Consumul de zahăr în exces poate fi mai dăunător decât ți-ai imagina, deoarece poate duce la apariția mai multor afecțiuni, printre care și diabetul, dar îți poate da peste cap și silueta, contribui la apariția celulitei și te poate afecta și pe plan psihic.

Deși zahărul propriu-zis nu este unicul vinovat pentru „dependența de dulce”, ci este vorba despre combinația de zahăr cu grăsimi, zahărul în cantități ridicate poate da stări de iritabilitate și surescibilitate și poate afecta calitatea somnului. Iată principalele alimente de care va trebui să te ferești atunci când încerci să reduci consumul de zahăr.

1.  Sosurile de paste gata preparate

Sosurile de paste pot fi înșelătoare din acest punct de vedere, pentru că nu sunt neapărat dulci la gust. Cu toate acestea, un sos de paste obișnuit poate avea între 6 și 12 grame de zahăr per porție. Acesta este echivalentul conținutului de zahăr dintr-un biscuite cu ciocolată. Experții în sănătate recomandă ca femeile să nu consume mai mult de 100 calorii de zahări pe zi, iar bărbații nu mai mult de 150 calorii de zahăr pe zi. Așadar, dacă ți-e poftă de o porție de paste, verifică tabelul nutritional de pe ambalaj, pentru a nu consuma mai mult zahăr decât ți-ai propus.

2.  Batoanele de musli și cereale

Deși batoanele de cereale par a fi o gustare sănătoasă, majoritatea produselor de acest tip de pe piață conțin multe surse de zahăr, cum ar fi siropuri îndulcite, zahăr alb sau brun, miere, dextroză și fructoză. Unele conțin glazură de iaurt sau de ciocolată, altele conțin fulgi de ciocolată sau de migdale, iar toate acestea contribuie la creșterea conținutului total de zahăr adăugat. Așadar, un baton de cereale poate conține undeva între 8 și 12 grame de zahăr per porție. Prin urmare, în loc să mănânci un asemenea baton la gustare, optează pentru o porție de iaurt cu cereale, unde poți controla mai bine conținutul de zahăr adăugat.

3.  Anumite iaurturi

Iaurturile și lactatele, în generale, sunt alimente importante din dietă, pentru că aduc un aport semnificativ de calciu și de proteine. Cu toate acestea, chiar și unele iaurturi cu un conținut scăzut de grăsimi pot avea undeva între 17 și 33 grame de zahăr per porție. Acest conținut de zahăr îl include și pe cel regăsit în mod natural în laptele din care a fost preparat iaurtul. De asemenea, iaurturile care conțin fructe sau diverse sosuri și arome sunt mult mai bogate în zahăr adăugat. Dacă încerci să reduce cantitatea de zahăr pe care o consumi zi de zi, optează pentru iaurturi cu un conținut redus de zahăr. Pentru a-i da savoare, poți adăuga fructe sau cereale în iaurt și vei obține o gustare foarte bună.

4.  Cerealele tip granola sau musli

Cerealele tip granola sau musli sunt foarte căutate la ora actuală, pentru că oferă o alternativă bună de mic dejun consistent și delicios. De asemenea, majoritatea acestor produse conțin fulgi de ovăz, care sunt bogați în fibre sănătoase. Cu toate acestea, multe sortimente de granola sau musli conțin aproximativ 10-15 grame de zahăr per pachet. Chiar și versiunile cu conținut mai scăzut de zahăr tot au, în medie, 5-6 grame de zahăr. Pentru a evita consumul de zahăr în exces, poți să-ți faci propriul amestec de granola, cu fructe, mai multe tipuri de cereale și extract de vanilie.

5.  Sosurile pentru salată

Sosurile pentru salată, în special cele dulci, precum oțetul balsamic sau sosul pentru salata Cezar, conțin între 5 și 7 grame de zahăr, la numai două linguri de sos. Așadar, este bine să fii atentă la sosul pe care îl alegi pentru salata de la prânz, mai ales dacă te afli la cură de slăbire. O opțiune mai potrivită este sosul preparat de tine dintr-o lingură de ulei de măsline și sucul unei jumătăți de lămâie. Dacă îți dorești un gust puțin mai aromat, poți opta pentru un sos tip vinaigrette cu un conținut scăzut de zahăr. Acestea au, de obicei, undeva în jurul unui gram de zahăr adăugat.

6.  Cerealele pentru copii

Cerealele pentru copii, cu diverse arome, precum fructe, miere sau ciocolată, nu oferă un aport nutritional deosebit și sunt bogate în zahăr. Pentru a evita ca cel mic să consume zahăr în exces, poți înlocui aceste cereale cu un amestec de cereale integrale pe care le poți îndulci cu fructe sau cu o linguriță de miere.

7.  Băuturile energizante

Majoritatea băuturilor energizante conțin atât cafeină, cât și foarte mult zahăr. Așadar, unele băuturi energizante pot conține până la 25 grame de zahăr per porție. Dacă obișnuiești să bei asemenea băuturi, optează pentru varianta fără zahăr.

8.  Conservele de fructe

Fructele conservate, cum ar fi compoturile, conțin foarte mult zahăr. Chiar și variantele în sirop light au aproape 39 grame de zahăr per porție. Poți reduce din conținutul de zahăr consumat prin scurgerea siropului, ceea ce te va scuti de aproape 15 grame de zahăr. Cu toate acestea, dacă încerci să reduce din consumul zilnic de zahăr, este de preferat să eviți consumul de fructe la conservă. Optează, în schimb, pentru fructe proaspete sau, dacă ai talent culinar, prepară-ți propriile conserve, fără zahăr adăugat.

9.  Anumite ceaiuri

Multe persoane, atunci când încearcă să taie din consumul de zahăr, schimbă sucurile acidulate cu ceai. Cu toate acestea, multe tipuri de ceai gata preparat conțin cantități surprinzătoare de zahăr. De exemplu, un ceai tip ice tea cu aromă de lămâie poate conține până la 32 grame de zahăr per sticlă. Dacă simți nevoia să bei ceva aromat, dar fără mult zahăr sau chiar fără zahăr deloc, optează pentru ceai făcut în casă sau pentru apă infuzată cu fructe.

10.  Fructele uscate

Odată deshidratate, conținutul de zahăr crește raportat la volumul fructului, ceea ce înseamnă că fructele uscate îți vor aduce un aport mai ridicat de zahăr față de cele proaspete. În acest sens, o pungă mică de stafide poate avea peste 25 grame de zahăr. O opțiune mai potrivită sunt strugurii – la fel de dulci, dar cu numai 12 grame de zahăr.

11. Ketchup-ul

Ketchupul conține, în medie, 4 grame de zahăr per linguriță. Deși nu pare mult, prin consum frecvent, cantitatea de zahăr consumată pe zi poate crește exponential. Dacă îți place ketchup-ul, caută o variantă cu un conținut mai scăzut de zahăr.

Sursa

Distribuie articolul: