Conform datelor oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, aproximativ 50% din moldoveni suferă de supraponderabilitate sau obezitate. Situația este cu atât mai îngrijorătoare pentru că fenomenul este întâlnit frecvent în rândul copiilor, iar cifrele continuă să crească, deși avem acces la numeroase informații care să ne ajute să înțelegem cum ar trebui să ne alimentăm corect. De această dată Maria-Victoria Racu ne prezintă un alfabet al consecințelor obezității, care sunt numeroase.

V-am povestit anterior despre 5 cauze (în afara celor medicale) principale de apariție a obezității, iar înainte de a purcede la un șir de soluții eficiente de reducere a kilogramelor în plus, aș vrea să vin cu un șir de argumente medicale – de ce kilogramele în plus trebuie alungate cât mai rapid din templu – corpul nostru.

Evident, nu voi descoperi în continuare America, deoarece e bine cunoscut – dacă acumulezi kilograme în plus și trăiești mult timp cu ele, nu te aștepta la nimic bun – de la stigmatizare socială până la diabet zaharat sau hipertensiune arterială. Pentru a fi mai coerentă, voi urma exemplul celebrului nutriționist Michael Greger și voi aranja consecințele obezității în ordine alfabetică.

A – ARTRITA, sau osteoartrita este patologia care se caracterizează prin uzarea cartilajului între două suprafețe ale oaselor, înăuntrul articulației, mai rapid decât corpul poate repara această defecțiune. Cel mai frecvent, acest proces se petrece în articulațiile genunchilor, deoarece aceștia, alături de vertebrele lombare, au de suportat toate kilogramele în plus. Însă, și articulațiile mâinilor pot fi afectate, acest fapt însemnând că pe lângă suportarea greutății, în corpul persoanelor obeze există și un proces inflamator cronic. Noutatea bună este că pierderea a minim 5 kg din masa corpului poate reduce riscul apariției osteoartritei cu 50%, dar și necesitatea înlocuirii articulației genunchiului cu una artificială.

B- calculii BILIARI se formează în vezica biliară (rezervor pentru bila necesară în procesul de digestie) cel mai frecvent (în 80-90% din cazuri) din colesterolul consumat în exces de persoanele obeze și este o patologie tot mai frecvent întâlnită astăzi, iar cel mai eficient tratament al acesteia este extirparea (eliminarea) vezicii biliare. Cea mai eficientă metodă de a reduce riscul formării acestora este consumul a cât mai multe fibre alimentare, pe care le găsiți în fructe, legume, cereale și boboase.

C- CANCERUL este asociat și el, în unele cazuri, cu prezența kilogramelor în plus. Cel mai frecvent este vorba de cancerul de stomac, esofag, colon, ficat, vezică biliară, pancreas, mamar, ovarian, renal, glanda tiroidă și măduvă osoasă (mielomul multiplu). Cauza pe care o presupun cercetătorii este inflamația cronică din corpul persoanelor obeze și prea multă insulină în sânge – care este provocată de faptul că celulele au devenit rezistente la insulină și nu acceptă să pătrundă glucoza în interiorul lor. Dar, o să vă încurajez – micșorarea kilogramelor prin efortul voinței (alimentație și mișcare) scade considerabil aceste riscuri.

D- DIABETUL ZAHARAT apare în rezultatul acumulării kilogramelor în plus, iar obezitatea este factorul de risc principal în apariția diabetului zaharat de tip 2. Din nefericire, și medicamentele antidiabetice – fie cele orale, fie insulina au un potențial de a mări acumularea kilogramelor în plus, iată de ce este mereu recomandat ca acestea să meargă alături de schimbarea stilului de viață și de alimentație.

E- ENCEFALOPATIA semnifică afecțiunea creierului și este asociată prin multiple studii de acumularea kilogramelor în plus. Astfel, cei ce suferă de obezitate în vârsta medie au un risc mai mare să sufere de demenție la o vârstă mai înaintată. Însă, riscul nu este doar pentru viitor – cei ce au un exces de masă adipoasă pot gândi cu dificultate la orice vârstă, nu doar la cea de seniori.

F – FERTILITATEA în cazul persoanelor obeze, atât a femeilor, cât și a bărbaților are mult de suferit. Micșorarea kilogramelor în plus este asociată cu majorarea libido-ului și a probabilității sarcinii în cazul femeilor, dar și cu majorarea testosteronului (hormonului masculin), a mobilității și a numărului spermatozoizilor în cazul bărbaților.

G – refluxul GASTRO-DUODENAL apare, la persoanele obeze, din cauza presiunii intraabdominale mărite, ceea ce contribuie la reîntoarcerea sucului stomacal acid mai sus, în esofag. Acest fapt duce la apariția pirozisului (arsurilor esofagiene), a inflamației și a durerilor ulterioare. Din fericire, diminuarea kilogramelor, alături de o alimentație bogată în fibre alimentare poate micșora acest fenomen.

H – HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ este cauzată de apariția plăcuțelor de grăsime pe vasele de sânge, dar și a pompării sodiului din rinichi în sânge – proces cauzat, de asemenea, de presiunea mai înaltă în interiorul abdomenului. Dar, vă încurajez – chiar și 2-3 kilograme pierdute diminuează cu mult riscul apariției hipertensiunii arteriale, iar slăbitul este denumit de medici „intervenția de aur” în tratamentul acestei maladii.

I – IMUNITATEA  este mult slăbită în cazul persoanelor obeze – atât din cauza unei microflore intestinale slăbite (din cauza insuficienței fibrelor alimentare și a alimentelor procesate în dieta zilnică), dar și a faptului că celulele-killer ale sistemului imun, rolul cărora este să lupte cu virusurile și bacteriile, sunt mai puțin active sau chiar inactive. În situația actuală – o constatare și mai dureroasă.

J, K, L, M, N, O, P, R, S, T – pentru fiecare literă din alfabet poate fi găsită cel puțin câte o patologie, printre care durerile de spate, sindromul metabolic, diminuarea funcției plămânilor, a rinichilor și a altor organe care au de efectuat un lucru dublu sau triplu – în funcție de gradul obezității.

La final, voi menționa exercițiul de conștientizare efectuat de persoanele ce reușesc să slăbească zeci de kilograme – încercați să purtați cu voi saci de greutate pe care ați pierdut-o recent. E mai greu decât pare la prima vedere.

Fii atentă la kilogramele în plus!

Autor: Maria-Victoria Racu, medic nutriționist


*Urmărește canalul nostru de pe Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe urmărește canalul nostru de pe Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA

Citește și: Obezitatea – Epidemia ultimelor două secole. Maria-Victoria Racu explică 5 factori care influențează îngrășarea