Fosta jucătoare a echipei naționale de juniori din Moldova, Iulia Russu, care juca pe post de fundașă, s-a întors puțin în trecut și ne-a povestit despre cariera ei. Aceasta l-a remarcat și pe legendarul antrenor Vladimir Kolesnichenko, care este considerat de mulți sportivi drept un tată. Interviul cu sportiva a fost plasat pe pagina oficială Fotbal Feminin Moldova.

Cum a început cariera în fotbal?

„Din copilărie eram prietenă cu băieții și mă jucam împreună cu ei în curte. Într-o zi însorită de vară, m-a observat Olea Alupoi (în acea perioadă ea juca în echipa „Narta” antrenorul căreia era Vladimir Andreeivici Kolesnichenko). Ea m-a întrebat dacă aș vrea să încep a juca fotbal profesional, pe atunci echipa avea nevoie de jucători de vârsta mea, din 1993. Eu am spus că da și iată datorită ei, am ajuns să fac parte din acea echipa minunată, care era deja campioana Moldovei”, povestește Iulia.

Legenda pe nume Andreeivici

„Un antrenor excepțional – el m-a ajutat să devin o jucătoare bună. E antrenorul care din piatră va face un diamant, știe cum să facă din amatori, profesioniști. Are un caracter foarte dificil, este corect și foarte mult iubește disciplina, el pentru noi era ca un al doilea tată. Vladimir Andreeivici trăiește prin fotbal – iată de ce el avea cei mai buni jucători. Când ne-am mutat la echipa de seniori, el își făcea foarte mare griji. Pe mine nu a vrut imediat să mă dea echipei naționale de seniori, deoarece el credea că nu sunt încă pregătită în totalitate. Dar, fiindcă deja jucam pentru echipa de seniori, Victor Griapka a decis să merg și eu. Ambii m-au făcut un jucător bun, de la unul am învățat tehnica, de la altul tactica”, povestește fosta jucătoare de fotbal.

„Poate din cauza caracterului sever al lui Vladimir Kolesnichenko, unele jucătoare nu s-au înțeles cu el. Nu pot răspunde în locul lor, dar cei care au jucat bine, îl respectă și acum. Nu cred că ar fi corect să spun că nu s-au înțeles. Pur și simplu nu tuturor le place să fie controlate. El a fost ca un tată, așa că știa totul despre toți și toate”, își amintește Iulia.

Un moment interesant din timpul antrenamentelor

„Într-o zi am avut antrenamente în sală, ni s-au dat exerciții, dar noi cu fetele am început a discuta despre ceva și râdeam. Acest lucru nu i-a plăcut deloc antrenorului și m-a dat afară de la antrenamente. Pentru a mă susține, a ieșit de la antrenament și Cristina Raevskaia, care a spus că se simte rău. Astfel s-au pus bazele prieteniei mele cu Cristina, care durează deja de 12 ani. După această întâmplare am ajuns la concluzia că vin la antrenamente nu să râd, dar să obțin succes. Aceasta a fost prima și ultima oară când am fost dată afară de la antrenamente – după acest incident antrenamentele deveniseră o prioritate pentru mine. Prin această acțiune el ne-a arătat tuturor că dacă nu vom fi serioase și nu vom respecta antrenamentul, nu vom avea loc în echipă. Este foarte important să fii disciplinat”, a spus fost sportivă.

Citește interviul integral pe pagina oficială Fotbal Feminin Moldova.

Autoare: Micaela Nemîchin, stagiară