Fiecare își dorește să aibă un corp bine tonifiat, suplu și cu mușchii evidențiați, iar pentru a obține aceste rezultate noi mergem la sala de forță. Lidia Buza este un antrenor personal, care activează la o sală de fitness în Londra, dar menține în formă și moldovencele de acasă, prin monitorizare online. Ea ne-a oferit câteva sfaturi care ne vor ajuta să obținem rezultate vizibile și ne-a spus care sunt cele mai frecvente greșeli comise la sala de forță.

Cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când ne antrenăm la sală

  • Se evită două etape importante care fac parte din structura unui antrenament: încălzirea și restabilirea! Majoritatea fug direct la partea de bază, la antrenamentul propriu-zis. Aici pot spune și despre faptul că se sare peste etapa de adaptare atunci când vine un începător la sală.
    Înainte de a lucra cu greutățile libere, după care mulți fug și le apucă din prima, se efectuează exercițiile cu propria greutate a corpului, pentru a învăța mișcările și a stabili o tehnică corectă, după care putem să progresăm.
  • O a doua greșeală frecventă pe care am observat-o este faptul că nu își stabilesc din timp un plan de lucru, odată ajunși la sală, să știe exact ce au de făcut, astfel evitând pierderea timpului petrecut la sală cât și timpului de dobândire a rezultatelor, de aceea mulți se revoltă când le spui că formatul unui antrenament este de 50-60 minute, li se pare prea puțin. Dar credeți-mă, în 60 de minute reușești să ai un antrenament calitativ și să obții scopul propus într-un antrenament, dacă ai un plan de lucru și duci cont de pauzele dintre exerciții și seturi.
  • Altă greșeală este: alegerea greutăților incorect, cel mai des se observă la bărbați când din prima repetare se începe fenomenul de compensare, deoarece greutatea e prea mare.
  • Și desigur că, tehnica greșită a exercițiilor. Nu pot trece pe alături când este vorba despre acest moment, dar cel mai grav este faptul că, atunci când te apropii amabil să îi ajuți, ți se spune „Eu știu cum e corect”. Am pățit-o și eu de câteva ori, cu clienții de sex masculin, dar îmi dau seama și din care motiv.

Regulile de care trebuie sa ținem cont pentru un antrenament efectiv la sală

  • Să ne stabilim scopul corect și conform acestui scop să avem un plan bine pus la punct, care este împărțit în cicluri și microcicluri iar dacă nu suntem competenți în acest moment, să apelăm la un antrenor personal;
  • Să nu pierdem timpul la sală stând în telefon sau de vorbă cu cineva, pauzele dintre exerciții și seturi sunt foarte importante și joacă un rol major în obținerea rezultatelor și dinamica acestora;
  • Să dozăm corect efortul fizic și aici mă refer la: alegerea corectă a greutăților, intensității și tipul antrenamentului atât în ziua respectivă cât și pentru toată săptămâna înainte;
  • Să lucrăm asupra punctelor slabe ale calităților motrice, să nu trecem cu vederea acest moment. Dacă stai prost la capitolul echilibru, include în program mai multe exerciții pentru echilibru. Dacă, calitățile motrice sunt bine antrenate, devii mai funcțional și efectuarea exercițiului este mai calitativă.
  • Iar regula de aur este: disciplină! Să nu ne abatem de la orarul stabilit din timp pentru antrenamente. Nu lăsa de azi pe mâine, cu așa succes nu o să reușești să vezi rezultate în timpul apropiat și vei abandona acest traseu.

Pentru a avea rezultate vizibile care este programul de antrenamente cel mai efectiv

„Despre durata unui antrenament am spus, cu toate că aceasta poate varia, fiind mai scurtă sau mai mult de atât, totul depinde de tipul antrenamentului și scopul pe care îl ai.

Poți să te antrenezi 3/7 sau 4/7 sau chiar mai mult de atât, în funcție de planul stabilit în urma setării scopului și dacă în planul tău, pe lângă antrenamentele de forță se mai includ și antrenamente cardio, funcționale, de yoga, stretching, pilates sau alte tipuri de antrenamente care sporesc îmbunătățirea altor calități motrice decât cele care sunt implicate în antrenamentele de forță, atunci o poți face și de 6 ori pe săptămână.

Important este să fie fără fanatism și să nu simți că mergi în extreme. Antrenamentele nu trebuie să îți ofere o stare neplăcută, de epuizare fizică totală si psihologică. De aceea recomand ca fiecare dintre noi să își caute formatul antrenamentelor individual și să urmeze acest parcurs”, conchide antrenoarea Lidia Buza.

Foto: Instagram/ Lidia Buza