S-a născut într-o țară în care acest sport nu este dezvoltat și în care sunt foarte puțini specialiști în domeniu, însă acest lucru nu a oprit-o să ocupe locuri de frunte la campionate. La 25 de ani este maestru în sport la trei distanțe: 60, 100 și 200 de metri. A înregistrat cel mai bun rezultat la 100 de metri: 11, 76 secunde, recordul Moldovei fiind de 11,58 (stabilit în 1985). De cinci ani consecutiv este campioană a Republicii Moldova la cele trei probe, dar și la ștafetă 4 x 100 metri. Cum e cariera celei mai bune atlete ale momentului din țara noastră, am încercat să aflăm de la cei mai apropiați oameni din viața ei.

Diana Podoleanu, atletă

Diana Podoleanu este chișinăuiancă, licențiată și masterandă ca antrenor în atletism, pe lângă o atletă de succes este și antrenor personal la o sală de forță. Dragostea ei față de acest sport a început încă din copilărie și fiind un copil energic mereu își căuta activități, iar la educația fizică avea succese remarcabile.

„De multe ori venea acasă și povestea că astăzi a fost prima la întrecerea sprint de la educația fizică. Când am văzut talentul ei am decis să îi găsesc un antrenor sportiv la atletism, a durat ceva timp până am găsit pe cineva. Dragostea față de acest sport s-a simțit din primele zile de antrenamente și nu se odihnea nici într-o zi”, a spus Nina Podoleanu, mama Dianei.

Diana Podoleanu, alături de mama ei, Nina

Primul antrenament al Dianei a fost pe stadionul Republican și din prima zi a înțeles că atletismul i-a furat inima și toate gândurile, de atunci a rămas de nedespărțit de acest sport. Se antrena cu cei mai mari și mereu își dorea să fie printre cei mai buni.

„Uneori chiar ajungeam să fiu supărată când antrenorul îmi dădea un antrenament mai ușor în comparație cu cei mai mari, nu înțelegeam de ce eu trebuie să fac un efort mai mic decât restul. Eram gata să mă antrenez mult și intensiv.”, a spus Diana Podoleanu, atletă.

Diana este mezina casei și toată responsabilitate în creșterea ei a căzut pe umerii fratelui mai mare Denis, care avea grijă mai toată ziulica de sora lui. Jocul ei preferat pe care îl avea împreună cu Denis era de-a prinselea sau „fugăritul prin casă” cum spune Denis.

„Îi plăcea foarte mult sportul. De mică privea la TV antrenori care ofereau lecții de fitness și încerca să repete fiecare mișcare. S-au simțit mari schimbări odată cu creșterea și dezvoltarea ei ca domnișoară. Acum e mult mai cumpătată, echilibrată și atentă. Punctul ei foarte este ambițiozitatea. Se antrenează mult ca să devină ceea ce își dorește de mică- cea mai bună în atletism”, a spus Denis Podoleanu, fratele Dianei.

Diana, încă din copilărie, oferă prioritate antrenamentelor. Când toți copiii se jucau afară, ea muncea pe stadionul republican. Până în ziua de azi toate planurile sunt pe locul doi și graficul ei este planificat conform orarului de pregătire fizică.

„Când toți merg la distracție eu prefer să merg la antrenamente, aici e locul unde mă regăsesc de fiecare dată, uneori e și un refugiu de tot ce mă înconjoară”, povestește atleta.

Toate reușitele ei se datorează nu doar efortului care îl depune zilnic, dar și susținerea care îi este oferită de către cei dragi în special de către prietenul ei, care este, la fel, sportiv de performanță. „El este o adevărată motivație pentru mine, mă inspiră prin muncă și fanatismul lui față de sport. Chiar aș zice că el a contribuit foarte mult la succesele mele și cariera mea”, ne-a dezvăluit Diana.

Povestea lor de dragoste a început spontan, într-o zi de 14 Februarie 2014. Andrian s-a îndrăgostit de la prima vedere când a cunoscut-o în incinta terenului de sport, și anume sportul a fost cel care i-a unit.

„Diana este un univers aparte, este o fire foarte sensibilă, dar în același timp severă și corectă, are un suflet foarte bun, dar nu uită niciodată cine a supărat-o. Este o fată foarte frumoasă atât în interior cât și exterior, este muncitoare și se dedică total sportului. În viziunea mea este o domnișoară perfectă”, a spus Andrian Mardare, iubitul Dianei.

L-a cucerit privirea ei sinceră și modestă, zâmbetul ei și felul ei de a fi. Principiile lor coincideau și lumea ei interioară l-au făcut să-și piardă mințile în totalitate.

„Ca sportivă, Diana cred că este cel mai corect exemplu care trebuie de urmat de mulți sportivi începători. Este foarte insistentă, mereu are scopuri către care merge indiferent de ce greutăți are în cale, este foarte disciplinată. Nu cred că există careva antrenament la care ea să fi lipsit. Consider că are un potențial foarte mare. Problema majoră este în școala noastră de sprint, nu are un antrenor la nivelul care ar putea să-i ofere ceea de ce are nevoie la moment. Ea practic este și sportiv și antrenor”, a mai spus Andrian Mardare.

De șase ani Diana leagă o prietenie frumoasă cu amica ei, Ludmila. Ambele practică același sport, iar viziunile și interesele lor coincid în totalitate. S-au cunoscut la antrenamente și se vedeau foarte des pe stadion, dar prietenia lor s-a legat de pe băncile facultății, unde s-au descoperit reciproc. Pentru Diana, o prietenie adevărată are la bază sinceritatea. Ea este mai mult o fire individuală care nu permite la foarte mulți oameni să se apropie de ea, deci Ludmila se consideră o norocoasă care a putut să ajungă la inima ei.

„Diana este o fată foarte puternică, iar asta o definește ca sportivă. Este foarte responsabilă și punctuală. Mereu m-am mirat la cât de mult iubește proba pe care o practică și cât de mult se dedică. Diana are o istorie frumoasă de viață, iar oamenii care reușesc să o cunoască cu adevărat vor deveni pentru ea oameni deosebiți. În final pot să adaug că sunt foarte recunoscătoare pentru ceea ce a făcut pentru mine și prietenul ei”, ne-a dezvăluit Ludmila Frunze, prietena Dianei.

Se antrenează zilnic câte două ore pe zi și unicul lucru care, dacă ar putea l-ar schimba, este să migreze în altă țară pentru a avea acces la toate facilitățile pe care le are un sportiv și anume: să se poată antrena într-o sală unde este căldură pe timp de iarnă, să poată merge la un centru de reabilitare pentru sportivi, să fie susținută de stat, federație și să fie, elementar, apreciată munca și dedicația ei zilnică.

„Din păcate la noi foarte puțin se face pentru sportivi, doar dacă ești calificat la jocurile olimpice, atunci mai poți dispune de un cantonament și o bursă din partea ministerului, în caz contrar nu ai parte de nimic. Dar ca să ajungi la jocurile olimpice e nevoie de multă investiție, dar cum să o faci fără susținere?”, a spus Diana Podoleanu, atletă.

Diana se antrenează sub îndrumarea antrenorului Alexandru Gancenco deja de 15 ani. În această perioadă au mai contribuit la pregătirea ei și antrenorii Gheorghe Leșcu și Serghei Grinico pentru a o ajuta să fie una dintre sportivele de frunte ale lotului național de atletism.

„Diana este o atletă foarte motivată. Timp de 15 ani, practic, nu a lipsit de la niciun antrenament. Succesele ei se datorează pregătirii sistematice, perseverenței, dedicării și efortului concentrat. Este responsabilă și un model demn de urmat pentru sportivii începători”, a spus pentru EA.md Alexandru Gancenco, antrenorul Dianei.

Visul atletei este de a ajunge o antrenoare de atletism de succes, care va ajuta așa copii precum era ea, dornică de sport și cu un potențial enorm.

Îi dorim mult succes și tineri mulți pe care să reușească să-i inspire și motiveze!

Autor: Micaela Nemîchin, stagiară