmple în timpul săptămânii aduce adesea puțină anxietate”, declara pentru self.com psihologul Regine Galanti. Aceste sentimente neplăcute de teamă apar atunci când aticipam faptul că urmează o nouă săptămâna.

„Este un cerc vicios al stresului ce apare atunci când permitem gândurilor de anxietate despre săptămâna care urmează să ne afecteze în avans”, spune specialistă. Simptomele anxietății de duminică sunt de obicei senzația accentuată de grijă, tristețe și chiar simptome fizice precum bătăi accelerate ale inimii sau letargie.

Cum să combați anxietatea de duminică

Există modalități de a alunga grijile și senzația de teamă cu care te confrunți înaintea unei noi săptămâni. Iată ce să încerci:

Concentrează-te pe ceea ce trebuie să faci în prezent

„Revino la momentul prezent. Întreabă-te „Ce fac acum și ce ar trebui să fac acum?”, recomandă Dr. Galanți. Accentul se pune pe „acum”.

Dacă ai o întâlnire importantă marți dimineață, nu te ajută cu nimic să-ți faci gânduri negative legate de ea începând de duminică seară. Dar dacă ai o întâlnire luni dimineață la ora 8 și nu ești pregătită, atunci este logic să folosești seară de duminică pentru a te pregăti.

Fă-ți o lista cu lucrurile pe care trebuie să le rezolvi în săptămâna care urmează

Rezervă-ți cinci minute duminică seară în care să așterni pe hârtie cele mai importante lucruri pe care le ai de făcut în săptămâna care urmează. „Timp de cinci minute, gândește-te la tot ceea ce trebuie făcut în timpul săptămânii, apoi închide acest capitol și întoarce-te la ceea ce făceai”, recomandă psihologul.

Faptul că îți așterni planurile pe foaie îți oferă posibilitatea de a ți le scoate din minte și a reduce starea de grijă și anxietate. Te poți bucură în continuare de ziua de duminică, fără să stai tot timpul cu gândul la ceea ce ai de făcut în săptămâna următoare.

Renunta la televizor și telefon înainte de culcare

Dacă printre simptomele cu care te confrunți duminică se numără și insomnia sau starea de agitație înainte de culcare, este indicat să iei o pauză de la folosirea ecranelor.

Este cunoscut faptul că lumina albastră emanată de ecrane, fie că este al telefonului, laptopului sau televizorului, afectează producția de melatonina, hormonul care te ajută să adormi.

Citește câteva pagini înainte de culcare în loc să stai cu ochii în telefon și să verifici ce mai e nou pe rețelele de socializare.

Planifică o activitate plăcută pentru săptămâna care începe

Anxietatea de duminică apare și din cauza incertitudinii legate de responsabilitățile și îndatoririle care te așteaptă în nouă săptămâna. Dar pentru a combate incertitudinea, psihologul recomandă să-ți planifici o activitate pe care o aștepți cu nerăbdare. Este o modalitate de a face față incertitudinii în general pentru că îți oferă posibilitatea de a descoperi ce poți și ce nu poți să controlezi.

Găsește un interval de timp de-a lungul săptămânii în care să planifici o activitate care îți face plăcere.

Încearcă să faci mișcare

Anxietatea duce la creșterea nivelului de andrenalina, iar cea mai bună modalitate de a o gestiona este să faci mișcare. O plimbare în aer liber, o sesiune de dans prin casă sau chiar curățenia generală prin casă sau curte te vor ajută să elimini energia negativă și să-ți recapeți starea de calm.

Nu uită că anxietatea de duminică este normală

Această stare de neliniște cu care te confrunți duminică seară nu este neapărat ceva de care trebuie să scapi cu orice preț sau un semn că trebuie să faci o schimbare radicală în viață ta. Foarte multe persoane se confruntă cu aceste stări, deci poate te ajută să știi că nu ești singură.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: