Obezitatea reprezintă o afecțiune medicală de nutriție și metabolism, care se manifestă printr-o creștere cu peste 25% a greutății normale. Această poate fi cauzată atât de o alimentație excesivă (exogenă), cât și de tulburări ale glandelor endocrine (endogenă).

Obezitatea crește riscul de diverse afecțiuni, în special boli de inimă, diabet de tip 2, apnee obstructivă de somn, anumite tipuri de cancer, osteoartrită și astm.

Totuși obezitatea afectează diferit un organism masculin decât unul feminim. Citește în continuare cum afectează obezitatea sănătatea femeii. 

Din cauza creșterii presiunii intra-abdominale, obezitatea poate agrava simptomele prolapsului organelor pelvine și incontenența urinară.

Obezitatea crește riscul apariției polipilor endometriali, în cazul IMC > 30.

Obezitatea contribuie la anovulație și neregularitatea ciclului menstrual, de ex. durata, fluxul acestuia.

La femeile cu obezitate, rata de a concepe este mai mică, iar în cazul în care folosesc tratament pentru infertilitate, răspunsul la el este mai slab. La femeile cu IMC > de 30kg/m2, conceperea pe cale naturală descrește cu 4% per kg/m2.

La adolescente cu obezitate, menstruația apare mai devreme, din cauza  în țesutul adipos se produce Leptină – o peptidă ce duce la apariția menarhei mai devreme. 

Obezitatea influențează calitatea vieții sexuale.

Obezitatea duce la hiperinsulinemie, adică rezistență la insulină, și hiperandrogenism, producere de mai mulți hormoni masculini în țesutul adipos, și, respectiv, diabet zaharat, hipercolesterolemie și hipertensiune arterială.

Obezitatea de gradul 2, 3, din cauza hiperestrogenemiei, duce la o creștere cu 7,2% a riscului de fibroame uterine.

Obezitatea accentuează simptomele menopauzale.

Obezitatea crește riscul pentru incidența cancerului endometrial, din cauza estrogenilor și hiperandrogenism, cancer mamar postmenopauzal

– Posibile complicații ale sarcinii și nașterii.

Sursa: gyneco.md

Distribuie articolul: