Ana Gancearuc este administratoare de resurse umane la o companie de telefonie mobilă din Republica Moldova. Până aici nicio legătură cu sportul, cu atât mai puțin cu aventurile. A început să practice atletismul cu 4 ani în urmă. Lucrând la birou, munca sedentară a împins-o să facă o activitate fizică care să-i placă, dar și să o scoată din zona de confort. Astăzi, Ana crede că alergatul a fost Chemarea ei. 

Tânăra a vrut să-și demonstreze că poate face performanțe în sport, deși în copilărie, nu era admisă la lecțiile de educație fizică din cauza problemelor de sănătate. Până acum a alergat peste 10.000 de kilometri și nu are de gând să se oprească aici.

„Am început cu 3 kilometri alergați, 10 kilometri, fără antrenament absolut, fără costum tehnic, după care am trecut la 21 de kilometri, a urmat semi-maratoane, maratoane și ultra-maraton”, a povestit Ana Gancearuc în cadrul „Serii Aventurilor”.

O altă pasiune – competițiile montane

„Pe lângă competițiile de șosea pe care le fac la moment, îmi plac și competițiile de munte, care sunt fascinante. Am început cu distanțe mici, treptat, mă gândeam cum să trec la o distanță mai mare și m-am înscris la o competiție montană. Am decis, la îndemnul organizatorilor, să mă înscriu la maraton. Aveam trei luni la dispoziție să mă pregătesc. Mă antrenam pe șosea, nu găseam dealuri sau scări cum ar trebui să se antreneze un alergător montan. Singură, fără a avea un plan. Și am făcut-o anul acela, după care tot am revenit la această competiție”, ne-a spus atleta. În prezent Ana face antrenamente cu antrenorul Vitalie Gheorghiță.

Scopul e clar!

„Visul meu cel mai mare este să alerg în cele șase curse-maraton din lume, organizate la Tokyo, Boston, Londra, Berlin, Chicago și New York. Am dat startul din Berlin în 2018, cu ajutorul acestui maraton am avut posibilitatea să mă calific și la maratonul din Boston, care este foarte greu să reușești, trebuie să ai și un timp rapid. Am fost foarte bucuroasă, pentru că celelalte maratoane necesită doar o înscriere, se întâmplă ca la loterie, dacă ești norocos ai trecut loteria, dacă nu, încerci la anul, la Boston în schimb trebuie să dai din coate ca să te califici”, a mai spus Ana în cadrul evenimentului caritabil.

Antrenament niciodată nu e suficient

„La competiția din anul acesta în Transilvania, ediția a 6-a, de la distanța de 50 de km, am trecut la cea de 30km, din cauza oboselii. A fost foarte greu pentru mine deoarece nu am avut antrenament suficient. Totuși vreau să revin la anul, poate chiar pe o distanță mai lungă. Mi s-a întâmplat odată la o competiție să mă întrec cu o fată din Macedonia și am căzut. Atunci m-am accidentatat rău la picior. Ea m-a ajuns din urmă și s-a oferit să mă ajute și să-mi trateze rana. Chiar dacă mai aveam un pic și ajungeam la punctul de control, am rămas cu o cicatrice la genunchi”, ne-a mărturisit atleta.

Cea mai mare dorință a ei era să-l vadă pe Eliud Kipchoge – campion al Maratonului de la Berlin cu un nou record mondial

„Mândria cea mai mare este maratonul de la Berlin, a fost foarte frumos! Eram și mai bucuroasă pentru că în concurs era și Eliud Kipchoge, care este cel mai bun alergător pe plan mondial. Eram în spate și cumva am auzit că deja el este la Finish și am prins imbold să ajung și eu mai repede pentru a mă bucura cu toții. A fost memorabil”, își amintește Ana.

Are și o pagină de blog, care este dedicată stilului său de viață, împărtășindu-și experiențele de alergare. Acolo vine cu sfaturi de alergare, despre cum să porniți de la 10 metri de pe canapea la un maraton de 42 de km.

Perseverentă și minionă în același timp, Ana a venit la „Seara Aventurilor”, și a povestit despre experiențele sportive prin care a trecut cu zâmbetul pe față, alături de Corneliu Său și Alecsander Podoloski. Scopul serii a fost colectarea banilor pentru a crea condiții de trai mai bune familiei Ceucari din Cahul care creste 8 copii. CCF va sprijini părinții și pe Sandut în terapii de recuperare a auzului.

Autor: Lucia Dăscălescu, stagiară