În prezent, o bună parte din populație se confruntă cu probleme tiroidiene. Ce ține de moldoveni, uite că în zona în care locuim, în sol există foarte puțin iod, iată de ce apa și sarea pe care o cumpărăm sunt iodate. Specialista în nutriție, Maria-Victoria Racu vine cu câteva recomandări pentru cei care au deficiență de iod în organism.

Ajutor alimentar pentru tiroidă

„Conform statisticilor americane, aproximativ 20% din adulți se confruntă la o etapă sau alta a vieții cu probleme ale glandei tiroide (inclusiv funcția scăzută și hiper-funcția).

Caracterizând zona noastră (Moldova), avem o insuficiență de iod în sol, respectiv în apă și alimente. Astfel, pentru noi nu e valabil faptul că laptele, produsele lactate sau ouăle sunt o sursă de iod.

Iată de ce sarea noastră se iodează, iar celor care nu au voie la multă sare în mâncare li se recomandă să bea apă iodată”, explică specialista.

Foto: Pexels.com

„Iodul este necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni, dar să știți că și EXCESUL e foarte dăunător. Astfel, atent la suplimentele ce conțin iod (v-aș recomanda să le luați doar la recomandarea endocrinologului, în doza indicată de el).

La capitolul alimente, o să le împart în două categorii:

Recomandat – minim 5 porții de fructe și legume pe zi (ajută la absorbția iodului), alimente bogate în iod – toate produsele de mare (midii, creveți, alge marine, pește de mare), nucile verzi (dulceața din ele), spirulina.

De evitat – excesul de soia, alcool și leguminoase când luați hormoni tiroidieni în pastile (la indicația medicului) – aceștia pot împiedica absorbția hormonilor. Varza tot poate avea aceste proprietăți, însă e necesar de cantități tare mari pentru așa efect. Dacă o gătiți, e ok să o consumați.

Evitați și excesul de dulciuri și de fast-food – acestea înrăutățesc starea tiroidei, iar în hipofuncția ei duc la adăugarea rapidă a kilogramelor.

Aveți grijă de tiroidă!”, încheie medicul nutriționist.

Sursa: Instagram.com/Maria-Victoria Racu