Pentru Natalia Zbîrnea, ziua începe dimineața foarte devreme, nu cu o ceașcă de cafea cum este în cazul multora, ci cu un antrenament de alergare. Despre Natalia putem spune că este o adevărată profesionistă la acest capitol. A concurat la multe maratoane, atât la noi cât și peste hotarele țării, reușind să bifeze puncte triumfătoare în cariera sa sportivă. Anul trecut, maratonista a beneficiat de U.S. Department of State Global Sports Mentoring Program, fiind prima femeie de la noi care participă la un asemenea program. În cele ce urmează, aflați ce locuri din Chișinău recomandă Natalia pentru ca să alergați, ce strategie de antrenament folosește, dar și motivele pentru care e benefic să alergi.

Natalia, pentru început, te rugăm să împărtășești cu noi experința trăită în cadrul ultimelei tale competiții. Știm că recent ai fost în România și ai fost prima la feminin în cursa maraton.

Maratonul 1 Decembrie – în cinstea Centenarului Marii Uniri – un maraton plin de emoții pozitive și sărbatoare. Plăcerea enorma a fost să te întâlnești cu o mulțime de lume frumoasă și entuziasmată din Chișinău, care de asemenea au venit să alerge Maratonul 1 Decembrie. M-am simțit mult mai bine alături de prieteni! Anotimpul ne-a bucurat cu mult soare și un ger de minus nouă grade. Frigul l-am simțit doar la linia de start și de acum când am finisat, dar în timpul alergării – totul a fost perfect. Un traseu greușor – cu scări, pe alocuri gheață și mulți oameni pe care îi depășeam iarăși pe gheață sau gazon. A fost o experiență frumoasă și interesantă!

Când ai început să alergi?

Am începul să alerg încă din copilărie! Primele ore de atletică ușoară s-au începul în Octombrie 2003 la stadionul Dinamo, chiar pe timpuri eram înregistrată în Clubul Tânărul Dinamovist. Pe atunci nici nu-mi imaginam că alergatul va deveni sensul vieții mele, cu scopuri mărețe și multe competiții.

Cum arată programul tău de antrenament?

Orarul antrenamentelor este variat și complex, mă antrenez în fiecare zi (un antrenament sau două pe zi – depinde de program). Dar câteodată programa se stopează din cauza accidentărilor. Aceste momente sunt cele mai grele în viața unui sportiv – punem în practică rezistența psihologică.
Strategia de antrenament – în primul rând aleg competițiile la care doresc să particip. Acesta reprezintă primul pas care îl fac pentru un an nou, de exemplu 2019. Al doilea pas este programa de pregătire anume pentru aceste competiții – acumulare de kilometraj (de la 400 până 600 km pe lună), antrenamente de forță (scări și dealuri), intervale (400m – 600m – 800m – 1200m), tempou (de la 5km până la 25 km), viteză, fartlek.

Unde de obicei alergi şi ce locuri din Chișinău ai recomanda persoanelor care doresc să înceapă a alerga?

Eu de obicei alerg la Valea Morilor, acesta este locul meu preferat și este cel mai apropae de casa mea (2.5km). Stadionul Dinamo îl pot numi ca a doua casă, am petrecut foarte multe ore din viața mea pe acest colțișor de pământ. Alte locuri frumoase sunt Valea Trandafirilor, Lacul la Izvor (Sculeanca), Parcul Dendrarium, Grădina Botanica, Lacul Opt de la porțile Orașului! Toate aceste locuri sunt frumoase și bune pentru alergat! Eu recomand persoanelor să aleagă acel loc care le este mai apoape de suflet sau mai aproape de casa (locul de muncă)! Cel mai important dorință să fie – căci loc de alergat este oriunde!

Spune-ne care este cea mai frumoasă experiență legată de maraton? 

Fiecare experiență de maraton sau competiție este unică, toate ne învață câte ceva! La momentul dat pentru mine cea mai frumoasă experiență a fost să alerg Ultra Trail de 75km pe timp de iarna. Da, aici va fi cam aproape cât două marathoane. De aceea și este cea mai frumoasă! Acest Trail l-am făcut exact cu un an în urmă – 2017, nici până acum nu înțeleg cum am putut să trec cu brio această competiție în condiții extreme – frig, zăpadă, geață, copaci căzuți, mlaștină – care n-a reușit să înghețe! Pe lângă toate aceste momente am avutul curajul și norocul să ajung la linia de finiș a treia fată – cea mai mare bucurie deoarece acest chin s-a finisat cu remunerare și multe cadouri! În anul 2018 n-am îndrăznit să alerg astfel de competiții, maximum am făcut 50km. Această experiență mi-a colorat viața cu altă nuanță, vreau nespus de mult să repet ceva de genul dat, ceva mai mult de un marathon, de aceea în 2019 am decis să particip la așa competiții de Trail ca TransGranCanaria, Transilvania, Ultra Sierra Nevada.

Care este perioada din zi preferată pentru sport?

Mie îmi place să alerg dimineața! Dacă fac 2 antrenamente pe zi atunci va fi – dimineața și seara! Dar în principiu se poate de alergat oricând, fie în timpul zilei sau noaptea. Fiecare om își programează ora antrenamentului în dependență de serviciu sau alte chestii. Dar totușă să nu uităm că somnul de 6, 7 sau 8 ore este o recuperare foarte importantă pentru organismul nostru.

Ai putea sa ne spui câteva motive pentru care e bine să alergi?

Cel mai important motiv este dispoziția bună. S-a demonstrat nu numai o dată că sportul ne face mult mai veseli, împliniți și energici, se eliberează hormonul fericirii – endorfinele. Fiecare kilometru alergat pune în funcțiune tot mecanismul corpului uman. Deci, vreau să spun că sportul/alergatul își are un impact puternic și important asupra sănatății omului, din mai multe puncte de vedere – psihologic, fizic, emoțional, spiritual. Orice părticică al organismului începe să pulseze și să răsufle mai sănătos. Pentru cei care își doresc să trăiască mai mult și mai bine, alergatul este „vitamina” de care au nevoie.

Natalia, mulțumim pentru interviul acordat. Îți dorim mult succes în continuare!