Campioana K1 la categoria de 51 de kilograme, Nadejda Canțîr, a trecut la o altă etapă din cariera sa – cea de antrenoare. A inaugurat și dezvoltă o sală de lupte , pe care a inaugurat-o în satul ei de baștină – Hîrtop, raionul Criuleni. Reușește să combine viața de studentă la a doua facultate, de management sportiv, cu cea de antrenoare, dar și să aibă grija de forma ei sportivă. Cum îi reușește, ce mai face afară de spor și ce recomandări are pentru fetele care se gândesc să facă K1, aflăm chiar de la Nadejda.

De unde a venit această pasiune pentru lupte?

Această pasiune vine din copilărie, dintr-o simplă curiozitate de a încerca ceva nou. Când eram copil, eram foarte liniștită, am început să fac sport din școală și am înțeles că îmi place acest gen de sport care l-am întâlnit întâmplător.

Care sunt secretele tale care le-ai aplicat pentru a fi o luptătoare de succes?

Unicul meu secret este muncă. Mie dintotdeauna mi-a plăcut să muncesc pentru ceea ce vreau. Unele lucruri mi s-au dat mai greu și a trebuit permanent să muncesc nu mult, dar foarte mult și toți oamenii din jurul meu știu asta.

De unde a venit ideea de a inaugura o sală pentru lupte la tine în sat?

Această dorință o am de foarte mulți ani. În trecut mă gândeam că neapărat trebuie să fac o sală sportivă la noi în sat, pentru că sunt foarte mulți copii care nu au ocupație și mi-am pus drept scop să ajung o campioană sportivă de talie internațională, națională ca să pot să fiu un exemplu pentru copii. Această vară când am ieșit pe terenul din sat să mă antrenez, copii mi-au spus că vor și ei, iată așa a început totul, am văzut că nu este ocupație, nu este un loc unde copii ar putea să se adune și să vorbească. Sportul nu este doar antrenamentele din sală, copii vin acolo și își împart diferite stări, vorbesc diferite teme și au devenit foarte uniți. Îmi amintesc când eu am început sportul, nu am avut în sat un loc unde să mă pot antrena și trebuia să vin mereu în oraș, făceam câte 35-40 de km după care învățăm și lucram. Vreau să le dau copiilor o șansă acasă, să nu fie nevoiți să circule, să le fie mai simplu, să nu plece din sat.

Cum este să fii în rol de antrenoare?

Este responsabil. Tot ceea ce știu eu este de la antrenorul meu, domnul Andrei Grosu care a lucrat cu mine cot la cot într-o perioadă și mi-a explicat cum corect se lucrează cu copii și cum trebuie să faci antrenamente. Mie îmi place foarte tare să fiu antrenoare, încă multe nu știu și mai am de învățat foarte multe, dar încetișor știu că o să reușesc tot.

În care rol te regăsești cel mai mult: în rolul de profesoară, antrenoare sau sportivă de performanță?

Sigur că îmi place foarte mult să fiu sportivă și să ies în ring, dar noi nu putem toată viața să luptăm, trebuie să ne orientăm și în alte domenii. Acum îmi place foarte mult să fiu antrenoare, toată energia o dedic copiilor, la moment acest lucru vreau să fac cel mai mult.

Care sunt sentimentele care te leagă de ring?

Eu când mă gândesc la ring am o retrăire aparte. Când intru în sala aceasta simt mirosul acesta de sport, de campioni, e foarte fain, aș dori în fiecare zi să vin aici și să mă antrenez și să lupt.

Care este pasiunea ta secretă?

Acum îmi place foarte mult să mă plimb, anume prin pădure. Dimineața la șase mă trezesc, fac gimnastica, alerg și îmi fac puțin timp ca să pot să mă plimb în locuri în care nu am fost niciodată. Îmi mai place foarte mult și să scriu, am un jurnal personal, unde eu permanent scriu toate „retrăirile mele”, timp de 15 ani. Când scriu mi se ușurează sufletul și mă simt mai bine. La moment nu comunic cu mulți oameni și am înțeles că nu trebuie să avem încredere în „prieteni”, pentru că oamenii sunt foarte trădători, eu în viața mea am avut foarte multe trădări și mi-am spus că mai bine ceea ce simt scriu în jurnal.

Cum reușești să le combini pe toate: să înveți la universitate, să fie antrenoare și să ai grija de forma ta sportivă?

Acum este puțin mai simplu în comparație când mă antrenam la sală, unde trebuia să respect un regim. Acum mă orientez cel mai mult să lucrez în sală și să o dezvolt, mă strădui să învăț, sunt la buget, mă antrenez mai puțin ca înainte, dar sunt mulțumită. Îmi place să citesc foarte mult, mereu găsesc timp liber ca să citesc câteva pagini dintr-o carte.

Care este cartea ta preferată?

„Folosește-ți mintea pentru a fi bogat”, această carte am citit-o de trei ori timp de două săptămâni, sunt foarte pasionată de cărțile din domeniul psihologiei și cărțile religioase. Chiar acum am început din nou a citi Biblia, dar este o carte foarte grea care trebuie citită atent și fără grabă.

Continuare interviului o poți urmări în video de mai sus.

Autoare: Micaela Nemîchin, stagiară