Alimentele rezistă mai mult în zilele noastre datorită procedurilor moderne de conservare, dar şi datorită faptului că frigiderele au devenit disponibile pe scară foarte largă. Pentru că nu putem ţine minte care este perioada în care putem consuma alimentele avem la dispoziţie ştanţa cu data de expirare. Totuşi, în multe cazuri aceasta este doar orientativă. Multe produse pot fi consumate şi după ce aceasta trece.

Ouă

Nu prea poţi să îţi dai seama dacă un ou mai este bun pentru consum decât după ce îl spargi. Totuşi, şansele sunt să fie comestibil o perioadă bună de timp după ce termenul de expirare a trecut. În general, ouăle pot fi mâncate până la 5 săptămâni după ce au fost cumpărate dacă au fost ţinute la rece în această perioadă. Mirosul este cel mai bun semn. Dacă aveţi ouă care au termenul de valabilitate expirat, spargeţi-le pe rând într-un vas şi mirosiţi-le. În cazul în care vi se pare suspect, nu vă rămâne decât să le aruncaţi la gunoi.

Laptele

În general, laptele mai este bun de consum încă o săptămână după data de expirare, dacă recipientul nu a fost deschis. Evident dacă are un miros ciudat, trebuie aruncat. Pentru a mări perioada de consum, laptele trebuie depozitat în frigidet, nu pe uşa acestuia unde este expus la fluctuaţii de temperatură.

Brânza

Perioada de valabilitate în cazul brânzei depinde foarte mult de tipul acesteia. Aspectul este mult mai important decât orice dată înscrisă pe ambalaj. De cele mai multe ori, semnul clar că brânza nu mai este comestibilă o reprezintă apariţia mucegaiului. Chiar şi aşa, puteţi să curăţaţi partea cu mucegai şi să mâncaţi restul produsului. Nu este cazul sortimentelor care au această specificitate, cum este brie.

Brânzeturile tari rezistă mai mult decât cele moi. Oricum, nu trebuie să vă lăsaţi influenţaţi de miros, pentru că, în timp, acesta se intensifică, nefiind un semn că produsul este stricat. În schimb, gustul metalic este.

Carnea crudă

În cazul cărnii crude trebuie să respectaţi întocmai termenul de valabilitate. Peştele, carnea de pui nu rezistă în frigider mai mult de două zile. Dacă nu aveţi de gând să gătiţi imediat ce aţi venit de la magazin este indicat să puneţi carnea la congelator, unde rezistă chiar şi câteva luni.

Mierea

Despre miere se spune că nu se strică niciodată, aşa încât data de expirare nu are o importanţă prea mare. Trebuie doar să închideţi borcanul de fiecare dată când folosiţi mierea şi să păstraţi borcanul într-un loc ferit de lumină şi umezeală. În acest fel o puteţi consuma oricând.

Sucul

Sucurile de fructe pot rezista mai mult decât puteţi crede. Din cauză că sunt acide nu sunt prea iubite de bacterii, ceea ce înseamnă că mai sunt bune o perioadă după trecerea perioadei de expirare. Sucurile de legume vor rezista mai puţin, de aceea este bine să le amestecaţi cu cele de fructe. De asemenea, zahărul funcţionează ca un conservant, ceea ce dă sucurilor o durată de viaţă mai mare.

Produsele conservate

Legislaţia cere ca toate produsele alimentare să aibă înscrisă pe ambalaj o dată de expirare, însă în cazul celor conservate nu trebuie urmată. Roşiile conservate rezistă aproximativ 18 luni, dar carnea, de exemplu, poate fi consumată şi după ani buni. Dacă le ţineţi într-un loc răcoros şi uscat nu veţi avea nicio problemă.

Pastele

Durata de viaţă a pastelor depinde foarte mult de modul în care sunt preparate. Cele uscate, ambalate în cutii de carton vor putea fi consumate şi după ce termenul de expirare a trecut. Pastele proaspete pot fi consumate după maximum 5 zile de la data preparării.

Vezi și: Este viața fără carne mai dulce? Află povestea Irinei Ghiliova, care promovează regimul vegan și programele detox

Pâinea

Pâinea este un alt aliment al cărui aspect este un indiciu clar cu privire la starea de alterare. Cât timp nu vedeţi mucegai pe ea, poate fi consumată. În cazul în care o veţi ţine la frigider, va rezista mai mult, iar la congelator chiar şi câteva luni.

Iaurtul

Termenul de valabilitate pentru iaurt este de obicei scurt. Totuşi, depinde foarte mult dacă aţi deschis sau nu ambalajul. Dacă nu a fost deschis poate fi consumat chiar şi la două săptămâni după ce a trecut termenul de expirare. În caz contrar aveţi la dispoziţie 5-7 zile pentru a-l mânca. Mucegaiul este un semn clar de alterare.

Îngheţata

În cazul îngheţatei, contează foarte mult dacă recipientul a fost sau nu deschis. De fiecare dată când produsul este expus la aer, apar bacterii. Dacă nu deschideţi cutia, puteţi consuma îngheţata chiar şi 4 luni.

SURSA