Moldoveanul Ion Rotaru este designer floral, laureat al mai multor concursuri internaționale de aranjamente florale și locuiește de mai bine de 19 ani din Portugalia, acolo unde a adus cu el o mică părticică de țară și tradiții, pe care le poartă cu grijă în suflet. 

„Sunt designer floral și fac ceea ce îmi place și pot face mai bine”

„De mic sunt pasionat de flori, chiar nebun după ele, după frumos artă și viață. Îmi place tot ce este deosebit, cu suflet, respect omenia și admir simplitatea la oameni. Când am venit pentru prima dată în Portugalia aveam 20 de ani , uite așa a început aventura mea în lumea mare, care la rândul iei mi-a adus multe lucruri frumoase, surprize, lacrimi, situații care m-au făcut să cresc ca persoană și să îmi creez propria mea personalitate”, își începe povestea designerul.

Moldoveanul, originar din Telenești, le este recunoscător tuturor celor care într-un moment mai greu l-au susținut cum au putut ei mai bine: „Îmi aduc aminte cu multă nostalgie, acele emoții unice prin care am trecut cândva. Nu mi-a fost ușor, chiar deloc, dar oricum speranța și voința de a trece peste orice încercare și momente pe care viața mi le-a pus în cale, dar parcă m-am isprăvit. Aceste surprize ale vieții au fost mult mai ușor de trecut datorită oamenilor pe care i-am cunoscut, oameni cu inima bună care mereu erau dispuși să mă ajute. Desigur și eu am contribuit și am încercat mereu să fiu cât mai receptiv și prietenos cu portughezii”

Ion Rotaru, care un atelier chiar în centrul Lisabonei, mai dezvăluie că se consideră o persoană norocoasă: „Am încercat de la bunul început să mă încadrez în cercul lor, în societatea portugueză, făcându-mi prieteni… Mulți prieteni. Astăzi sunt un norocos, deoarece aflându-mă în străinătate nu mă simt străin. Țin să le mulțumesc tuturor prietenilor mei portughezi, basarabeni pe care i-am cunoscut aici, departe de casă, și care sunt a doua familie a mea, pentru tot ce au făcut pentru mine”

Ceea ce ține de sărbători, cum reușesc să le sărbătoresc, să le trăiesc departe de baștină? ……nu a fost ușor la început….dar după ceva timp am înțeles că suntem noi proprii ce creem ambientul sărbătorilor.

„Am început a accepta invitațiile prietenilor portughezi să petrec cu iei sărbătorile lor, în acest mod am început a percepe tradițiile și farmecul sărbătorilor portugheze. La început multe lucruri erau ceva „Wow”, erau noi și mă impresionau foarte mult. În așa fel, pentru mine, treptat descopeream încă o cultură frumoasă și foarte bogată. Totodată făceam o comparație și găseam ceva asemănător cu obiceiurile de la noi, de ACASĂ. Acum aceste tradiții portugheze pentru mine deja sunt familiare.

Adesea, când ne întâlneam după ceva timp, curios lucru era că, prietenii portuguezi aveau curiozitatea să afle cum și în ce formă se petrec sărbătorile noastre. La rândul meu explicam, chiar și pregăteam câte ceva din bucatele noastre tradiționale pe care le comparau și rămâneau impresionați de istoriile și deliciile noastre”, mărturisește moldoveanul.

„Chiar înainte de Paște în Lisabona se organizează un festival, eveniment cultural unde participă atât portughezii cât și conaționalii noștri. Este vorba de festivalul ouălor încondeiate, organizat de centru cultural „Trei culori” și este un festival la care poate participa orcine… portughezii, ai noștri, turiștii și alte națiuni care se află în Portugalia. Acolo pot învăța și deprinde măiestria de încondeere a ouălor de Paști.

Citește și: #ScrisoaredePaști, cu dor de casă, de la Alexandru Cazacu: „E bine-aici și, parcă, avem de toate. Dar Paștele e doar al nostru…”

Tot la acest festival se expun principalele comori gastronomice și patiseriile de Paști. Are loc chiar și o defilare de port popular. Mereu încercăm cu diferite ocazii și sărbători să ne adunăm în grupuri de prieteni, de cunoscuți unde pregătim bucate tradiționale, împărtășim obiceiuri, toate pentru a menține tradițiile aduse de acasă și să le transmitem mai departe celor care vin după noi, născuti deja aici în Portugalia și totodată, pentru toți noi care ducem dorul frumoaselor obiceiuri și tradițiiide de acasă”, dezvăluie cu drag bărbatul.

#ScrisoaredePaști celor de ACASĂ

„Suntem în Săptămâna Mare și aș vrea să las un mesaj pentru toți cei de acasă, dar și celor care sunt departe de casă. Dragii mei, trecem printr-o perioadă dificilă pentru noi toți. Nimeni nu știe cât timp va dura această perioadă grea, dar un lucru este cert, că trebuie să fim tari, să fim răbdători și calmi, să sperăm la ziua de mine, că va fi mai bine, să ajutăm pe acei care au mai mare nevoie și doar așa vom reuși să trecem peste această epidemie. Nimeni nu are un răspuns când și cum se va termina toată această situație. Dacă vom fi uniți, transparenți, dacă vom respecta, dacă vom contribui și vom spera, cu certitudine vom reuși în curând să-i îmbrățișăm din nou pe oamenii dragi.

„Pace, toleranță, lumină în suflet și multă dragoste în inimile noastre! Un Paște luminos și fericit pentru toți noi, stând acasă!”

Foto: Arhiva personală

Vezi și: Ion Rotaru, floristul din Telenești, a decorat un tort de 2 metri cu peste 750 de flori. Vezi creația spectaculoasă (Video)