Eroina de astăzi este originară din comuna Boșcana, Criuleni. Șase ani în urmă, Ana Gherciu a decis să facă o schimbare în viața sa și a plecat în Spania, o țară străină, dar care între timp a cucerit-o și i-a devenit a doua casă. Despre adaptare, despre oamenii din țara gazdă și tradiții împrumutate, dar și ce spune femeia într-o #ScrisoaredePaști pentru cei de acasă, aflați din articol.

 

Deși dorul de Moldova, de părinți și casa părintească este puternic, Ana Gherciu și-a construit fericirea într-o țară plină de soare, așa cum este Spania și nu regretă nicio clipă alegerea făcută.

„Acum șase ani am hotărât să fac o schimbare radicală și am plecat în Spania, schimbare care ulterior s-a dovedit a fi de succes și de care nu îmi pare rău nici o secundă!

Adaptarea nu a fost deloc ușoară, fiind o perioadă plină de încercări – cu urcușuri și coborâșuri… Să începi totul de la zero, într-o țară străină, a cărei limbă nu o cunoști, fără familia alături – e greu… dar nu imposibil, aici vreau să menționez mărinimia și bunătatea ce îi caracterizează pe spanioli ca popor, care m-au ajutat să pot spune că aici e a doua mea casă!”, mărturisește femeia.

Citește și: Valeria Bragarenco, model internațional și stewardesă în Ungaria. #ScrisoredePaști de la înălțimea unui zbor (Foto)

 

„În prezent, împreună cu soțul avem o mică afacere în domeniul construcției, în paralel dezvolt și pagina mea de Instagram despre maternitate, un spațiu virtual unde pot da frâu liber creativității și imaginației, unde pot manifesta pasiunea mea pentru fotografie, decor și handmade. Prin intermediul acestei pagini m-am apropiat și mai mult de spanioli, interacționând zilnic cu ei am putut să descopăr detalii pe care nu le cunoșteam despre cultura lor, având posibilitea să împărtășesc și eu cu ei, multe din tradițiile și obiceiurile moldovenești!”, povestește moldoveanca căreia, cei de pe loc îi mai spun Anita.

 

„Distanță fizică care ne desparte de țară, ne apropie și mai mult de datinile noastre! Anul acesta pentru prima dată am sărbătorit altfel Paștele, doar noi patru, fără familie, fără prietenii cei mai apropiați… pentru prima dată nu am putut merge să sfințim din bucatele pregătite… Cu toate astea a fost o noapte plină de curățenie și împlinire… Noaptea Învierii!

Dimineața Paștelui este momentul mult așteptat de copii… momentul în care își spală obrăjorii cu oul roșu și oul alb, urmat de o mică ceartă de cine rămâne cu monezile, apoi vine și surpriza Iepurașului de Paște, obicei preluat de la localnici! În cele din urmă, cu toții ne-am așezat la masă pentru a ciocni câte un ou! Nu vă imaginați emoția ce am trăit-o când i-am auzit pe cei mici zicându-și unul altuia: „- Hristos a Înviat! – Adevărat a Înviat!”.

În această zi sfântă nu poate lipsi de pe masa noastră Pasca, cozonacul și liliacul – mireasma cărora ne alina dorul de mama, dorul de tată, dorul de casă părintească…”, dezvăluie Ana Gherciu.

 

#ScrisoaredePaști

De Paște trebuia să fim alături de voi, să vă putem îmbrățișa, să putem plânge și râde împreună, să o vedem pentru prima dată pe nepoțica noastră! Căci Paștele e sărbătoarea care ne strânge pe toți la o masă! Însă situația dificilă prin care trecem, ne-a împiedicat să revenim acasă! Această grea încercare a venit ca să ne facă mai puternici, mai uniți, mai sensibili și empatici cu necazul altuia! Sunt sigură că având speranța în inimile noastre și dorința de a ajuta pe cei ce au mare nevoie, vom reuși să ne putem îmbrățișa foarte curând!

Fie ca lumina și căldura Paștelui să ne încălzească sufletele, să ne lumineze mințile, să ne deschidă inimile spre iubire, credință, iertare. Să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumusețea tuturor lucrurilor care ne înconjoară și să dăruim iubire celor dragi! Hristos a Înviat!

 

Sursa foto: Arhiva personală

Vezi și: #ScrisoaredePaști din Lisabona. Designerul floral Ion Rotaru: „Sunt un norocos că, aflându-mă în străinătate, nu mă simt străin”