Infidelitatea în cuplu este de cele mai dese ori un motiv temeinic pentru destrămarea acestuia. Cu toate acestea, există o categorie de parteneri cărora le reușește să depășească această etapă deloc ușoară, și să-și construiască în continuare viețile împreună. Care sunt elementele esențiale ca un cuplu sau mariaj să reziste după infidelitate, află mai jos.

Legătura infidelă nu mai trebuie să existe

Limita numărul unu, cea fără de care toate eforturile de a salva o căsnicie sunt zadarnice, este partenerul infidel nu mai aibă niciun contact cu persoana cu care a avut aventura. Asta înseamnă fără telefoane, mesaje, întâlniri și urmărirea pe rețelele de socializare. Zero.

Dacă cel care a călcat greșit nu este în stare taie legătura aventuroasă, atunci nu există nicio șansă ca mariajul supraviețuiască. Lucrurile care i-au adus cândva împreună încă există, sunt puternice și convingătoare. Dacă celui care a comis adulterul i se permite continue aventura, cuplul căsătorit nu se mai poate „suda” din nou.

Așadar, stabilește o limită pe care partenerul nu o încalce, și anume nu mai țină legătură cu ispita din exterior. Și ia-ți măsuri pentru partenerul nu mai aibă contact cu intrusul din relația voastră.

Dacă partenerul nu este de acord cu ruperea legăturii, e mai bine mergi înainte și ți refaci viața, recomandă publicația citată.

Promisiunea sincerității

Unul dintre cele mai interesante lucruri întâlnite de psihologi la partenerii care au aflat au fost înșelați este erau avizi afle toate detaliile aventurii – cum a început, când a început, unde se întâlneau, cum făceau dragoste, de ce nu s-a terminat. Cei înșelați vor știe tot.

În opinia psihologului, aceste detalii nu ajută un cuplu în procesul de vindecare. Însă mulți oameni nu pot trece mai departe dacă nu află toate detaliile.

Pe de altă parte, mulți dintre cei care înșală nu vor împărtășească amănuntele cu soții lor. Unii sunt cuprinși de remușcări sau de jenă, iar perspectiva de a mărturisi ceea ce au făcut le sporește rușinea. Din această cauză, se închid în sine sau devin furioși când sunt luați la întrebări de partener. Și, evident, aceasta reacție nu ajută procesul de vindecare.

Este important atunci când soțul sau soția cere detalii, încerci i le oferi. Asta îi va permite înceteze mai proiecteze tot felul de scenarii negative în minte, multe dintre acestea false, și îl va ajuta se liniștească, accepte situația și meargă mai departe. Va fi un drum lung până la refacerea încrederii, pentru partenerul știe i se oferă doar informațiile de care are nevoie.

Fără agresiune pasivă

Mulți dintre cei înșelați sunt foarte suparăți. Furioși, trădați și răniți. Și, asemenea multor altora, le este imposibil transforme această suferință și furie în ceva productiv. În schimb, furia lor devine o formă de agresiune pasivă și nu ajută pe nimeni.

Definiția comportamentului pasiv-agresiv este „un mod de a exprimă sentimente de furie sau supărare, dar nu într-o formă vizibilă. În loc comunice deschis, cei care se angajează în acest tip de comportament își exprimă sentimentele negative prin fapte”.

Comportamentul pasiv-agresiv ajută doar la prelungirea furiei și la frânarea vindecării. Cea mai bună cale de rezolvare este exprimarea furiei într-un mod temperat, astfel încât partenerul înțeleagă cum te simți.

Păstrați între voi ceea ce s-a întâmplat

Pentru multe femei, nevoia de a discuta ce li se întâmplă cu o prietenă apropiată este inevitabilă. Nimeni nu spune nu ar trebui se sfătuiască cu cineva, dar este important ele vorbească despre așa ceva cu o singură persoană foarte apropiată și nu ducă vorba mai departe în cercul de prietene. Amestecarea altor oameni în problemele de cuplu nu doar nu ajută la rezolvarea situației, dar accentua ceea ce s-a întâmplat și va bloca procesul de vindecare.

În loc le povestească altora despre problemele din căsnicie, oamenii ar trebui consulte profesioniști care -i lămurească și -i îndrepte spre o rezolvare a problemei, atât individual, cât și un cuplu. Un profesionist poate ajuta un cuplu depășească infidelitatea fără aibă vreun interes, folosindu-și cunoștințele și experiența, subliniază The Minds Journal.

Cere ajutor

Ultima dintre cele cinci limite esențiale care pot ajuta un mariaj supraviețuiască infidelității este accepți ceri ajutor. Când se confruntă cu adulterul, un cuplu care încearcă și salveze mariajul navighează în ape tulburi. Pentru n-au mai trecut prin asta niciodată, n-au nicio idee despre ce trebuie facă și nu au abilitățile necesare. Este important ca ambii parteneri fie de acord ceară ajutorul unui specialist.

De multe ori, după episodul de infidelitate, unul dintre parteneri vrea urmeze terapie, dar celalalt vrea acționeze pe cont propriu, sau ambii parteneri ignoră acest aspect. „De ce nu putem trecem mai departe?”, se întreabă apoi mirați. Dacă unul dintre parteneri nu vrea apeleze la un terapeut, șansele mariajul reziste scad simțitor.

Cuplurile afectate de infidelitate ar trebui apeleze cât de repede pot la serviciile unui terapeut. Terapia de cuplu este esențială, dar și cea individuală este o idee excelentă. Cel care a înșelat va trebui înțeleagă ce s-a întâmplat și ce vină poartă. Partenerul înșelat trebuie și analizeze sentimentele care îl încearcă, în special trădarea și inutilitatea. Dacă ei urmează terapia individuală, șansele de a rămâne împreună cresc.

Sursa: AndreeaRaicu.ro

Distribuie articolul: